PwC: Αυξάνονται οι πωλήσεις ακινήτων μεγάλης αξίας
08:00 - 11 Ιουλίου 2017
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν στις τιμές των ακινήτων τόσο για οικιστικά όσο και για εμπορικά σύμφωνα με την έκδοση «Cyprus Real Estate Market - 2016 Year in Review» της PwC Κύπρου. Δραματική αύξηση 38,3% για οικιστικά ακίνητα αξίας πέραν του €1,5 εκατ. καταγράφηκε την περίοδο 2013-2016 λόγω και της αναθεώρησης του προγράμματος για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας έναντι επενδύσεων σε ξένους.
Διαβάστε ακόμα: Άλμα 17% στα ακίνητα το πεντάμηνο
Συγκεκριμένα, η έκδοση καταγράφει πως το μεγάλο boom για τον τομέα των ακινήτων σημειώθηκε την περίοδο 2004-2009 κατά την οποίαν παραχωρείτο σημαντική χρηματοδότηση προς εταιρείες ανάπτυξης γης καθώς επίσης και σε ιδιώτες και ξένους επενδυτές που επιθυμούσαν να επενδύσουν στον τομέα των ακινήτων.
Τα πρώτα σημάδια πτώσης στον τομέα των ακινήτων καταγράφηκαν το 2010 καθώς μειώθηκε η ζήτηση για αγορά οικιστικών ακινήτων από ξένους επενδυτές λόγω και της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Ραγδαία επιδείνωση καταγράφηκε το διάστημα 2010- 2013 με τα πωλητήρια έγγραφα να μειώνονται κατά 56%, από 8.598 που ήταν το 2010 σε 3.767 το 2013.
Περίοδος ανάκαμψης
Κατά τη διάρκεια του 2014 και του 2015, υπήρξαν σημάδια βελτιωμένης δραστηριότητας λόγω της ανάκαμψης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία και την αγορά ακινήτων, ενώ το 2016 παρατηρήθηκε σημαντική άνοδο με τις συνολικές πωλήσεις να φτάνουν τις 6.067 καταγράφοντας αύξηση σε ετήσια βάση ύψους 43%.
Η αύξηση των πωλητήριων εγγράφων που παρατηρήθηκε το 2016 προήλθε, σύμφωνα με την έκδοση της PwC Κύπρου, από την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για την ιδιοκτησία και το πρόγραμμα υπηκοότητας της κυβέρνησης, το οποίο προσέλκυσε αγοραστές εκτός ΕΕ, καθώς και συναλλαγές που καταγράφηκαν από τις τροπικές τράπεζες στο πλαίσιο της πρακτικής ανταλλαγής χρέους με ακίνητα για αναδιάρθρωση των ΜΕΔ. Παράλληλα, η αύξηση οφείλεται και στη σχετικά φθηνής διαθέσιμης χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα ως αποτέλεσμα του έντονου ανταγωνισμού σε συνδυασμό με την υπερβολική ρευστότητα στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Διαβάστε ακόμα: Άλμα 20% στις πωλήσεις ακινήτων
Τιμές ακινήτων
Σύμφωνα με την έκδοση της PwC Κύπρου, η συμπεριφορά των τιμών στα οικιστικά ακίνητα σε ολόκληρη την Κύπρο καταγράφεται από δύο δείκτες, τον δείκτη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (CBC) και από τον δείκτη του Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS). Και οι δύο δείκτες έχουν παρουσιάσει μια αρνητική τροχιά από το 2010, αντανακλώντας την πτωτική τάση της ζήτησης κατοικιών, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες από ξένους αγοραστές. Αυτή η αρνητική πορεία συνεχίστηκε μέχρι το 2015, με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση των τιμών των κατοικιών στην περιοχή από 27% σε 33% σε σύγκριση με τις τιμές του 2010.
Η συμπεριφορά των τιμών στα εμπορικά ακίνητα συσσωρεύεται από το δείκτη RICS. Οι εμπορικές ιδιοκτησίες περιλαμβάνουν ιδιότητες λιανικής πώλησης, βιομηχανικές ιδιότητες και χώρους γραφείων. Κατά την περίοδο 2010 έως 2013, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων παρουσίασαν διαδοχικές και έντονες μειώσεις, ενώ κατά την περίοδο 2014-2015, οι τιμές συνέχισαν να μειώνονται. Η μείωση των εμπορικών ακινήτων αντικατόπτριζε κυρίως μέτρα μείωσης του κόστους και μείωση της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων στην Κύπρο ως αντίδραση στην οικονομική κρίση και στην έλλειψη διαθέσιμης χρηματοδότησης χρέους. Συνολικά, σύμφωνα με τον δείκτη RICS, κατά την περίοδο 6 ετών έως το 2016, οι τιμές παρουσίασαν πτώση κατά 33% για γραφεία και κατά 37% για βιομηχανικές ιδιοκτησίες. Μέχρι το 2016, οι κινήσεις του δείκτη τιμών κατέδειξαν σημάδια σταθεροποίησης και οριακής βελτίωσης.
Ζήτηση οικιστικά ακίνητα μεγάλης αξίας
Έως το 2013, οι πωλήσεις κατοικιών μεγάλης αξίας (πέραν του €1,5 εκατ.) σε όλη την Κύπρο ήταν σταθερές, κατά μέσο όρο 40 μονάδες ετησίως.
Από το 2014 και μετά την αναθεώρηση του προγράμματος παραχώρηση της κυπρ8ιακής υπηκοότητας, η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά. Μέχρι το 2016, ο αριθμός των συναλλαγών είχε σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2013.