«Θωρακίζεται» η πυρασφάλεια μετά το Grenfell Tower
07:10 - 23 Ιουνίου 2017

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε και στην Κύπρο η πτώση του 24όροφου πύργου, Grenfell Tower, στο Λονδίνο, την ώρα που η Βουλή προωθεί προς ψήφιση κανονισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με τους κανόνες πυρασφάλειας στα καινούργια κτήρια.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές περιπτώσεις ανακαινίσεων κυρίως πολυκατοικιών από μη προσοντούχους ή και μη αδειούχους εργολάβους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ολοκλήρωσε τη συζήτηση των κανονισμών για την πυρασφάλεια νέων κτηρίων, λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η καταστροφική πυρκαγιά στο Λονδίνο.
Οι κανονισμοί, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται πλήρης εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί οδών και οικοδομών, θα οδηγηθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 30 Ιουνίου.
Κανονισμοί για ψηλά κτήρια
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει υφιστάμενα κτήρια, καθώς αφορά όλα τα καινούργια κτήρια, αλλά και κτήρια στα οποία πρόκειται να γίνουν ριζικές ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις
Όπως ανέφερε στο InBusinessNews η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, οι νέοι κανονισμοί εισάγουν πρόνοιες για ψηλά κτήρια, οι οποίες δεν υπήρχαν στους υφιστάμενους κανονισμούς, ενώ περιλαμβάνεται αναλυτικό εγχειρίδιο για τους τεχνικούς, όπως αρχιτέκτονες, μηχανολόγους και πολιτικούς μηχανικούς.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία αποθηκών μεγάλου όγκου νερού ειδικά για τα ψηλά κτήρια, ενώ γίνεται πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την εγκατάσταση πυρασφάλειας στους ορόφους και στους κοινόχρηστους χώρους των κτηρίων.
Πρόταση για συχνές πιστοποιήσεις καταλληλότητας
Παράλληλα, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής μελετά την επαναφορά πρότασης του ΕΤΕΚ, το οποίο είχε εισηγηθεί την εξασφάλιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ κάθε οκτώ ή δέκα χρόνια) πιστοποιητικού καταλληλότητας κάθε κτηρίου, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να τεθούν ζητήματα πυρασφάλειας και στατικής επάρκειας των κτηρίων για την εξασφάλιση των εν λόγω πιστοποιητικών.
Επιπρόσθετα, η κ. Μαύρου τονίζει ότι το θέμα των ψηλών κτηρίων, η οποία είναι η τελευταία τάση στον τομέα της ανάπτυξης γης και κατασκευών, «θα έπρεπε να απασχολήσει πιο σοβαρά ευρύτερα», επισημαίνοντας ότι εκτός από την πυρασφάλεια, προκύπτουν ζητήματα άνεσης και προστασίας της ποιότητας ζωής όσων ζουν γύρω από αυτά τα κτήρια.
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν στην Κύπρο κτήρια που είναι πιο εκτεθειμένα σε κινδύνους πυρκαγιάς λόγω της κατασκευής τους, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης ανέφερε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα, εξηγώντας επίσης ότι η φωτιά είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να ελλοχεύει για κάθε κτήριο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του είτε ψηλό, είτε χαμηλό, είτε σύγχρονο είτε αναπαλαιωμένο.
Επικίνδυνες ανακαινίσεις
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Κώστας Ρουσιάς ανέφερε ότι θα πρέπει το σύνολο των κτηρίων να επιμελούνται υπεύθυνοι πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, αλλά και προσοντούχοι εργολάβοι, οι οποίοι θα είναι σε θέση στο τέλος του έργου να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό που να καταδεικνύει ότι το έργο ολοκληρώθηκε με βάση τις σωστές προδιαγραφές.
«Το γεγονός ότι σήμερα γίνονται αρκετές ανακαινίσεις, κυρίως πολυκατοικιών, από μη προσοντούχους ή και μη αδειούχους εργολάβους δημιουργούν μία επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε σχετικά.
Ταυτόχρονα, η ΟΣΕΟΚ επισημαίνει την ανάγκη αφενός αυστηρότερων ελέγχων στα υλικά μέσω των οποίων γίνονται οι θερμοπροσόψεις και αφετέρου εξασφάλισης άδειας και έγκρισης από το Υπουργείο Ενέργειας για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό των κτηρίων, όπως επίσης και της διαβεβαίωσης από τους μελετητές του έργου για τη στατική επάρκεια του κτηρίου πριν την οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτό.
«Η ποιότητα των υλικών είναι πολύ σημαντική για την πυρασφάλεια των κτηρίων, καθώς σε περίπτωση τοποθέτησης εύφλεκτης πολυστερίνης, τότε η φωτιά δύναται να μεταφερθεί από όροφο σε όροφο», τόνισε ο κ. Ρουσιάς. Την ίδια ώρα, αν δεν υπάρχει προσοντούχος εργολάβος ή μελετητής να επιμεληθεί τις θερμοπροσόψεις, τότε αυτό που ουσιαστικά γίνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΕΟΚ, είναι «να κλείνουμε τα καρκινώματα κάτω από μία πούδρα, η οποία με τον καιρό θα βγάλει στην επιφάνεια το πρόβλημα, δηλαδή μία φαινομενικά υπέροχη θερμοπρόσοψη ή επένδυση μπορεί μελλοντικά να επιφέρει τεράστια ζημιά».
Πώς κατέρρευσε ο πύργος στο Λονδίνο
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από την κατασκευή, την ανακαίνιση και τη διαχείριση του κτηρίου που φαίνεται να προκάλεσαν καταστροφική πυρκαγιά στο Grenfell Tower του Λονδίνου, η οποία αποτέλεσε τη χειρότερη φωτιά που ξέσπασε ποτέ στη Βρετανία.
Μπορεί η πυροσβεστική να μην κατέληξε ακόμα στις πιθανές αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς, εντούτοις, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, η φωτιά ξεκίνησε από τον τέταρτο όροφο του 24όροφου πύργου, ενδεχομένως λόγω ηλεκτρικού σφάλματος σε ψυγείο.
Από την άλλη, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ταχεία εξάπλωση της φωτιάς οφείλεται στην εξωτερική επένδυση, η οποία εφαρμόστηκε κατά την ανακαίνιση ύψους 10 εκατ. λιρών που ολοκληρώθηκε το 2016.
Εκπρόσωπος του γραφείου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ανέφερε ότι περίπου 600 κτήρια στη Βρετανία έχουν εξωτερική θερμομονωτική επένδυση παρόμοια με αυτή του Grenfell Tower.
Η ίδια η Μέι απεκάλυψε ότι έχουν εντοπιστεί κτήρια με εύφλεκτη εξωτερική επένδυση, λέγοντας ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι σε 100 πολυώροφα κτήρια ημερησίως.
Παράλληλα, απορία προκαλεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός του κτηρίου, νοουμένου ότι τα ψηλά κτήρια είναι σχεδιασμένα με τρόπο που να κρατούν τη φωτιά στο διαμέρισμα, στο οποίο ξεκίνησε, εμποδίζοντας την επέκτασή της από τις σκάλες στους άλλους ορόφους.
Οι ιδιοκτήτες πολλών κτηρίων επιλέγουν την εξωτερική επένδυση των κτηρίων με στόχο τη μόνωση και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Οι εργολάβοι του Grenfeel Tower χρησιμοποίησαν σύνθετα πάνελ αλουμινίου με πολυαιθυλένιο, που κατασκευάζει γνωστή εμπορική επωνυμία στη Βρετανία.
Από την άλλη, ο λόγος που τόσοι πολλοί κάτοικοι παρέμειναν στον πύργο κατά τη διάρκεια της φωτιάς είναι ότι, με βάση τους κανόνες ασφαλείας, οι κάτοικοι προτρέπονται να παραμείνουν στο κτήριο και να το εγκαταλείψουν μόνο σε περίπτωση που η φωτιά βρίσκεται στο διαμέρισμά τους. Αυτό βασίζεται σε μία εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία ο σχεδιασμός του κτηρίου θα προστατέψει τους κατοίκους από τον καπνό και τη φωτιά για 30 έως 60 λεπτά.
Παρόλο που η ανακαίνιση του Grenfell Tower περιελάμβανε σύστημα εξαγωγής καπνού και εξαερισμού, εντούτοις δεν φαίνεται να λειτούργησε όπως έπρεπε, καθώς δεν υπήρχε κοινόχρηστο σύστημα συναγερμού για τους κατοίκους, αλλά ανεξάρτητο σύστημα ανίχνευσης καπνού για κάθε διαμέρισμα.
Εξάλλου, αν και απαιτείται η χρήση ψεκαστήρων νερού στα κτήρια άνω των 30 μέτρων που χτίστηκαν μετά το 2007, ωστόσο ο πύργος που παραδόθηκε στις φλόγες δεν διέθετε τέτοιο σύστημα.