Powered by

Λάθος ο υπολογισμός του ελληνικού χρέους;

Το ύψος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο 91% του ΑΕΠ και όχι στο 180% εκτιμά ο επενδυτής Πολ Καζαριάν, ο μεγαλύτερος Αμερικανός κάτοχος ελληνικών ομολόγων μέσω της εταιρείας του Japonica Partners, μιλώντας χθες στο συνέδριο του «Economist» στην Φραγκφούρτη.

«Αν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί βάσει των διεθνών στάνταρ, τότε δεν φθάνει το 180%, αλλά μόλις το 91% του ΑΕΠ. Ο υπολογισμός δεν πρέπει να γίνεται πλέον με βάση την ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους, αλλά με βάση τη χρονική αξία των δανείων, με την οποία λαμβάνονται υπόψη οι μέχρι τώρα ελαφρύνσεις, δηλαδή τα χαμηλότερα επιτόκια, η μεγαλύτερη διάρκεια εξόφλησης του χρέους και η μετάθεση του χρόνου έναρξης της αποπληρωμής των δανείων. Η Ελλάδα μπορεί και σήμερα να τα καταφέρει μόνη».
 
Ο κ. Καζαριάν, είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη υπεύθυνη για την παροχή σωστά υπολογισμένων στοιχείων για το χρέος σε αντιστοιχία με διεθνώς συμφωνημένες προδιαγραφές, σημειώνοντας ότι, εν απουσία σωστά υπολογισμένων στοιχείων, οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν τα νούμερα του Μάαστριχτ που διογκώνουν το χρέος. Το να μην καταγράφεται σωστά η παρελθοντική ελάφρυνση χρέους, και να ζητείται ακόμη μία, διαιωνίζει την οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα, τόνισε. 
 
Παρόμοια άποψη με του Πολ Καζαριάν ως προς το ύψος του ελληνικού χρέους, υποστήριξε στο συνέδριο και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, διευθυντής του Ινστιτούτου «Βάλτερ Όικεν»  και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Εάν υπολογιστεί η χρονική αξία των δανείων, τότε η κατάσταση είναι λιγότερο δραματική, είπε. 
 
Ο κ. Φελντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείεται να κάνει πίσω στις διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και χαρακτήρισε ως πιθανότερο σενάριο να μετατεθεί για πιο μετά η εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Η καίρια παράμετρος στην ελληνική υπόθεση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης είπε και επεσήμανε την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το 2012, με το PSI, καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην παγκόσμια ιστορία. Εκτίμησε δε πως μια περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα είναι απαραιτήτως αναγκαία.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης