Powered by

Η Pearson πουλά μερίδιο $1 δισ. των εκδόσεων Penguin

Η Pearson συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 22% που κατέχει στην Penguin Random House, στον εταίρο με τον οποίο έχουν από κοινού την εκδοτική μονάδα -και ιδιοκτήτη πλειοψηφίας- Bertelsmann.

Το ποσοστό θα πωληθεί για περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, μέσα από ένα ντιλ που ισχυροποιεί τον ισολογισμό της Pearson ενώ ταυτόχρονα της αφήνει κάποια κέρδη από την προσοδοφόρα επιχείρηση.

Μετά την πώληση, η Pearson θα επιστρέψει περίπου 300 εκατ. στερλίνες (386 εκατ. δολάρια) πλεονάζοντος κεφαλαίου, μέσω επαναγοράς μετοχών. Θα διατηρήσει μερίδιο 25% στον εμβληματικό εκδοτικό οίκο, όπως εξήγησε με ανακοίνωσή της.

Η Pearson, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στις κύριες αμερικανικές δραστηριότητες εκπαίδευσης, είχε αναφέρει τον Ιανουάριο ότι σχεδίαζε να πουλήσει ολόκληρο το μερίδιο 47% που έχει στην Penguin ή να ανακεφαλαιοποιήσει την επιχείρηση και να αποσπάσει μέρισμα.

Η συμφωνία που εντέλει πραγματοποιείται δίνει στον οίκο αξία 3,55 δισ. δολαρίων και συνδυάζει και τις δύο αυτές επιλογές. Η επιχείρηση, η οποία εκδίδει βιβλία συγγραφέων μεταξύ των οποίων ο Τζον Γκρίσαμ, ο Κεν Φόλετ και ο Τζόρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, θα ανακεφαλαιοποιηθεί, δίνοντας μερίσματα και στους δύο εταίρους.

«Όταν καθίσαμε κάτω με την Bertelsmann, έγινε γρήγορα εμφανές ότι υπήρχε μια τρίτη επιλογή που δεν προσφερόταν συγκεκριμένα μέσα από την συμφωνία των μετόχων, που είχε πολύ περισσότερο νόημα και για τα δύο μέρη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pearson, Τζον Φάλον, σε συνέντευξη Τύπου. Όπως ανέφερε, η εταιρία του θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση για να επενδύσει στην ψηφιακή της μεταμόρφωση.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι η Pearson αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από την εκπαίδευση, καθώς έχει ήδη πουλήσει τους Financial Times και τον μισό Economist Group. Η εταιρία ανακοίνωσε πέρυσι μια αναδιαμόρφωση, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την υποτονική ζήτηση στις κύριες δραστηριότητες εκπαίδευσης.

Η Pearson συγχώνευσε την Penguin με την Random House της Bertelsmann το 2013, μια κίνηση που άφησε τη βρετανική εταιρία με λιγότερο από τη μισή κοινοπραξία στην κατοχή της.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία