Ταφόπλακα στις ιδιωτικοποιήσεις
12:05 - 14 Ιουλίου 2017
Με 26 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση τόσο της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, όσο και τον τερματισμό των όποιων προσπαθειών και ενεργειών για αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών ή αποξένωση κρατικής περιουσίας.
Συγκεκριμένα με την ψήφιση του «Ο Καταργητικός του περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμου του 2014 Νόμος του 2017», καταργείται η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, η οποία έχει θεσμοθετηθεί βάσει σχετικής νομοθεσίας του 2014, ενώ την ίδια ώρα καταργείται η νομοθεσία για την αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών και δημόσιας περιουσίας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη αποσύρθηκε η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ «Ο περί της Αξιοποίησης Κρατικής Περιουσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017», για μετονομασία της υφιστάμενης Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων σε “Μονάδα Αξιοποίησης Κρατικής Περιουσίας” και τη διόρθωση και ανάλογη μετονομασία οποιωνδήποτε σχετικών αναφορών και όρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως με την κατάργηση της Μονάδας, ζητήματα τα οποία αφορούν στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας παραμένουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Οικονομικών και πλέον. Περαιτέρω, με την ψήφιση της πρότασης νόμου και συνεπώς την κατάργηση της νομοθεσίας για τις αποκρατικοποιήσεις, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποτυπώσει νομοθετικά τη βούλησή της για τερματισμό των όποιων προσπαθειών και/ή διαδικασιών αποκρατικοποίησης δημόσιων οργανισμών και/ή αποξένωσης/διαχείρισης κρατικής περιουσίας από τρίτα μέρη, καθότι το δημόσιο συμφέρον, τα εργασιακά δικαιώματα και η κοινωνική συνοχή κρίνεται ότι εξυπηρετούνται καλύτερα μέσω του εκσυγχρονισμού και της βελτιστοποίησης της λειτουργίας των δημόσιων οργανισμών.
Οι εισηγητές της εν λόγω πρότασης νόμου δήλωσαν παράλληλα ότι οι οργανισμοί αυτοί πρέπει άμεσα και επιτακτικά να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας τους, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια και την ενδυνάμωση των τρόπων λογοδοσίας τους.
Σημειώνεται επίσης πως με βάση την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ δεν περιοριζόταν η αξιοποίηση κρατικής περιουσίας μόνο μέσω της μεθόδου της πώλησης και/ή αποξένωσης, καθώς προέβλεπε ρητά την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο αποδεκτή στις συνήθεις εμπορικές πρακτικές, περιλαμβανομένης και της μίσθωσης ή της παραχώρησης δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης ή εκμετάλλευσης κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας.