Πόσα λεφτά από τη δόση παραμένουν στην ελληνική οικονομία
12:11 - 11 Ιουλίου 2017
Η δόση των 7,7 δισ. ευρώ κατατέθηκε στους λογαριασμούς του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ESM, ωστόσο, στην πραγματική οικονομία θα φθάσουν μόλις 800 εκατ. ευρώ.
Μετά από ένα χρόνο διαπραγμάτευσης, μάλιστα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε χρέος, ποσοτική χαλάρωση και επαρκή ρευστότητα, αλλά υποχρεώνεται σε ένα νέο προαπαιτούμενο. Πρέπει έως το Σεπτέμβριο να έχει πληρώσει με ίδιους πόρους και άλλα 400 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες προμηθευτές, επιπλέον των 800 εκατ. ευρώ, που εκταμίευσε ο ESM για τον σκοπό αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, τίθεται εν κινδύνω η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, που υπολείπονται από τη δεύτερη αξιολόγηση.
Είναι, μετά από καιρό ένα Eurogroup, που δεν είχε στην ατζέντα την Ελλάδα, δήλωσαν με ανακούφιση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί να χαρακτηρίζει το γεγονός «καλό νέο» και «σημάδι ότι τα πράγματα προχωράνε».
Ωστόσο, στο παρασκήνιο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη «μεγάλη» τρίτη αξιολόγηση του φθινοπώρου, με πολλούς από τους εκπροσώπους των θεσμών να υποστηρίζουν ότι μπορεί να πρόκειται ακόμη και για την τελευταία έως το τέλος του προγράμματος «εάν σκεφτεί κανείς το χρόνο που παίρνει για να ολοκληρωθεί η κάθε αξιολόγηση».
Η «καυτή πατάτα», όπως διαμηνύουν οι θεσμοί θα είναι εκτός από τα –αναμενόμενα- εργασιακά, το Δημόσιο, καθώς θα πρέπει να προχωρήσουν η κινητικότητα και η αξιολόγηση, ενώ το θέμα των Ειδικών Μισθολογίων δεν έχει κλείσει ακόμη για το ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε ότι συγκροτεί 40μελή επιτροπή, η οποία θα περάσει από κόσκινο όλα τα κονδύλια των φορέων του Δημοσίου, προκειμένου να εντοπίσει πεδία περαιτέρω περικοπών. Στόχος, είναι όπως αναφέρεται στην απόφαση, να διασφαλιστούν τα πλεονάσματα μετά το 2018, αλλά και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για παροχές.
Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι οι θεσμοί συνεχίζουν να θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι διατηρήσιμα ή απαιτούνται και άλλες παρεμβάσεις μετά το 2018.
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com