Παμπορίδης: Mission accomplished
08:10 - 17 Ιουνίου 2017
Ο δικηγόρος Γιώργος Παμπορίδης, γνωστός στους νομικούς κύκλους αλλά και στους συναγερμικούς λόγω της εμπλοκής του στις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες του κόμματος, από καιρό ήθελε να εμπλακεί πιο ενεργά στα πολιτικά δρώμενα.
Η ευκαιρία του δόθηκε μετά την παραίτηση του τέως υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή. Παρόλο που φίλοι και γνωστοί τον συμβούλεψαν να μην αποδεχθεί τη θέση, λόγω του ότι ήταν ένας τομέας που δεν γνώριζε αλλά και λόγω των πολλών ανοικτών μετώπων που είχε η Υγεία, εντούτοις, ο ίδιος αποφάσισε να αποδεχθεί το στοίχημα και να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα ή καλύτερα στην καρέκλα του οδοντίατρου.
Ο Παμπορίδης από την πρώτη στιγμή του διορισμού του έκανε ξεκάθαρο πως όλη η προσοχή και οι δυνάμεις του θα στρέφονταν στο ΓεΣΥ, αφήνοντας στους υπηρεσιακούς τα θέματα διαχείρισης του Υπουργείου και των τομέων για τους οποίους έχει την ευθύνη.
Η συγκεκριμένη στάση, ενόχλησε πολλούς, τόσο ενδο-κυβερνητικά όσο και σε πολιτικά κόμματα και στον ιδιωτικό τομέα. Οι αντιδράσεις ηχηρών στελεχών του κυβερνητικού στρατοπέδου, Γεωργιάδη, Πετρίδη, Νεοφύτου είναι γνωστές. Ακόμα πιο γνωστές και έντονες, οι αντιδράσεις των ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου υγείας.
Υπήρξαν άλλωστε περίοδοι που όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε συνεντεύξεις του πως ένιωθε μόνος στην όλη προσπάθεια. Ειδικά την περίοδο που οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονταν σε μία πολύ καλή πορεία και όλα καταδείκνυαν πως οι δύο ηγέτες θα κατέληγαν σύντομα σε συμφωνία. Μετά το τέλμα που επήλθε στις συνομιλίες και με τις επόμενες προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έστρεψε την προσοχή του στο εσωτερικό μέτωπο.
Ποιο ήταν το μεγάλο εγχείρημα που θα μπορούσε να αφήσει ως κληροδότημα και να «πουλήσει» ως κορυφαία μεταρρύθμιση; Το ΓεΣΥ. Έτσι ο Παμπορίδης από το «νιώθει μόνος στο Υπουργείο Υγείας», βρέθηκε στο «νιώθει να τον αγαπούν στο λόφο του Προεδρικού». Ο Αναστασιάδης έδειξε την «αγάπη» του με πράξεις: συσκέψεις μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας, «απειλητικές» οδηγίες πίσω από αυτά, αντίσταση στις πιέσεις από φίλους και αυλικούς.
Κάπως έτσι, μέσα σε μερικές βδομάδες έγιναν όσα δεν έγιναν μέσα σε πολλά χρόνια. Η Επιτροπή Υγείας εξέτασε το νομοσχέδιο με τάχιστους ρυθμούς, τα κόμματα δεν υπέβαλαν ούτε μία τροπολογία (φοβούμενοι ότι θα κατηγορηθούν ως Ιούδες) και τα σχετικά νομοσχέδια και κανονισμοί εγκρίθηκαν μετά από μακροσκελέστατους πανηγυρικούς μονόλογους από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σε βαθμό που κάποιος να αναρωτιέται γιατί αυτό δεν έγινε πριν από κάποια χρόνια, αφού υπήρχε τόση πολλή θέληση.
Σταθερός και συνεπής σύμμαχος
Για τα δεδομένα της Κύπρου μπορεί να ακουστεί παράξενο, αλλά το πιο ισχυρό όπλο που είχε στα χέρια του ο Υπουργός, ήταν το Twitter. Ως πρόσωπο που ενδιέφερε τα Μέσα Ενημέρωσης, φρόντιζε να ενημερώνει άμεσα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Μέσο κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Πολλές ήταν οι φορές που με κάποια αιχμηρά Tweets κατάφερε να γίνει κύριο θέμα στις ενημερωτικές ιστοσελίδες και να επαναφέρει το καυτό ζήτημα του ΓεΣΥ και πάλι στην επικαιρότητα.
Σε εξέλιξη η ύστατη προσπάθεια του κατεστημένου να ακυρώσει το ΓεΣΥ. Αναζητούν Πολιτικό Αρχηγό για το ρόλο του Ιούδα. Μάλλον τον βρήκαν...
— George Pamboridis (@GPamboridis) June 7, 2017
Η πραγματική συνεισφορά τ Ασφαλιστικού κλάδου στην συνολική δαπάνη υγείας του Κύπριου Ασθενή είναι γύρω στα 70εκ επί συνόλου δαπάνης 1.2δις
— George Pamboridis (@GPamboridis) May 20, 2017
Οι άνθρωποι που επι χρόνια δαιμονοποίησαν το ΓεΣΥ για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους κατηγορούν εμάς ότι δαιμονοποιούμε την αντίθετη άποψη
— George Pamboridis (@GPamboridis) May 19, 2017
Σας είχα υποσχεθεί στην αρχή του χρόνου ότι θα αποκαλυφθούν όσοι επί δεκαετίες μπλόκαραν το ΓεΣΥ. Έφτασε η ώρα να φανερωθούν. Ετοιμαστείτε!
— George Pamboridis (@GPamboridis) May 15, 2017
Υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια δυσφήμισης του ΓεΣΥ μέσω fake news. Μην τους πιστεύετε. Θέλουν να σας στερήσουν τν υγεία σας για τα κέρδη τους
— George Pamboridis (@GPamboridis) May 10, 2017
Η επόμενη μέρα
Η έγκριση των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ προφανώς και δεν είναι το τέλος του δρόμου. Αποτελεί όμως ένα πρώτο μεγάλο βήμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να πιστωθεί στον υπουργό. Αν όμως διαφανεί στην πορεία πως ο Γεωργιάδης και οι άλλοι είχαν δίκαιο για τις ανησυχίες που εξέφραζαν, τότε θα πρέπει να πιστωθεί και με βεβιασμένες κινήσεις. Το σύστημα δημοσίων μεταφορών αποτελεί ένα απτό παράδειγμα κακής πολιτικής διαχείρισης.
Και Εγένετο Φως. Υπάρχει καλύτερη Κύπρος. Ας την διεκδικήσουμε.
— George Pamboridis (@GPamboridis) June 16, 2017