Powered by

Πάγος Κομισιόν στην πρόταση Μέι για τους Ευρωπαίους πολίτες

«Eίναι ένα πρώτο βήμα αλλά αυτό το βήμα δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με την πρόταση της Τ. Μέι για παραμονή των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά το Brexit. Το καρφί προς το Λονδίνο.

Πριν καν περάσουν λίγες ώρες από την πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας στη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία μετά το Brexit, ο επικεφαλής της Κομισιόν έσπευσε να την απορρίψει. 
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε σε σχετική ερώτηση: είναι ένα πρώτο βήμα αλλά αυτό το βήμα δεν είναι αρκετό.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το αν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το είδος του Brexit που επιδιώκει η Μεγάλη Βρετανία απάντησε μονολεκτικά: όχι.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της έκανε λόγο για μία «καλή αρχή», για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «παραμένουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστούν».

H ημέρα της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι είναι μια σοβαρή και δίκαιη πρόταση και ότι θα υπάρξουν λεπτομέρειες για το σχέδιο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αυτοί που έφτιαξαν τη ζωή και τα σπίτια τους στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορέσουν να μείνουν και να συνεχίσουν. 

Η πρόταση συνίσταται στο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαναγκάσει κανένα πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει τη χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit. Εντούτοις, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε τους αρχηγούς των 27 κρατών-μελών ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit.

Μόνο τα «πλέον αξιοσέβαστα δικαστήριά μας» θα είναι σε θέση να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις, ανέφερε βρετανική πηγή.

«Σε κανένα Ευρωπαίο πολίτη που διαμένει αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα του επιβληθεί δια νόμου να φύγει από τη χώρα όταν αυτή αποχωρήσει από την ΕΕ», ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι η Μέι εξέφρασε «την ξεκάθαρη δέσμευσή της» σε αυτό το θέμα, έπειτα από την παρουσίαση των βρετανικών προτάσεων σήμερα το βράδυ σε αυτό το ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Βρετανοί πολίτες στα κράτη-μέλη της Ένωσης.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία