powered by

ΚΝΕ: Επιβεβλημένη η δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας

Αναγκαία καθίσταται η ψήφιση του νομοσχεδίου για δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, επισημαίνει στην ετήσια έκθεση του το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για το 2016. Μια τέτοια ενέργεια, επισημαίνεται στην έκθεση, θα μεταφέρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής στήριξης προς τους παραγωγικούς αυτούς κλάδους της Οικονομίας. 

Μία τέτοια ομόθυμη πολιτειακή στήριξη, θα λειτουργήσει επίσης ως πειστικός μοχλός έλξης επιπρόσθετων ποιοτικών πλοιοκτητών και ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, με αλυσιδωτή θετική επίδραση στην περαιτερώ μείωση της ανεργίας και στην ενίσχυση άλλων οικονομικών κλάδων που παρέχουν υπηρεσίες προς τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία.

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πιστεύει ότι η γρήγορη έγκριση και μετέπειτα λειτουργεία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργήσει με μία καινοτόμα ευελιξία, θα επιτρέψει στον σημαντικό αυτό τομέα που δραστηριοποιείται και ανταγωνίζεται καθημερινώς σε παγκόσμια βάση, να υλοποιήσει στρατηγικές ανάπτυξης που να ανταποκρίνονται στις συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις της Παγκόσμιας Οικονομίας και του διεθνούς ανταγωνισμού.

Παράλληλα, η Κυπριακή Ναυτιλίας εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας, με χειροπιαστές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, κάτι το οποίο εξαρτάται από την υλοποίηση κάποιων σημαντικών και αναγκαίων διαρθρωτικών μέτρων. 

Κατά το 2016, η Ναυτιλιακή Διοίκηση, δηλαδή το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων υπό την πολιτική καθοδήγηση του Υπουργού, Μάριου Δημητριάδη και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας (ΤΕΝ) υπό του Αναπληρωτή Διευθυντή, Γιάννη Ευστρατίου, συνέχισε:

α. Εφαρμογή Μελέτης για το “Μέλλον της Κυπριακής Ναυτιλίας” μέσω της οποίας, έγινε σύγκριση μεταξύ της Κύπρου και άλλων ανταγωνιστικών Νηολογίων και Ναυτιλιακών Κέντρων διεθνώς. Η Μελέτη η οποία εκπονήθηκε με την οικονομική στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και την έμπρακτη στήριξη και ενεργό συμμετοχή του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, κατέδειξε τους βασικούς πυλώνες στόχευσης που πρέπει να ακολουθήσει η Κυπριακή Ναυτιλία έτσι ώστε να αναδομηθεί διαρθρωτικά και να αναπτυχθεί ποσοτικά και ποιοτικά στα επόμενα χρόνια. Παρόλο που η υλοποίηση των πορισμάτων της Μελέτης ακόμη συνεχίζεται, η ίδια η Μελέτη μπορεί εύκολα να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη χάραξη “Κρατικής Ναυτιλιακής Πολιτικής”, την οποία, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο θεωρεί επάναγκες.

β. Ετοιμασία Μελέτης για την Αναδιοργάνωση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, σαν μέρος της ευρύτερης και συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Υπηρεσίας και σε συνάρτηση με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση, μετεξέλιξη του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας σε ανεξάρτητο “Υφυπουργείο Ναυτιλίας”. Με την αποπεράτωσή της, τους πρώτους μήνες του νέου έτους, η Μελέτη αυτή αναμένεται να υποδείξει τρόπους αναδιάρθρωσης του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικά πιο ευέλικτο και ακόμη πιο αποδοτικό στις υπηρεσίες που παρέχει σαν το 11ο μεγαλύτερο Νηολόγιο στον κόσμο και 3ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καθώς και σαν το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ε.Ε. και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

Το ΚΝΕ ευελπιστεί πως τα πορίσματα των δυο αυτών μελετών που υλοποιούνται παράλληλα, θα αποφέρουν το επιθυμητό αποτελέσματα της ουσιαστικής αναβάθμισης και αναδόμησης της Ναυτιλιακής Διοίκησης, ικανοποιώντας έτσι μία από τις πιο κύριες και διαχρονικές εισηγήσεις της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, η οποία έχει μετουσιωθεί στο ήδη κατατεθειμένο για συζήτηση και έγκριση από το Κοινοβούλιο, Νομοσχέδιο για το “Υφυπουργείο Ναυτιλίας”.

γ. Προώθηση Κυπριακής Ναυτιλίας στο εξωτερικό, μέσω διαφόρων επαφών και επισκέψεων σε ναυτιλιακά κέντρα / ναυτιλιακές εταιρείες στο Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Ελλάδα κα., με την ενεργό συμμετοχή του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, καθώς και του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA).

11ος μεγαλύτερος εμπορικός στόλος
Στα τέλη του 2016, το Κυπριακό Νηολόγιο κατέλαβε την θέση του 11ου μεγαλύτερου εμπορικού στόλου παγκοσμίως και του τρίτου μεγαλύτερου στόλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Επιπλέον, η Κύπρος θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην ΕΕ και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός διεθνώς γνωστών και αναγνωρισμένων εταιρειών που ασχολούνται με την πλοήγηση, τη διαχείριση πλοίων, τη ναύλωση και την ναυτιλία λειτουργούν από την Κύπρο. 

Ο ευρύτερος ναυτιλιακός τομέας απασχολεί περίπου 4.500 εργαζομένους στην ξηρά και 55.000 ναυτικούς. Η Ναυτιλιακή Βιομηχανία στηρίζει την Κυπριακή Οικονομία χωρίς κρατικές επενδύσεις και λειτουργεί με επιτυχία σε παγκόσμια βάση, ελέγχοντας ένα στόλο 2200 πλοίων. Το Κυπριακό Νηολόγιο θεωρείται επίσης διεθνώς ως ένα από τα πιο ποιοτικά και ασφαλέστερα νηολόγια παγκοσμίως.

Δειτε Επισης

Ιδρύει κοινωφελές ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και ενισχύει την διεθνή παρουσία του το Ινστιτούτο Κύπρου
Μ. Δαμιανός: Η Κύπρος αναδεικνύεται κόμβος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών-Εγκαινιάστηκε το El Greco
Alphakat: Εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόσιη-Η εναλλακτική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
Ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Επαγγελματιών Ελλάδας-«Εφαλτήριο για από κοινού ανάπτυξη»
Η Κύπρος φιλοξένησε την ετήσια τελετή «Collectives» του Conservation Collective
Ενισχύουν τη συνεργασία τους ΚΣΕΕΚ και AIAD-Πού αποσκοπεί το MoU που υπέγραψαν
Το RMHC Κύπρου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με το μεγαλύτερο Family Fun Day
Πρώτο επιστημονικό συνέδριο για τον αυτισμό στο ΤΕΠΑΚ
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Υποτροφία «Εύη Παπαδοπούλου»: Η ΚΕΑΝ επενδύει για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση των νέων