Powered by

Στουρνάρας: H ΕΚΤ συστήνει επιστροφή με «λογικό» επιτόκιο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει με «λογικό» επιτόκιο και με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το εγχείρημα θα έχει συνέχεια.

Η προσφυγή της χώρας στις αγορές σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης, ωστόσο εκείνο που για την ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εφαρμογή του προγράμματος με συνέπεια, ώστε να πεισθούν οι αγορές για την προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρίση.

Τη θέση αυτή της ΕΚΤ μετέφερε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Wall Street Journal o διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές είχε επισημάνει χαρακτηριστικά :  «Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς». Παράλληλα, είχε καλέσει την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι την άποψη αυτή την στηρίζει η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι σε σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Εφ. των Συντακτών» και «Δημοκρατία», αναφέρεται ότι «μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Στουρνάρας για το πότε πρέπει να βγει η χώρα στις αγορές, οι οποίες σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, ήταν “απόλυτα αντιφατικές με τις ανάλογες δηλώσεις του επί υπουργίας του το 2014, αλλά και επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική αγορά.”.

Πηγές της ΤτΕ προσκείμενες στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σχολιάζοντας τα παραπάνω ανέφεραν ότι «ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη είναι να σχολιάζει τα οικονομικά τεκταινόμενα, και τούτο υπαγορεύεται από την θεσμοθετημένη ανεξαρτησία της ΤτΕ».

Άλλωστε όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές «ο κ. Στουρνάρας με δημόσιες δηλώσεις του είχε παρέμβει το 2015 προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη».

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Τι προβλέπουν 26 οίκοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Πρωτογενές πλεόνασμα €5,35 δις το πεντάμηνο στην Ελλάδα-Φορολογικά έσοδα άνω των €27 δις
Ισχυρές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν διεθνείς οίκοι...Μπαράζ θετικών εκθέσεων και υψηλότερες τιμές-στόχοι
Ανακάμπτει η πλήρης απασχόληση-Οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα
UBS: Παραμένουν ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες-Οι νέες τιμές στόχοι
Το θερινό «στοίχημα» της αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών-Στο μικροσκόπιο των οίκων FTSE, S&P και Stoxx
Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο
Στο 10,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025
S&P: Εγκρίνει την πρόωρη εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου-Θετικές οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών
Αύξηση 6,8% στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο-Οι διαφορές ανάμεσα σε νέα και παλαιά