Powered by

Ιατρική κάνναβης: Στόχος οι ξένες επενδύσεις και η έρευνα

Στόχος της Κυβέρνησης, με την προώθηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών για την καλλιέργεια και τη διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης, είναι, εκτός από την παροχή μιας καλύτερης ποιότητας ζωής σε ασθενείς, και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για επιστημονικό προσωπικό, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη.

Ο κ. Παμπορίδης απαντούσε σε ερώτηση, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την υπογραφή του πλαισίου συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΣΕΣΙΚ.

«Η κυβερνητική δράση και η νομοθετική δράση είναι μια αμφίδρομη σχέση, η οποία έχει πολλές φορές και ηθικοπλαστικό χαρακτήρα. Στην πατρίδα μας υπήρχαν κάποια ταμπού σε σχέση με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους, τα οποία δεν πρέπει να υπάρχουν», ανέφερε.

Από τη στιγμή, σημείωσε, «που μπορεί να επωφεληθεί έστω και ένας ασθενής από παράγωγα της κάνναβης για να έχει μια ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένειά του, είναι απαράδεκτο να μην του παρέχουμε σαν κοινωνία αυτή την ευκαιρία».

Πέραν όμως αυτού, πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας, «η σειρά ανακαλύψεων στον τομέα της χρήσης της κάνναβης για ιατρική και φαρμακευτική χρήση παγκοσμίως καταδεικνύει ότι η κάνναβη ίσως να είναι το πιο πολλά υποσχόμενο φυτό για χρήση στη φαρμακολογία στα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως και δεκαετίες».
 
Με αυτά τα δεδομένα, επεσήμανε, «η Κυβέρνηση, κινούμενη προληπτικά, επιδιώκει να αναδείξει αυτή τη δυνατότητα που παρέχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία με την αδειοδότηση, για προσέλκυση επενδύσεων».

Πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο το θέμα των ασθενών μας, γιατί αν ήταν μόνο αυτό θα μπορούσαμε να εισαγάγουμε πρόνοιες, οι οποίες θα επέτρεπαν την εισαγωγή τέτοιων σκευασμάτων από άλλες χώρες οι οποίες ήδη παράγουν».
 
Σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη, «αυτό το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί στοχεύουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας για να επενδύσουμε και στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, όπου η Κύπρος ήδη υστερεί έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών».

«Είναι, πιστεύω, ένας κλάδος, ο οποίος μπορεί να συνδυάσει τόσο την καλλιέργεια, όσο και την έρευνα, για να δώσει νέες θέσεις εργασίας σε επιστημονικό προσωπικό, το οποίο δεν είχε την ευχέρεια να εργοδοτηθεί στην Κύπρο μέχρι στιγμής», είπε.

Ειλικρινά, ανέφερε, «πιστεύω ότι θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς επιστήμονες να επαναπατριστούν και σε άλλους άλλων χωρών να έρθουν στην πατρίδα μας και να εγκατασταθούν μόνιμα».

Δειτε Επισης

Ναρέντρα Μόντι: Αρκετές ινδικές εταιρείες έχουν επιλέξει την Κύπρο ως πύλη στην Ευρώπη, απεριόριστες οι δυνατότητες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Φυσικός εταίρος για τις ινδικές εταιρείες που επιθυμούν να επεκταθούν στην Ευρώπη η Κύπρος
Υπογράφουν κοινή διακήρυξη εταιρικής σχέσης Κύπρος και Ινδία-«Μια ιστορική και ουσιαστική εξέλιξη»
Ναρέντρα Μόντι: Εμπόριο, επενδύσεις και άλλοι τομείς… Σημαντική ώθηση στις σχέσεις Ινδίας-Κύπρου
Μόντι για επίσκεψη στην Κύπρο: Να επεκταθεί η συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η τεχνολογία
Τεχνολογία και καινοτομία στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας με Μόντι-Οι προτάσεις στο τραπέζι για συνεργασία
Όλα τα αναγκαία μέτρα στα αεροδρόμια, διευθετήθηκε το θέμα της διαμονής για όλους...Η αξιολόγηση του ΣΕΑ
Τον ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας τόνισε ο Γ. Παναγιώτου σε διεθνές φόρουμ
Απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή το ΧΑΚ
Στο Συνέδριο της OLAF στο Ελσίνκι το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας