Powered by

Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη σε Κόμματα και Βουλή

Αξιοσημείωτα χαμηλή είναι η εμπιστοσύνη πολιτών και επιχειρήσεων στους διάφορους θεσμούς, με τη μεγαλύτερη αρνητική εντύπωση να αφορά τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή. Ελαφρώς περισσότερη εμπιστοσύνη εκφράζεται στους θεσμούς της Εκκλησίας, του Στρατού και της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμα: Με διάταγμα η ταρίφα για κενά εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι Λεμεσού

Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα ανάμεσα σε πολίτες και επιχειρήσεις η CMRC CYPRONETWORK LTD, είναι ενδεικτικά της αρνητικής εικόνας που έχουν οι διάφοροι Θεσμοί στη συνείδηση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.  Αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα τους αρμόδιους. 

Καμία εμπιστοσύνη σε Βουλή και κόμματα
Όπως διαφαίνεται μέσα από την έρευνα, παρόλο που ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τους διάφορους θεσμούς κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (κοντά στο μέτριο), το ευρύ κοινό φαίνεται να εμπιστεύεται ελαφρώς περισσότερο τους θεσμούς της Εκκλησίας, του Στρατού και της Δημόσιας Εκπαίδευσης (μέσος όρος 3,1 αντίστοιχα). Η τάση δεν διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος εμπιστεύεται επιπρόσθετα και την Αστυνομία. Οι δύο θεσμοί, τους οποίους κοινό και επιχειρήσεις δεν εμπιστεύονται, είναι τα Πολιτικά Κόμματα και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε σχέση με τη Δικαιοσύνη,  οι απόψεις συγκλίνουν μεταξύ επιχειρήσεων και κοινού με τον μέσο όσο να έχει προσδιοριστεί στο 2,6 αντίστοιχα.

Πρώτα στη διαφθορά κατατάσσουν τα κόμματα
Σε σχέση με την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των διαφόρων θεσμών, οι απόψεις των δύο υπό διερεύνηση ομάδων του πληθυσμού εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές με Εκκλησία, Στρατό, Δημόσια Εκπαίδευση και Αστυνομία να συγκεντρώνουν τις πιο θετικές εκτιμήσεις. Από την άλλη, εξετάζοντας τον βαθμό που η διαφθορά έχει αγγίξει τους θεσμούς, εντοπίζουμε στην πρώτη θέση τα Πολιτικά Κόμματα, ακολουθούμενα από την Βουλή των Αντιπροσώπων και την Αστυνομία.  Το κοινό κατατάσσει τη Δικαιοσύνη στην τέταρτη θέση με μέσο όσο 3,5μ, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις όπου το Νομοθετικό σύστημα εντοπίζεται στην έκτη θέση (μέσος όρος 2,8).

Η Δικαιοσύνη

Γενικότερα οι επιχειρήσεις της Κύπρου έχουν συγκριτικά πιο θετική εκτίμηση για την Δικαστική εξουσία σε σχέση με το ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά οι μέσοι όροι αξιολόγησης δεν ξεπερνούν το 3,2 στην περίπτωση του επιχειρηματικού κόσμου και το 2,8 στην περίπτωση του κοινού. Πιο συγκεκριμένα ο ψηλότερος μέσος όρος που έχει καταγραφεί αφορά τη γενική εικόνα, με την απονομή δικαιοσύνης και την αντικειμενικότητα των δικαστών να έπονται με οριακές διαφορές. Σε αυτό που φαίνεται να υστερεί η δικαστική εξουσία είναι η ταχύτητα εκδίκασης υποθέσεων και η γραφειοκρατία όπου ο μέσος όρος αξιολόγησης περιορίστηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε  παγκύπρια βάση  την περίοδο 7 – 21 Ιουνίου 2017. Σ΄ αυτή συμμετείχαν 1000 πολίτες και 400 επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Επιμένει η Βουλή στη μείωση του φόρου κατανάλωσης της μπύρας

ΣΚΤ: Συνάντηση πριν την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων

Δειτε Επισης

Καταγγελίες χωρίς στοιχεία... Στην αντεπίθεση ο ΠΔΣ για τα περί παραβίασης κυρώσεων από δικηγορικά γραφεία
Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Σε επαγρύπνηση για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο ΠΔΣ-Παρακολουθεί στενά τις δικαστικές διαδικασίες
Μ. Παναγιώτου: Λύση υδατικού εντός τριετίας-Δρομολογείται η κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης
Μ. Παναγιώτου: Ενίσχυση λαϊκών αγορών με δίκαιες τιμές και μεγαλύτερη διαφάνεια-Προτεραιότητα για την αγροτική μας πολιτική
Οι πρωτοβουλίες και στόχοι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Η.Β.-Παρουσιάστηκαν στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου
Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών