Στην Ολομέλεια 16 Ιουνίου το ΓεΣΥ
11:12 - 01 Ιουνίου 2017

Μετά από μήνες συζητήσεων, εμποδίων και εντάσεων, τα νομοσχέδια για την εφαρμογή του πολυσυζητημένου και πολυαναμενόμενου Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) οδηγούνται στις 16 Ιουνίου, ενώπιον της Ολομέλειας της βουλής για ψήφιση.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την 1η Ιουνίου, οι βουλευτές κατέληξαν σε ομοφωνία σε ότι αφορά τις πρόνοιες των νομοσχεδίων και άναψαν το πράσινο φως για την Ολομέλεια.
Η κατάληξη κατέστη δυνατή, μετά και το πράσινο φως από πλευράς της κυβέρνησης, στην επίμαχη πρόνοια επί του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση, σε σχέση με πενταετή στήριξη, από το κράτος, τυχόν ελλειμμάτων που πιθανόν να προκύψουν στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια.
Όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παμπορίδης, στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την αυτονόμηση (ΓεΣΥ), θα ενσωματωθεί και επίσημα μετά την σχετική έγκριση της Κυβέρνησης, η επίμαχη παράγραφος, με τη διαφορά ότι η περίοδος πενταετούς κάλυψης τυχόν ελλειμμάτων θα αρχίσει το 2019 (με την έναρξη της εξωνοσοκομειακής φροντίδας) και όχι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2020.
Πιο αναλυτικά, στο νομοσχέδιο για την αυτονόμηση, θα ενσωματωθεί κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου η ακόλουθη παράγραφος:
«Το κράτος δύναται να καλύπτει δια χρηματοδότησης τυχόν ελλείμματα του Οργανισμού για τα πέντε πρώτα χρόνια που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την εισαγωγή και λειτουργία της εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας του Γενικού Συστήματος Υγείας του Γενικού Σχεδίου Υγείας, σύμφωνα με τον περί Ελέγχου Δημοσίων Ενισχύσεων Νόμο και τις σχετικές περί κρατικών ενισχύσεων πρόνοιες της συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.
Νοείται ότι η πιο πάνω χρηματοδότηση τελεί υπό την προϋπόθεση της ομαλής τήρησης της διαδικασίας υλοπο΄πι8ησης της οικονομικής και διοικητικής αυτονόμηση κατά τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα εκδίδει κατά καιρούς το Υπουργικό Συμβούλιο».
Όπως εξήγησε ο κ. Παμπορίδης, όταν τα αυτονομημένα νοσοκομεία θα κληθούν να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν εκτιμήσεις για εκροή ασθενών προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Γι αυτό, πρόσθεσε, το κράτος θα στηρίζει τα δημόσια νοσοκομεία για περίοδο πέντε ετών, για να αντισταθμίσει την αναμενόμενη φυγή μερίδας των ασθενών κατά το πρώτο διάστημα. Η στήριξη όμως, πρόσθεσε, θα γίνεται υπό τον όρο ότι δεν μιλάμε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. «Όσα ελλείμματα κριθούν αναγκαίο να καλυφθούν, θα καλυφθούν, αλλά θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος», υπογράμμισε ο κ. Παμπορίδης.
Επιφυλάσσεται για τροπολογίες το ΑΚΕΛ
ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι τόνισαν ότι δεν προτίθενται να καταθέσουν τροπολογίες, ενώ το ΑΚΕΛ επιφυλάχθηκε να απαντήσει μέχρι την επόμενη Τετάρτη για το κατά πόσον θα θέσει ενώπιον της Ολομέλειας τις δικές του τροπολογίες, σημαντικότερη εκ των οποίων, εκείνη που αφορά στα εργασιακά (αντικατάσταση των ιδιωτικών συμβολαίων των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων με συλλογικές συμβάσεις).
Oι συνεισφορές
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τα ποσοστά των εισφορών που έχουν συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για το ΓεΣΥ.
Αναλύοντας την απόφαση, τόνισε ότι κατά την πρώτη φάση, δηλαδή, από την 1η Μαρτίου 2019, θα ισχύσουν μειωμένες εισφορές, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες για την εισαγωγή της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη τίθεται σε εφαρμογή τρεις μήνες μετά. Πιο αναλυτικά, από την 1η Ιουνίου 2019 και για ένα χρόνο οι εισφορές ανά ομάδα θα είναι οι εξής:
• 1,70% για τους εργαζόμενους
• 1,85% για τους εργοδότες
• 1,65% για το κράτος
• 2,55% για τους αυτοεργοδοτούμενους
• 1,70% για συνταξιούχους, εισοδηματίες και αξιωματούχους
Ένα χρόνο μετά, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2020 ενόψει της εισαγωγής της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης (την 1η Ιουνίου 2020), οι εισφορές θα λάβουν την τελική τους μορφή, όπως αυτή υπογράφηκε μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων. Δηλαδή:
• Εργαζόμενοι 2,65%
• Εργοδότες 2,90%
• Αυτοεργοδοτούμενοι 4%
• Συνταξιούχοι, αξιωματούχοι, εισοδηματίες 2,65%
• Κράτος 4,7%