Κατάρ: Έλλειψη υλικών για κυπριακές εταιρείες λόγω του εμπάργκο
15:12 - 08 Ιουνίου 2017
Προβλήματα σε ότι αφορά τον εφοδιασμό οικοδομικών υλικών και πρώτων υλών, με συνεπακόλουθο τις αύξηση στις τιμές αντίστοιχων ειδών, άρχισαν να αντιμετωπίζουν κυπριακές κατασκευαστικές εταιρείας που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ, στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης έξι αραβικών κρατών (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Λιβύη και Μπαχρέιν) να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη χώρα, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Υπό διαχείριση η κατάσταση για την ώρα, τονίζουν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι εάν ο αποκλεισμός του Κατάρ από τις συγκεκριμένες χώρες συνεχιστεί, θα δημιουργηθούν σοβαρές ελλείψεις και αλυσιδωτά προβλήματα και για τις κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πλούσιο αραβικό κράτος του Κόλπου.
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, τόνισε ότι για την ώρα, Κύπριοι επιχειρηματίες στο Κατάρ, με τους οποίους ήλθε σε επικοινωνία η Ομοσπονδία είναι ψύχραιμοι και παρακολουθούν την κατάσταση. «Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Το πιο σημαντικό απ’ όσα μας αναφέρθηκαν είναι η μικρή έλλειψη κάποιων υλικών και πρώτων υλών, τα οποία θα ερχόντουσαν είτε από τη Σαουδική Αραβία είτε δια μέσου της», σημείωσε ο κ. Αντωνίου. Τονίζεται ότι μέχρι σήμερα, τα συγκεκριμένα υλικά εισάγονταν στο Κατάρ από ξηράς μέσω της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε, παράλληλα, ότι παρατηρούνται ήδη κάποια φαινόμενα προσωρινής αύξησης στην τιμή συγκεκριμένων υλικών, εξ αιτίας της έλλειψης που παρατηρείται και της δυσκολίας που υπάρχει στην προμήθεια τέτοιων ειδών.
Όμως, συμπλήρωσε, η τροφοδοσία γίνεται κανονικά και γι αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Λιγότερες αναφορές», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, «υπάρχουν για δυσκολίες στις πληρωμές, αλλά γενικά οι επιχειρήσεις μας έχουν εύρυθμη λειτουργία».
Η ανησυχία των εταιρειών, τόνισε , εστιάζεται περισσότερο στο ενδεχόμενο παράτασης της κατάστασης αποκλεισμού του Κατάρ από τις έξι χώρες του αραβικού Κόλπου. «Αν διαρκέσει επί μακρόν η κατάσταση και δεν βρεθεί τρόπος εξομάλυνσης, θα δημιουργηθούν σοβαρές δυσκολίες, ελλείψεις και αλυσιδωτά προβλήματα», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.
Καθησυχαστικός στις δηλώσεις του ήταν ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ο οποίος τόνισε ότι οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων προς το Κατάρ συνεχίζονται κανονικά.
Όπως ανέφερε,πέραν των έξι χωρών που επέβαλαν το εμπάργκο, το Κατάρ είναι ανοιχτό στις υπόλοιπες διεθνείς του συναλλαγές, ενώ πέραν της Qatar Airways, το αεροπορικό εμπάργκο δεν επηρεάζει άλλες αεροπορικές εταιρείες. «Θα βρουν πηγές τροφοδοσίας από άλλες αγορές, ενώ δεν αποκλείεται να ωφεληθεί και η Κύπρος, αν αυξηθούν οι παραγγελίες συγκεκριμένων ειδών από τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Τσιακκής.
Τονίζεται ότι οι εγχώριες εξαγωγές στο Κατάρ το 2016 ανήλθαν στα €3,6 εκατομμύρια και αφορούσαν κατά κύριο λόγο φάρμακα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε συνδυασμό με τις επαναγωγές, το συνολικό ποσό ανήλθε το 2016 στα €6,1 εκατομμύρια. Οι επαναγωγές στο Κατάρ αφορούν κυρίως καπνικά προϊόντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περίπου 624 Κύπριοι εργάζονται σήμερα στο Κατάρ δεν αντιμετωπίζουν, για την ώρα, οποιοδήποτε πρόβλημα, όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ.
Διαβάστε ακόμα: Κανονικά οι πτήσεις Qatar Airways από Κύπρο