Powered by

Τουρκία: Γερμανικές εταιρείες κολοσσοί στηρίζουν την τρομοκρατία

Η Άγκυρα παρέδωσε στη Γερμανία μια «γελοία» -όπως αποκαλείται από πηγές της αστυνομίας- λίστα με 68 εταιρείες και άτομα στη Γερμανία, που έχουν δεσμούς με τον εχθρό του προέδρου Ερντογάν, Φετουλά Γκιουλέν, σύμφωνα με την Die Zeit.

Η λίστα, που παραδόθηκε στη Γερμανία πριν από αρκετές εβδομάδες, ονοματίζει την αυτοκινητοβιομηχανία Daimler και τη βιομηχανία χημικών BASF ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας, ενώ περιλαμβάνει επίσης ένα τουρκικό εστιατόριο fast food και ένα κατάστημα τροφίμων.

Στις αρχές του μήνα, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει στην Die Zeit πως αξιωματούχοι του έστειλαν 4.500 φακέλους φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν στη Γερμανία και απαίτησε να εκδοθούν στην Τουρκία.

«Πρέπει να παραδώσετε αυτούς του τρομοκράτες στην Τουρκία», δήλωσε. «Όσο δεν το κάνετε, η Τουρκία θα θεωρεί τη Γερμανία χώρα που προστατεύει τους τρομοκράτες».

Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν τη λίστα της Άγκυρας «παράλογη» και «γελοία». Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας (BKA) έχει ζητήσει επιπλέον πληροφορίες από τους Τούρκους συναδέλφους, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση, σύμφωνα με την Die Zeit.

Την ίδια ώρα, με συνέπιες απειλεί την Τουρκία, τον εταίρο της στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Πέτερ Στόϊντνερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ θα ανακοινώσει μέσα στην ημέρα τι σημαίνει αυτό πρακτικά.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τις γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία λόγω απειλών», δήλωσε ο Γκάμπριελ, δίνοντας ένα στίγμα των επόμενων βημάτων που θα ακολουθήσει το Βερολίνο.
Λόγω της τεταμένης κατάστασης ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διέκοψε μάλιστα τις διακοπές του.

«Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία, ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας», ανέφερε το υπουργείο σε μια αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία.

«Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ενημερώνονται πάντοτε με έγκαιρο τρόπο για τη σύλληψη γερμανών πολιτών, και η πρόσβαση για προξενικές υπηρεσίες δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Mάρτιν Σούλτς, υποψήφιο Καγκελάριο τους Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα της Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία.

Ήδη την Τετάρτη 19 Ιουλίου κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβυς στον οποίο έγινε σαφές ότι η οι συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι «ούτε κατανοητές ούτε παραδεκτές», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

ΠΗΓΕΣ: euro2day.greuronews.com

Δειτε Επισης

Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006