Εγκαίνια για τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου
09:21 - 17 Ιουνίου 2017
Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,6 χλμ βόρεια του Δήμου Αθηένου, εντός της νεκρής ζώνης.
Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ σε δύο Προγραμματικές Περιόδους, 2007-2013 και 2014-2020 και αφορά τη δημιουργία σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, της δεξαμενής αποθήκευσης επεξεργασμένου νερού, του κεντρικού συστήματος μεταφοράς του επεξεργασμένου νερού και του συστήματος επεξεργασίας και διάθεσης της λάσπης.
Ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου είναι ένα ακόμη έργο που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για πλήρη αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης στην τελετή εγκαινίων του Σταθμού.
Στην ομιλία του είπε ότι στα πλαίσια της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων παράγονται σημαντικές ποσότητες ανακυκλωμένου νερού. Οι αυξανόμενες ποσότητες του νερού αυτού ενισχύουν σημαντικά το ισοζύγιο, μειώνοντας τα τυχόν ελλείμματα, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής, μειώνουν το κόστος που καλείτο το κράτος να καταβάλει για άλλες μη συμφέρουσες λύσεις, και συμβάλλουν στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Ακόμη, η χρήση ανακυκλωμένου νερού θα οδηγήσει σε μειωμένη χρήση αφαλατωμένου νερού, εξοικονομώντας έτσι κόστος και ενέργεια.
Σχεδιασμοί για νέα έργα υποδομής ύψους 100 εκατ. ευρώ
Ο κ. Κουγιάλης είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει ένα πρόγραμμα με νέα έργα υποδομής σε ολόκληρη την Κύπρο με εκτιμώμενο κεφαλαιουχικό κόστος €100 εκατ.
Εξήγησε ότι αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή έργων υποδομής σε ευρεία κλίμακα για την αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού που παράγεται από τους επτά Αστικούς Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων. Μέχρι το 2023 που είναι και ο ορίζοντας υλοποίησης του σχεδιασμού μας, εκτιμάται ότι θα παράγονται 465 εκ. κυβικά μέτρα τριτοβάθμια επεξεργασμένου νερού, για την αξιοποίηση των οποίων έχει αρχίσει η κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής.
Τέτοια έργα μεταξύ άλλων είναι τα έργα στη Βαθειά Γωνιά, στην Ανθούπολη και στην επαρχία Λάρνακας. Πέραν τούτων, η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού Μιας Μηλιάς και μεταφορά του στις ελεύθερες περιοχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέρος του νερού αυτού θα έρθει και στην Αθηένου που το έχει ανάγκη και θα το αξιοποιήσει στο έπακρο.
Το έργο εμπίπτει στο πλαίσιο εναρμόνισης με ευρωπαϊκή οδηγία
Σε χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Ανδρέας Μανώλη ανέφερε ότι «το Τμήμα έχει αναλάβει την προώθηση της κατασκευής του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Αθηένου, με στόχο την εναρμόνιση της Κύπρου με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. To έργο της Μονάδας επεξεργασίας της Αθηένου είναι μέρος αυτής της προσπάθειας».
Πρόσθεσε ότι «το Έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ σε δύο Προγραμματικές Περιόδους, 2007-2013 και 2014-2020. Η συγχρηματοδότηση εμπίπτει στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας «Βασικές Υποδομές στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη, «η υλοποίηση του Συγχρηματοδοτούμενου Έργου Αποχετευτικό Σύστημα του Δήμου Αθηένου περιλάμβανε δύο κατασκευαστικές συμβάσεις. Η πρώτη κατασκευαστική σύμβαση αφορούσε την κατασκευή δικτύου συλλογής οικιακών λυμάτων και άλλων συναφών εργασιών, όπως αγωγούς μεταφοράς λυμάτων και φρεατίων επισκέψεως. Η δεύτερη κατασκευαστική σύμβαση περιλάμβανε τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων για 20 χρόνια, τη δεξαμενή αποθήκευσης επεξεργασμένου νερού, το κεντρικό σύστημα διάθεσης του επεξεργασμένου νερού και το σύστημα επεξεργασίας και διάθεσης της λάσπης».
Σημείωσε πως «το κατασκευαστικό κόστος του έργου ανήλθε στα 10 εκατομμύρια περίπου ευρώ και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του για 20 χρόνια θα ανέλθει στα 3 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα εξυπηρετεί περίπου 6.500 κατοίκους του Δήμου Αθηένου, έχει δυνατότητα παραγωγής 1.078 κυβικών μέτρων επεξεργασμένου νερού την ημέρα, που είναι κατάλληλο για άρδευση, ενώ η ετήσια ποσότητα ανακυκλωμένου νερού που θα παράγεται αναμένεται να ανέρχεται σε 280.000 κυβικά μέτρα».
Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου, είπε ότι αυτά «είναι πρωτίστως η προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων, η προστασία της δημόσιας υγείας με την αποφυγή προβλημάτων από υπερχειλίσεις απορροφητικών λάκκων, αλλά και η παραγωγή ποσοτήτων νερού άρδευσης και η χρησιμοποίηση της παραγόμενης λάσπης από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με αποτέλεσμα την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων από το έργο, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Την κατασκευή του έργου είχε αναλάβει η Cybarco
Ο Μάριος Λανίτης, Αντιπρόεδρος της Cybarco Limited, εκ μέρους της Κοινοπραξίας Cybarco-Euromarket-Mekel, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τον Νοέμβριο του 2014 η Κοινοπραξία μας, η Cybarco-Euromarket-Mekel, αναλάμβανε τη μελέτη και κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην Αθηένου, αναλάβαμε να τον παραδώσουμε στην ποιότητα και τις προδιαγραφές του συμβολαίου. Ο στόχος επιτεύχθηκε και σήμερα είμαστε περήφανοι που από τον Απρίλιο του 2017 η Κοινοπραξία μας λειτουργεί τον Σταθμό, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της ακριτικής Αθηένου και τους κατοίκους της».
Πρόσθεσε ότι «η Πρώτη Φάση του έργου ολοκληρώθηκε με την ανέγερση του Σταθμού και την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης σε αυτόν. Η Δεύτερη Φάση Λειτουργίας και Συντήρησης του Σταθμού, διάρκειας είκοσι χρόνων, άρχισε την 1η Απριλίου 2017».
Ανέφερε επίσης ότι «το έργο περιλαμβάνει σταθμό διοίκησης και υποστηρικτή υποδομή, δεξαμενή αποθήκευσης επεξεργασμένου νερού 100.000μ3, δεξαμενή αποθήκευσης μη επεξεργασμένου νερού έκτακτης ανάγκης, αντλιοστάσια εντός του σταθμού, προηγμένα και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων, σύστημα και δίκτυο άρδευσης του επεξεργασμένου νερού για εξυπηρέτηση της γεωργίας της περιοχής, καθώς και φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες του Σταθμού».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ