powered by

Φουσκώνει το fitness στην Κύπρο

Υγεία, ευεξία, κοινωνικοποίηση, χάσιμο βάρους ή διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης; Ο καθένας επιλέγει να γυμνάζεται για τους δικούς του λόγους. Το θέμα είναι πως όποιοι κι αν είναι αυτοί, έχουν εκτοξεύσει τον τομέα του fitness διεθνώς στα ύψη, με έσοδα €72,6 δισ. το 2015 και 151,4 εκατομμύρια ενεργά μέλη σε 187.000 αδειοδοτημένους χώρους εκγύμνασης, σύμφωνα με τον International Health, Racquet & Sportsclub Association (IHRSA). 

Ο κλάδος ολοένα εκτοξεύεται και στην Κύπρο με σάλτο στον αριθμό των αδειοδοτημένων εκπαιδευτών fitness, που ήταν 295 το 2015 και σήμερα 639, ενώ οι χώροι εκγύμνασης με άδεια από 18 έγιναν 60, σύμφωνα με τον ΚΟΑ, χώρια όσοι εργάζονται χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις. Και μαζί του ο τομέας, δημοφιλής πια σε όλες τις ηλικίες, ενδυναμώνει πλείστους άλλους που τρέχουν στον στίβο της φυσικής αγωγής. 

Οι ΗΠΑ αποτελούν διεθνώς την κορυφαία αγορά σε αριθμό health clubs, όπως παγκοσμίως αποκαλούνται, πλέον, οι χώροι εκγύμνασης. Ο αριθμός τους αγγίζει τις 36.180, έχουν 55 εκατ. εγγεγραμμένα μέλη και έσοδα $25.8 δισ. Η Βραζιλία είναι η δεύτερη σε αριθμό χώρων εκγύμνασης (31.809) και η Γερμανία δεύτερη σε μέλη (9.5 εκατ.), σύμφωνα με τον IHRSA. 

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), το 2010 υπήρχαν 18 αδειοδοτημένες σχολές fitness ανά την Κύπρο και 295 εγκεκριμένοι fitness εκπαιδευτές, ενώ το 2016 οι αριθμοί εκτοξεύθηκαν. Oι αδειοδοτημένες σχολές ανήλθαν σε 60, με αυτές που λειτουργούσαν χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις να ξεπερνούν τις 400, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ οι εκπαιδευτές fitness με άδεια έγιναν 639, με τον ακριβή αριθμό αυτών που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές να μην είναι γνωστός. 

Όταν οι Κύπριοι αγάπησαν τα γυμναστήρια 
Όπως αναφέρει ο Άρης Χατζηπαναγή, διευθυντής του γυμναστηρίου UFit, σε σύγκριση με το 1995, σήμερα ο κλάδος καταγράφει μια κατακόρυφη αύξηση στους χώρους εκγύμνασης, μέχρι και 600%!

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο τομέας έχει αλλάξει άρδην, με όλους τους κλάδους που συνδέονται με αυτόν να σημειώνουν ανάλογη πορεία εξέλιξης. 

Αυτό πηγάζει από δύο πραγματικότητες, σημειώνει ο personal trainer, Άρης Πρωτοπαπάς. Από τη μια είναι η ευκολία του να «δηλώσει» κανείς γυμναστής, καθώς ακολουθώντας ένα εξάμηνο course μπορεί να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό και να προσελκύσει πελάτες. Από την άλλη είναι η στροφή στο functional training, που έπαιξε τον δικό της ρόλο. Πρόκειται για ένα είδος εκγύμνασης, όπου χρησιμοποιεί κανείς περισσότερο το σώμα του παρά οποιαδήποτε μηχανήματα και περιλαμβάνει σειρά ασκήσεων, οι οποίες δίνουν έμφαση στον κορμό. 

Πρωτίστως η αυξημένη ζήτηση από τον κόσμο, όμως, είναι αυτή που ώθησε ακόμη και επιχειρηματίες να επεκταθούν στον συγκεκριμένο τομέα. 

Αναφορικά με το επίπεδο συμμετοχής του πληθυσμού στον αθλητισμό (sports) και leisure sport, που περιλαμβάνει τις αθλητικές δραστηριότητες για σκοπούς διατήρησης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, διενεργήθηκε έρευνα το 2012 από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τον ΚΟΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το ποσοστό συμμετοχής ήταν τότε 39,8%. Σήμερα είναι ασφαλώς μεγαλύτερο. 

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανάπτυξης αυξάνονται οι χώροι εκγύμνασης, οι οποίοι εστιάζουν σε fitness και body building, ως επίσης και πιο μικροί, που σταδιακά επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην προσωπικής φύσης γυμναστική. Ακόμα, τάση αποτελούν και τα στούντιο, όπου ακολουθούνται εξειδικευμένα προγράμματα, όπως, yoga, pilates, aquatic fitness, TRX, cross fit ή ένας συνδυασμός ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κοινού, που φαίνεται να μένει ικανοποιημένο από τις επιλογές που έχει. 

Ικανοποιημένοι μεν, απαιτητικοί δε
Έρευνα μεταπτυχιακών φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου, σε δείγμα 250 ατόμων το 2016, για την ικανοποίηση του κοινού σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, κατέδειξε ότι οι πελάτες ήταν αρκετά ικανοποιημένοι με τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, λόγω της συμμετοχής τους σε προγράμματα άθλησης, αλλά και με τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, την κατάρτιση και τις γνώσεις των γυμναστών αλλά και την ασφάλεια κατά την εκγύμναση. 

Ταυτόχρονα, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήθελαν να υπάρχουν περισσότερες ομαδικές τάξεις εκγύμνασης σε διαφορετικές μέρες και ώρες, ώστε να έχουν επιλογές που να ανταποκρίνονται στο πρόγραμμά τους. Επίσης, έκαναν εισηγήσεις για δημιουργία καφετεριών στους χώρους των γυμναστηρίων για σκοπούς κοινωνικοποίησης. Πρόσθετα, πρότειναν τη δημιουργία παιδότοπων ή άλλων χώρων όπου θα μπορούν τα παιδιά τους να φυλάγονται με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ιδίων στο γυμναστήριο.

Σύνηθες πρόβλημα αποτελεί, όπως επισημάνθηκε, ο χώρος στάθμευσης για πολλά γυμναστήρια και για ορισμένα, επίσης, η καθαριότητα στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες. 

Έτσι, τα γυμναστήρια αποτελούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολυχώρους που διαθέτουν και συναφείς υπηρεσίες, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, sports manager στο Spazio HLC. Μεταξύ άλλων προσφέρουν συμβουλές από ειδικούς για διατροφή, επιλογές αισθητικής και απασχόληση παιδιών από παιδοκόμους. 

«Στόχος είναι η προσφορά ενός συνόλου υπηρεσιών με ολοκληρωμένη προσέγγιση, έναντι μιας προσιτής και ανταγωνιστικής τιμής», επεσήμανε ο Μάριος Αργυρίδης, διευθυντής του New Life Health Centre. 

Το προφίλ αυτών που γυμνάζονται 
Η Helena Vanellis, health & fitness instructor, εξήγησε ότι σήμερα ο κόσμος έχει μετακινηθεί από τα κλασικά είδη εκγύμνασης, επιλέγοντας άσκηση σε μικρές ομάδες ατόμων ή ατομική προπόνηση για πιο εξατομικευμένη προσέγγιση. 

Με κόσμο να γυμνάζεται χρόνια, υπάρχει μια σοβαρή μερίδα η οποία δεν το κάνει μόνο για την καλή υγεία και το χάσιμο βάρους, είπε η Νάντια Κυριακίδου, ιδιοκτήτρια του Pilates Courses Cyprus, Bare Knuckle Crossfit και Yoga Pilates Studio: «Ασκείται θέτοντας υψηλούς στόχους για την αύξηση της αθλητικής του επίδοσης, φθάνοντας ακόμη και σε επίπεδα αθλητών. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό, το οποίο σκοπό έχει, κυρίως, τη βελτίωση της εικόνας του». 

Πόσοι χωράνε στον στίβο;
Η ανοδική τάση στην αγορά του fitness, όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε τομέα, φέρνει μαζί της και προβλήματα. Η έκρηξη στην εμφάνιση νέων χώρων και η υπερπροσφορά στην παροχή υπηρεσιών προκαλεί ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου. Θέτουν ζητήματα επιστημονικής κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που επανδρώνει τους χώρους εκγύμνασης ως επίσης και θέματα που προκύπτουν από τις πολύπλοκες διαδικασίες στις αδειοδοτήσεις τόσο από τον ΚΟΑ όσο και από την πολεοδομία. Σύμφωνα με τους ίδιους, η σχετική νομοθεσία επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή εξέλιξη του κλάδου. 

Την ίδια ώρα τίθεται θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του τομέα, αφού σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς, το 95% των επαγγελματιών που ξεκινούν κάτι δικό τους δεν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν ανάλογη έρευνα, ώστε να αναπτύξουν ένα επιχειρηματικό πλάνο σωστής εξέλιξης. 

Απασχολεί, επίσης, έντονα η αύξηση στη χρήση αναβολικών, στεροειδών και αυξητικών ουσιών, όπου παρατηρείται ανεξέλεγκτη πρόσβαση από άτομα όλων των ηλικιών. 

* Από το περιοδικό IN Business τεύχος Ιουλίου 2017

Δειτε Επισης