Powered by

Έπεσαν οι υπογραφές για την ΑΤΑ

Έπεσαν το πρωί στο υπουργείο Εργασίας οι υπογραφές για επανεκκίνηση της ΑΤΑ στον ιδιωτικό και ημιδημόσιο τομέα, συμφωνία η οποία τίθεται σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά του 2018.  
Τη συμφωνία υπέγραψαν η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ. 

Σε δηλώσεις μετά την τελετή υπογραφής, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι μετά από χρόνια παγοποίησης, η ΑΤΑ θα επαναλειτουργήσει από 1/1/2018.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόση υπολογίζεται να είναι η αύξηση στους μισθούς τον Ιανουάριο που θα αρχίσει η καταβολή της, η Υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό, λέγοντας πως θα έχει θετικό πρόσημο. «Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι εκτός από την ενσωμάτωση της ΑΤΑ που έχουν λάβει όλα αυτά τα χρόνια στο μισθό τους, η οποία θα γίνει βασικός μισθός, θα πάρουν και την αύξηση όπως αυτή θα καταγραφεί από τη Στατιστική Υπηρεσία» εξήγησε.

Βάσει των όσων συμφώνησαν τα συμβαλλόμενα μέρη,  η ΑΤΑ θα καταβάλλεται για την περίοδο 2018, 2019 και 2020, μία φορά μια φορά το χρόνο και θα ανέρχεται σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή, υπό την προϋπόθεση ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα παρατηρείται ανάπτυξη.  Η  ΑΤΑ θα  υπολογίζεται την 1η του μηνός εκάστου έτους. 
Πρόκειται επί της ουσίας για μεταβατική συμφωνία τριών χρόνων. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών, θα συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος, με στόχο μέχρι το 2020 να επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ 
 «Έχουμε πετύχει σήμερα να επαναφέρουμε το θεσμό της ΑΤΑ σε ένα πλαίσιο συναίνεσης έτσι ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει με επάρκεια» δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σημείωσε ότι πρόκειται για μια συμβιβαστική συμφωνία που περιέχει στοιχεία αρκετά θετικά αλλά και ζητήματα τα οποία έγιναν αποδεκτά μόνο και μόνο γιατί πρόκειται για τριετή, μεταβατική συμφωνία. Πρόθεσή μας, είπε, είναι «να τα διαπραγματευτούμε στο πλαίσιο του διαλόγου που συμφωνείται ότι θα διεξαχθεί τα επόμενα τρία χρόνια έτσι ώστε η ΑΤΑ να διατηρηθεί όπως πρέπει, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της».
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου δήλωσε πως «η συμφωνία για την ΑΤΑ είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, περιλαμβάνει όμως όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν στους κοινωνικούς εταίρους να διεξάγουν έναν παραγωγικό και δημιουργικό διάλογο με στόχο την αποκατάσταση του θεσμού».
 
Για δύσκολη συμφωνία, αλλά δίκαιη και ισορροπημένη, μίλησε ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. «Μας επιτρέπει να μπούμε στην επόμενη μέρα τώρα που η οικονομία αρχίζει σταδιακά να σταθεροποιείται και να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία» είπε.  

Ο ΓΓ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Μάριος Τσιακκής δήλωσε ότι  «κερδισμένη από αυτή τη συμφωνία σήμερα είναι η κυπριακή οικονομία γιατί για τα τρία επόμενα χρόνια θα υπάρχει ηρεμία» συμπλήρωσε.
 
Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν και ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, σε μια συμβολική, όπως τη χαρακτήρισε, κίνηση, «γιατί πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία αφού μετά από μια πενταετία επαναλειτουργεί η ΑΤΑ», όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι ανάλογη συμφωνία θα συνομολογηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης, δια του Υπουργού Οικονομικών, και της ΠΑΣΥΔΥ.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 4,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενιάμηνο
Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων