Powered by

Τα αντίποινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δασμούς Τραμπ

Οι παραγωγοί ουίσκι του Κεντάκι και οι καλλιεργητές πορτοκαλιών της Φλόριντα θα είναι, μάλλον, τα πρώτα θύματα εάν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο.

Οι Financial Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη σχεδιάζει μια λίστα υποψηφίων για αντίμετρα αν ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, όπως έχει απειλήσει ότι θα κάνει.

Το πιθανότερο είναι ότι το ουίσκι, η πορτοκαλάδα, και άλλα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Ο Τραμπ έχει παρουσιάσει την απειλή επιβολής δασμών ως έναν τρόπο για να πάψει η Κίνα να πλημμυρίζει την παγκόσμια αγορά με χάλυβα που δεν μπορεί να διαθέσει εγχώρια. Όμως, η ΕΕ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα ανησυχούν ότι και οι δικές τους βιομηχανίες χάλυβα θα πληγούν.

Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε ότι η ΕΕ «θα πρέπει να απαντήσει» αν τα συμφέροντά της θιχτούν. Πάντως, η όποια αντίδραση θα εξαρτάται, εν τέλει, από το τι ακριβώς αποφασίσουν οι ΗΠΑ.

Συνήθως, στο παγκόσμιο εμπόριο, τέτοια αντίμετρα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να επιτυγχάνουν τον μέγιστο πολιτικό αντίκτυπο περιορίζοντας παράλληλα την οικονομική αποδιοργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το Κεντάκι, ας πούμε, θα επιλεγεί για δύο λόγους: Επειδή θα δειχθεί η σημασία του διεθνούς εμπορίου σε μια περιοχή που υποστήριξε έντονα τον Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές του «Πρώτα η Αμερική», και επειδή από εκεί προέρχεται ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτζ ΜακΚόνελ, γεγονός που δίνει επιπλέον πολιτική αξία στην επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής, μέσα από μια ευρωπαϊκή οπτική.

Ο κλάδος του ουίσκι bourbon του Κεντάκι υποστηρίζει 17.500 θέσεις εργασίας και συνεισφέρει 825 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στα ομοσπονδιακά, πολιτειακά, και τοπικά ταμεία, σύμφωνα με την Ένωση Ποτοποιών του Κεντάκι. Συνολικά, οι εξαγωγές bourbon των ΗΠΑ πέρυσι ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, χάρη και στο γνωστό Jack Daniels το οποίο ανήκει στην Brown-Forman Corp., μια εταιρεία με έδρα το Κεντάκι.

Τόσο η ΕΕ όσο και η Ιαπωνία έχουν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην γυρίσουν την πλάτη τους στο ελεύθερο εμπόριο, και μάλιστα τα δύο μέρη μόλις υπέγραψαν τη δική τους συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία