Powered by

Ο κορυφαίος forecaster στο ευρώ παραμένει «ταύρος»

Η φετινή άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει ακόμη περιθώριο για συνέχεια, σύμφωνα με τον πιο ακριβή forecaster μέχρι στιγμής για το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Παρότι η άνοδος 8% που έχει εμφανίσει το 2017 το κοινό νόμισμα, στο 1,14 δολάριο, έδωσε σημάδια χαλάρωσης αυτήν την εβδομάδα, το ευρώ είναι πιθανό να διατηρήσει την ανοδική του πορεία και να αγγίξει το 1,15 δολάριο μέχρι τα τέλη του χρόνου και το 1,18 μέχρι τα μέσα του 2018, σύμφωνα με την DZ Bank που έκανε την καλύτερη εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο.

Η πρόβλεψη της τράπεζας είναι υψηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Bloomberg που βλέπουν την ισοτιμία χαμηλότερα, στο 1,13 δολάριο μέχρι τα τέλη του 2017 και τα μέσα του 2018, σημειώνει το πρακτορείο.

Από τις 80 τράπεζες που έχουν προσφέρει προβλέψεις για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου από τον Ιούνιο και μετά, μόνο 23 εκτίμησαν το ευρώ στο 1,15 δολάριο ή παραπάνω μέχρι τα τέλη του 2017. Η DZ ήταν «εμφανώς πιο αισιόδοξη από πολύ κόσμο» και σωστά προέβλεψε τον περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο που θα είχαν οι γαλλικές εκλογές στο ευρωπαϊκό νόμισμα, τόνισε η Sonja Marten, στρατηγική αναλύτρια για τα νομίσματα, στην τράπεζα με έδρα στη Φρανκφούρτη.

«Το ευρώ έχει κάποια δυνατότητα να ανέβει τους επόμενους 12 μήνες», ανέφερε η Marten. Με τα πολιτικά ρίσκα να φθίνουν και την οικονομική ανάκαμψη να ανεβάζει ταχύτητα, η υπόθεση πως η ΕΚΤ θα απομακρυνθεί από την ακραία χαλαρή νομισματική πολιτική, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα που θα πιέσει το ευρώ υψηλότερα, πρόσθεσε.

«Μουντάδα» για το δολάριο
Στο μεταξύ το δολάριο δεν καταφέρνει να κερδίσει έδαφος έναντι του ευρώ ή άλλων μεγάλων νομισμάτων το 2017, παρότι η Fed θεωρείται ευρέως η κεντρική τράπεζα που κινηθεί πρώτη προς πιο σφικτή πολιτική. Αν και αύξησε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς τον Ιούνιο για δεύτερη φορά φέτος, τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν πως οι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν διχασμένοι στο πότε να ξεκινήσουν τη συρρίκνωση του ισολογισμού της.

«Λέμε ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ότι όσον αφορά στο δολάριο, η Fed δεν είναι πια το μαγικό ραβδάκι που θα το κάνει δυνατότερο», τόνισε η Marten. Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας «είναι λίγο πολύ αναμενόμενες και αυτό σημαίνει πως το δολάριο στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επωφεληθεί πλέον. Όλες οι δυνατότητες έκπληξης έχουν να κάνουν με την ΕΚΤ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία