Powered by

Guardian: Με χαμηλές προσδοκίες οι Βρετανοί στις συνομιλίες για το Brexit

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν σιωπηρά εγκαταλείψει κάθε ελπίδα εξασφάλισης ενός Brexit που θα τους ικανοποιούσε απολύτως, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μετά από τις εκλογές του περασμένου μήνα η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει δραματικά προς το απαισιόδοξο στο Υπουργείο Brexit, με αποτέλεσμα να αποκλείεται πλέον μία συμφωνία που θα άφηνε το Λονδίνο «και με την πίτα ολόκληρη και με το σκύλο χορτάτο», όπως το είχε θέσει ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Πλέον οι αξιωματούχοι αυτοί φέρονται να αποδέχονται πως είναι αναπόφευκτος ένας «επώδυνος» συμβιβασμός με παραχωρήσεις είτε στο θέμα της πρόσβασης στην ενιαία αγορά είτε στον έλεγχο του καθορισμού μελλοντικής πολιτικής σε μια σειρά τομέων όπως η μετανάστευση.

Η επιλογή που φέρεται να παρουσιάζεται από τους γραφειοκράτες των αρμοδίων υπουργείων στους υπουργούς τους είναι είτε ένα μοντέλο μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ στον άξονα της συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή μια πολύ πιο περιορισμένη σε εύρος εμπορική συμφωνία σαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά.

Το κατά πόσο η προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να δοθεί στον περιορισμό της μετανάστευσης ή στις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την οικονομία αποτελεί πλέον αντικείμενο ανοιχτής αντιπαράθεσης μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης Μέι.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Brexit πάντως διέψευσαν ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο καθ’ ύλην αρμόδιο για την έξοδο από την ΕΕ υπουργείο. 

Την ίδια ώρα οι Financial Times αναφέρουν ότι αντιπροσωπεία του Σίτι του Λονδίνου, του χρηματοοικονομικού κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας, θα μεταβεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες κομίζοντας μυστικό σχέδιο μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου για τη μετά το Brexit εποχή, η οποία θα αφορά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η αντιπροσωπεία θα κινηθεί ανεξάρτητα από τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά πιστεύεται ότι έχει τις ευλογίες της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία