Ο ‘πόλεμος’ του dark web και η εμπλοκή της Κύπρου
16:47 - 24 Ιουλίου 2017
Μπορεί να εξουδετερώθηκαν οι AlphaBay και Hansa, δύο από τις μεγαλύτερες “αγορές” του dark web, μέσω των οποίων διακινούνταν επικίνδυνα χημικά, τοξικές ουσίες, όπλα, καθώς και κακόβουλο λογισμικό ή κλεμμένα δεδομένα, αλλά τώρα άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι για τα άτομα που κρύβονταν πίσω από τη διαχείριση των εν λόγω ιστοσελίδων.
Αποκαλυπτικό είναι σχετικό δημοσίευμα των FT σύμφωνα με το οποίο το τελευταίο κομμάτι του πάζλ αποτέλεσε ο Alexandre Cazes, καναδέζος πολίτης, ο οποίος συνελήφθη στις 5 Ιουλίου στην Μπανγκόκ και φέρεται να ήταν εκ των επικεφαλής των διαχειριστών του AlphaBay.
Μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη του ο Cazes εντοπίστηκε στο κελί του κρεμασμένος και η αυτοκτονία του ήγειρε διάφορα ερωτηματικά κατά πόσον ήταν αυτόβουλη. Σύμφωνα, πάντως, με τα έγγραφα της Δικαιοσύνης ο Cazes διαχειριζόταν το site AlphaBay από την Ταϊλάνδη για περισσότερα από δύο χρόνια, συσσωρεύοντας $ 23.033.975 και κατέβαλε μισθούς σε οκτώ με 19 βοηθούς διαχειριστές και συντονιστές.
Όπως σημειώνουν οι FT, παρά το γεγονός ότι ο Cazes θεωρείτο ως πιστός σε «κρυπτό νόμισμα», ο ίδιος υιοθέτησε μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση στη διαχείριση του πλούτου. Ο Alexandre Cazes, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησε ένα δίκτυο υπεράκτιων συμφωνιών και οργανισμών σε Ελβετία, Κύπρο, Ταϊλάνδη και Λιχτενστάιν για να συγκεντρώσει 770.000 δολάρια σε μετρητά, 10 πολυτελή οχήματα, μεταξύ των οποίων ένα Lamborghini Aventador και ακίνητα συνολικής αξίας άνω των $ 12.5 εκατ. σε Ταϊλάνδη και Κύπρο.
Τα υπόλοιπα 6,5 εκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του διατηρήθηκαν σε συνδυασμό διαφορετικών κρυπτοεπιχειρήσεων.