Deloitte: Η Κύπρος στην 27η θέση στην κοινωνική πρόοδο
15:40 - 30 Ιουνίου 2017

Τα δικαιώματα, η ασφάλεια και η ανεκτικότητα διαβρώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες σημείωσαν πρόοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η πρόσβαση στην πληροφόρηση και στις επικοινωνίες, και η πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση βελτιώνονται.
Ενώ η ποιότητα ζωής βελτιώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο ανησυχητικές τάσεις: την απειλή των ατομικών δικαιωμάτων, της προσωπικής ασφάλειας, της ανεκτικότητας και της ένταξης, καθώς και την αργή και άνιση παγκόσμια πρόοδο. Αυτό καταδεικνύει ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου (SPI), που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Social Progress Imperative (SPI).
Για πρώτη φορά, το Social Progress Imperative, που κάθε χρόνο εκδίδει το Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, είναι σε θέση να συγκρίνει την κοινωνική πρόοδο που σημειώθηκε σε 128 χώρες τα τέσσερα τελευταία χρόνια και να αποκαλύψει διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές τάσεις.
«Εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ελευθερία τους, βιώνουν βία και αδικία, καθώς και μια εξόφθαλμη διάκριση και αποκλεισμό από τις πιο σημαντικές ευκαιρίες της ζωής. Και παρά την πρόσβασή τους σε τεράστιο πλούτο και τη μεγάλη τους επιρροή, οι ΗΠΑ, καθώς και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, δεν έχουν σημειώσει σχεδόν καθόλου πρόοδο από το 2014», αναφέρει ο Ανώτερος Εκτελεστικός Σύμβουλος του SPI, Michael Green. «Αυτό σημαίνει ότι παρατηρείται βραδεία αλλαγή και αποσπασματική κοινωνική πρόοδος αντί μια γενική εξέλιξη”, πρόσθεσε.
Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου 2017 βρίσκει ότι σε σχέση με το 2014, τα Ατομικά Δικαιώματα – που περιλαμβάνουν πολιτικά δικαιώματα και ελευθερία έκφρασης – έχουν περιοριστεί σε περισσότερες χώρες από όσες έχουν βελτιωθεί.
Η βελτίωση σε θέματα Προσωπικής Ασφάλειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραμένει μη ουσιαστική. Όσες χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο, άλλες τόσες σημείωσαν υποχώρηση σ’ αυτόν τον τομέα της κοινωνικής προόδου, με τα προβλήματα να εκτείνονται σε διάφορους τομείς, από πολιτική τρομοκρατία μέχρι τροχαία δυστυχήματα.
Στον Δείκτη, υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά ανάμεσα στις χώρες όσον αφορά σε θέματα Ανεκτικότητας και Ένταξης – που περιλαμβάνουν την αποδοχή των μεταναστών, των ομοφυλοφίλων και των θρησκευτικών μειονοτήτων. Παρόλο που ο μέσος όρος παραμένει σταθερός, οι επιδόσεις των χωρών έχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα στον Δείκτη.
Μια από τις πιο θεαματικές αποτυχίες είναι ότι οι πιο δυνατές χώρες του κόσμου έχουν αποτύχει να σημειώσουν πρόοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παρόλο που κατέχουν τον μεγαλύτερο πλούτο, το μεγαλύτερο πληθυσμό και τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή τους, οι χώρες των G20, όπως Γαλλία, ΗΠΑ, Σαουδική, Ρωσία, Τουρκία και Κίνα δεν έχουν πετύχει κοινωνική και περιβαλλοντική πρόοδο, ενώ συνεχίζουν να έχουν χαμηλή απόδοση σε σχέση με το ψηλό τους ΑΕΠ.
«Στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς, οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν βασικό ρόλο. Γι’ αυτό το λόγο, η Deloitte εργάζεται μαζί με το Social Progress Imperative, για να ενδυναμώσει τις κοινότητες με νέους τρόπους προσέγγισης και αξιολόγησης των παραγόντων που μπορούν να βοηθήσουν μια κοινωνία να προοδεύσει και να ευημερήσει», δηλώνει ο David Cruickshank, Επικεφαλής της Deloitte Global και μέλος του συμβουλίου του Social Progress Imperative. «Οι σημερινοί επιχειρηματικοί ηγέτες επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα τις κοινωνικές δυνάμεις που τέμνουν τον κόσμο. Θεωρώ ότι αυτός ο Δείκτης έχει την ικανότητα να βοηθήσει αυτούς τους επιχειρηματίες, καθώς και τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να καθορίσουν μια στρατηγική που θα κατευθύνει προς μια υπεύθυνη και συμμετοχική ανάπτυξη, ιεραρχώντας τις πιο βασικές ανάγκες των κοινωνιών τους».