Οι συστάσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα
18:00 - 14 Ιουλίου 2017
Η Κομισιόν αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να συστήσει στο Συμβούλιο ECOFIN, να τερματίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.
Η κίνηση αυτή, όπως λέει η Κομισιόν σε γραπτή ανακοίνωση, ακολουθεί τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια η χώρα για την εδραίωση των δημόσιων οικονομικών της σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα.
Ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε σχετικά πως : «η σύστασή μας να κλείσουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη θετικό μήνυμα υπέρ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα».
Σήμερα έρχονται στη δημοσιότητα οι αναφορές της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι «από το 2017, που είναι το πρώτο έτος μετά τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, η Ελλάδα θα υπόκειται στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο του Προγράμματος που καλύπτει την περίοδο έως τα μέσα του 2018. Στη συνέχεια, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της στόχο με κατάλληλο ρυθμό, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης του δείκτη αναφοράς δαπανών, και να συμμορφωθεί με το κριτήριο του χρέους».
Στην πρόταση «εξόδου», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στην Ελλάδα:
1. Να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος, δηλαδή των μέτρων ύψους 6,5 δισ. ευρώ με περικοπές συντάξεων/αφορολογήτου.Το ποσό αυτό προκύπτει από το άθροισμα των παρεμβάσεων ύψους 3,710 δισ. ευρώ τις οποίες έχει ήδη θεσπίσει η κυβέρνηση στο διάστημα 2015 -2016 (η απόδοση, όμως, των οποίων φτάνει έως το 2021) και εκείνων που ψήφισε ύψους 2,866 δισ. ευρώ για το διάστημα 2019 -2021.
2. Να τηρήσει τα όρια δαπανών αλλά και
3. Να συμμορφωθεί με το κριτήριο του χρέους.
Συγκεκριμένα για το χρέος, αναφέρεται ότι «λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της πτώσης του ονομαστικού ΑΕΠ και της χρηματοδοτικής στήριξης στον τραπεζικό τομέα και παρά τη σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους το 2012, ο δείκτης χρέους γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε από 109,4% το 2008 σε 179,0% το 2016».
Διευκρινίζει ότι «ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε από 177,4% το 2015 σε 179,0% το 2016 καθώς το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2016 χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για τη δημιουργία των απαραίτητων ταμειακών αποθεμάτων». Εκτιμά ότι η αύξηση αφορούσε επίσης την εκκαθάριση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.
«Ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει γενικά σταθερός το 2017, καθώς συνεχίζεται το πρόγραμμα εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά το 2018 αναμένεται να μειωθεί στο 174,6% του ΑΕΠ λόγω του δημοσιονομικού πλεονάσματος και των ευνοϊκών συνθηκών του οικονομικού κύκλου».
Τέλος γίνεται αναφορά στην δημοσίευση του πορίσματος της Eurostat τον Απρίλιο του 2017 για την πορεία του 2016 αλλά και στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για τα επόμενα χρόνια που έδειξαν ότι «η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε το Συμβούλιο να καταργήσει την απόφασή του για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος».
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com