Powered by

ΔΝΤ: Αναμένεται αύξηση ανάπτυξης σε Κίνα, Ιαπωνία, Ευρωζώνη, Καναδά

Ο πλανήτης βασίζεται πλέον λιγότερο στη μεγαλύτερη οικονομία του σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου.

Το Ταμείο διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη. Έτσι, αναμένεται ανάπτυξη 3,5% για φέτος, από 3,2% το 2016 και 3,6% για το 2018. Οι προβλέψεις για το 2017 και το 2018 παραμένουν ίδιες με τις προβλέψεις του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο.

Κάτω από τα βασικά νούμερα ωστόσο, φαίνεται να αλλάζουν οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς η επίδραση της οικονομίας των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι μικρότερη από πριν. Αντιθέτως, η παγκόσμια ανάπτυξη θα εξαρτηθεί περισσότερο από τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ευρωζώνης και του Καναδά, σύμφωνα με την έκθεση.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά 14 μηνών την περασμένη εβδομάδα, λόγω του ότι μειώθηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών για το κατά πόσον θα μπορέσει η διοίκηση Τραμπ να κάνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, μετά και την αποτυχία να καταργήσει το Obamacare.

To ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ανέλθει στο 2,1% φέτος και το 2018, όπως είχε προβλέψει και στις 27 Ιουνίου κατά την εξέταση της αμερικανικής οικονομίας. Στο παγκόσμιο οικονομικό outlook τον Απρίλιο, το Ταμείο είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,3% στις ΗΠΑ και 2,5% αντίστοιχα γαι το 2017 και το 2018. Το 2016 σημειώθηκε ανάπτυξη 1,6%.

Δημοσιονομική Πολιτική
«Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερες από εκείνες του Απριλίου, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την εκτίμηση ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο επεκτατική από εδώ και στο εξής σε σχέση με ό,τι υποστηριζόταν μέχρι τώρα», αναφέρει το ΔΝΤ.

Τον Ιούνιο, το ΔΝΤ είχε αναφέρει ότι υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του ότι τα σχέδια Τραμπ για περιστολή των φόρων και αύξηση των δαπανών για υποδομές θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο διευθυντής του γραφείου προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Mick Mulvaney, είχε αναφέρει τον Ιούλιο ότι στόχος της κυβέρνησης Τραμπ ήταν «η βιώσιμη ανάπτυξη της τάξης του 3%».

Στο μεταξύ, την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται στη δίνη των συνομιλιών για το επερχόμενο Brexit, το ΔΝΤ υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά 0,3% στο 1,7%, λόγω της χαμηλότερης των προβλέψεων οικονομικής δραστηριότητας κατά το α' τρίμηνο.

Ισχυρή Κίνα
Αντιθέτως, άλλες περιοχές του πλανήτη φαίνεται ότι θα έχουν ισχυρή ανάπτυξη και θα επηρεάσουν εν γένει την παγκόσμια ανάκαμψη. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Κίνας ανέρχεται στο 6,7% για το 2017, κατά 0,1% υψηλότερη από το outlook του Απριλίου.

Για το 2018 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη στο 6,4%, αύξηση 0,2% από την πρόβλεψη του Απριλίου, ενώ προβλέπεται μέση ετήσια ανάπτυξη 6,4% στην Κίνα το διάστημα 2018-2020. Το Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του και για την Ιαπωνία όπου αναμένει ανάπτυξη 1,3% για το 2017 (αύξηση 0,1% από την πρόβλεψη του Απριλίου) αν και εκτιμά ότι το 2018 θα σημειωθεί επιβράδυνση στο 0,6%.

Στην ευρωζώνη αναμένει ανάπτυξη 1,9% το 2017 (0,2% υψηλότερη έναντι της πρόβλεψης Απριλίου) και 1,7% το 2018 (αύξηση 0,1% από τις εκτιμήσεις Απριλίου). Η Ισπανία αναμένεται να είναι ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» τόσο για το 2017 όσο και για το 2018.

Ο Καναδάς θα ηγηθεί των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη φέτος, με 2,5%. Ωστόσο, το Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το 2018, όπου αναμένει ανάπτυξη 1,9% (μείωση κατά 0,1% από τις προβλέψεις Απριλίου).

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και το παγκόσμιο outlook «έχει εξισορροπήσει σε σημαντικό βαθμό» βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα απειλούν να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις του.

«Οι πλούσιες εκτιμήσεις της αγοράς και η πολύ χαμηλή μεταβλητότητα σε ένα περιβάλλον υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας αυξάνουν την πιθανότητα διόρθωσης της αγοράς, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη», ανέφερε το Ταμείο, για να προσθέσει ότι απειλές συνιστούν επίσης η πιστωτική επέκταση της Κίνας και οι προστατευτικές πολιτικές.

ο ΔΝΤ κάλεσε τις προηγμένες χώρες με χαμηλή ζήτηση και χαμηλό πληθωρισμό να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη μέσω της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ παράλληλα προειδοποίησε τις κεντρικές τράπεζες να μην αυξήσουν υπερβολικά το κόστος δανεισμού. Το Ταμείο δήλωσε ότι ο εκτεταμένος προστατευτισμός θα επιδείνωνε την εικόνα όλων των χωρών.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος