Powered by

Οι Κύπριοι πληρώνουν ακριβά τα ηλεκτρονικά

Στις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και στα ευρωπαϊκά κράτη με υψηλές τιμές σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά κατατάσσεται η Κύπρος.

Συνολικά βρίσκεται στην 14η θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ αναφορικά με το ύψος των τιμών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2016, με κλίμακα το 100 (EU=100), ο μέσος όρος της Κύπρου για τιμές προϊόντων και υπηρεσιών φτάνει το 88%.

Όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρονικών συσκευών, μετά τη Δανία και τη Γαλλία, η Κύπρος μοιράζεται την τρίτη θέση με την Πορτογαλία και τη Σουηδία, με το ύψος των τιμών να ανέρχεται στο 109% σε σχέση με την ΕΕ.

Το ίδιο ακριβώς ποσοστό κατέχει και στην κατηγορία των τροφίμων και την μη αλκοολούχων ποτών, στην οποία κατατάσσεται στη δέκατη θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Η χαμηλότερη επίδοση της Κύπρου, που φτάνει το 89% αφορά τον εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς, ενώ οι τιμές για εστιατόρια και ξενοδοχεία βρίσκονται στο 91%, κατατάσσοντας την Κύπρο στη 13η θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ.

Στην κατηγορία αλκοολούχα ποτά και καπνός κατατάσσεται στην 12η θέση, με τις τιμές να ανέρχονται στο 91% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όσον αφορά στα ρούχα, η Κύπρος μοιράζεται τη 17η θέση με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, με τις τιμές να βρίσκονται ακριβώς στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
  
Χάσμα στις τιμές στην ΕΕ
Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ εντοπίζεται στις τιμές εστιατορίων και ξενοδοχείων, καθώς στην Ουγγαρία ανέρχονται στο 60% του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ στη Δανία αγγίζουν το 150%.
Χάσμα υπάρχει και στις τιμές για αλκοολούχα και καπνικά, καθώς στη Βουλγαρία ανέρχονται στο 56% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν στο 162%.

Τα επίπεδα τιμών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες διέφεραν σημαντικά στην ΕΕ το 2016, με τη Δανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 139% του μέσου όρου, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (125%), το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία (124%), τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (121%). 

Αντίθετα, οι χαμηλότερες τιμές εντοπίστηκαν στη Βουλγαρία, στην οποία φτάνουν μόλις το 48% του μέσου όρου της ΕΕ, Στο αντίθετο τέλος της κλίμακας, το χαμηλότερο επίπεδο τιμών βρέθηκε στη Βουλγαρία (48%), με την Πολωνία και τη Ρουμανία να ακολουθούν με 53% και 52% αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός