Παραγωγή φρουτοχυμών από την ΚΕΑΝ

Η αξιοποίηση των χυμών, των αιθέριων ελαίων και άλλων φυσικών συστατικών, που προκύπτουν από τη χυμοποίηση φρέσκων εσπεριδοειδών και αρωματικών βοτάνων. Αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός ίδρυσης της ΚΕΑΝ, ο οποίος μετουσιώθηκε σε μια φιλοσοφία που μπήκε σε κουτί, για να οδηγηθεί στο τραπέζι των καταναλωτών. «Επενδύοντας σημαντικά σε νέες τεχνολογίες στη γραμμή παραγωγής της, φροντίζουμε να εξελίσσουμε ακόμη και δικές μας πατέντες, σύμφωνα με τις ανάγκες του χώρου και των εργασιών της μονάδας», υπογράμμισε ο Γιώργος Παναγιώτου, χημικός μηχανικός και διευθυντής εργοστασίου.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Η έναρξη των δραστηριοτήτων σηματοδοτήθηκε το 1949 από τον χημικό Τάκη Χριστοδούλου. Αφού τελειοποίησε τη διαδικασία χυμοποίησης, δημιούργησε υψηλά πρότυπα και το «μυστικό» των αναψυκτικών της ΚΕΑΝ, με ψηλή περιεκτικότητα σε χυμό. Σήμερα, με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 76 προϊόντα για την τοπική και διεθνή αγορά, η εταιρεία δραστηριοποιείται επιπρόσθετα στον τομέα της εμπορικής διανομής τροφίμων μέσω των θυγατρικών της εταιρειών: ΚΕΑΝ Trading Division, ΚΕΑΝ Logistics και KEAN Food Link.

ΜΟΝΑΔΑ 
H μονάδα παραγωγής στη Λεμεσό βρίσκεται από το 1956 στο παραλιακό μέτωπο, κοντά στο λιμάνι, αλλά και στους παραγωγούς, αφού η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής εσπεριδοειδών της Κύπρου. 

ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ
Υπάρχουν έξι ξεχωριστά τμήματα παραγωγής για τις διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Για εργασία οκτώ ωρών οι παραγόμενες ποσότητες κατανέμονται ως εξής: 108.000 πακέτα χυμών σε TetraPak συσκευασία ενός λίτρου, 113.000 πακέτα μικρών χυμών των 250 ml, 60.000 τεμάχια ΠΕΤ πλαστικού μπουκαλιού αναψυκτικού, 52.800 κομμάτια μεταλλικού κουτιού αναψυκτικού, 15 τόνοι συμπυκνωμένου χυμού από χυμοποίηση φρέσκων φρούτων και φούσκωμα 50.000 πλαστικών μπουκαλιών ΠΕΤ. 

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Η πρώτη γεύση σε όλα τα προϊόντα είναι το πορτοκάλι, έτσι ο συμπυκνωμένος χυμός του είναι η κύρια πρώτη ύλη της βιομηχανίας, καθώς χρησιμοποιούνται πέραν των 20 τόνων ημερησίως. 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Όλες οι μονάδες παραγωγής εργάζονται καθημερινά και με επιπρόσθετες βάρδιες, ανάλογα με την εποχή. Η χυμοποίηση εσπεριδοειδών είναι εποχική και εργάζεται μεταξύ Νοεμβρίου και Ιουνίου, ενώ τα αναψυκτικά έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση τον χειμώνα. Στο πέρας του χρόνου η διαδικασία παραγωγής έχει αναβαθμιστεί. Αναπροσαρμόζεται συνεχώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των απαιτήσεων των διεθνών προδιαγραφών και προτύπων που διέπουν την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Η σειρά εργασιών είναι κοινή για τοπική διάθεση και για εξαγωγική δραστηριότητα, με το μέρος της φόρτωσης και των logistics να διαφέρουν, για μην υπάρχουν επιπτώσεις στο προϊόν από το ταξίδι σε μακρινούς προορισμούς. 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Πέρα από την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού από διεθνείς οίκους, η ΚΕΑΝ αναπτύσσει και δικούς της τρόπους (πατέντες), σύμφωνα με τις πρακτικές ανάγκες του χώρου και των εργασιών της. Για παράδειγμα, οι πλαστικές φιάλες ταξιδεύουν με αέρα σε μια απόσταση 500 μέτρων σε κλειστό κύκλωμα, προς άμεση χρήση στην παραγωγή των αναψυκτικών, ενώ η διαδικασία της παστερίωσης των αναψυκτικών χωρίς συντηρητικά σε αλουμινένιο κουτί, είναι επίσης δικής της τεχνολογίας. 
 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Η γενικότερη αναβάθμιση του εργοστασίου επιβάλλει χρήση νέας τεχνολογίας, με ρομποτικά συστήματα και ηλεκτρονικές διαδικασίες σε όλα τα στάδια. Οι δεξιότητες των εργαζομένων αναβαθμίζονται ανάλογα, εξειδικεύονται και παρακολουθούν συνεχώς προγράμματα εκπαίδευσης. Η χειρονακτική εργασία έχει ελαχιστοποιηθεί και το προσωπικό αριθμεί ανάλογα με την εποχή, περίπου, 70 άτομα.

ΔΙΑΘΕΣΗ 
Τα προϊόντα TetraPak, βάση των προτύπων και των κανόνων ασφάλειάς τους, παραμένουν στις αποθήκες της εταιρείας για πέντε τουλάχιστον μέρες πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά. Η ασηπτική συσκευασία TetraPak, χωρίς τη χρήση συντηριτικών, επιτρέπει την 12μηνη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

ΣΤΟΧΟΙ 
Η εταιρεία εξάγει σήμερα στην Κίνα και σε άλλες 48 χώρες. Με τις αυξημένες ανάγκες από το εξωτερικό και τις απαιτήσεις των πελατών της στην Κύπρο, για κάποιους από τους οποίους η ΚΕΑΝ παράγει με τη μέθοδο φασόν, στα σχέδια της είναι η αναβάθμιση της δυναμικότητας της παραγωγής της. Κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα του τελικού προϊόντος και επίσης να διαφυλαχθεί η συνέχεια της πρώτης της ύλης, των φρέσκων κυπριακών εσπεριδοειδών. Σημαίνον ζήτημα, σχετικά, είναι το ότι σημειώνεται ευρύτερη μείωση τόσο της εκταρικής καλλιέργειας όσο και της παραγόμενης ποσότητας. Το πρώτο ένεκα χρήσεως της γης για τουριστικούς ή οικιστικούς σκοπούς και το δεύτερο λόγω του πράσινου τρυγητού των τελευταίων δύο χρόνων και της απουσίας στρατηγικής για την εσπεριδοκαλλιέργεια στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Νέος διευθυντής του ΣΟΔΑΠ ο Γιάγκος Τσίβικος-Στο επίκεντρο το νοικοκύρεμα του οργανισμού και η αύξηση πωλήσεων
Οι προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το συνταξιοδοτικό-Έκκληση για αλλαγή
Ετήσια αύξηση 3,9% στις παραδόσεις αγελαδινού γάλακτος
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου: Νέα εποχή στους εμπορικούς, επενδυτικούς και οικονομικούς δεσμούς
Ανοίγει η Μακαρίου...Οι νέες ρυθμίσεις με την πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας
17α IN Business Awards: Δείτε πλάνα από την εντυπωσιακή τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards(video)
17α IN Business Awards: Απένειμε βραβεία, εξήρε την προσφορά του επιχειρείν ο πολιτικός κόσμος (vid)
Π. Νικολάου: Ανοιχτή σε μη οργανικές ευκαιρίες που μπορεί να επιταχύνουν την οργανική ανάπτυξη η Τρ. Κύπρου
Τ. Αράπογλου: Αύξηση ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους, προγράμματα επιβράβευσης του προσωπικού