Powered by

ΠτΔ: Στη Βουλή και πάλι η μεταρρύθμιση της ΔΥ

Μετά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στην έγκριση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε από το βήμα του 54ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ την επαναφορά των υπολοίπων νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, τα οποία είναι εμπλουτισμένα και με θέσεις των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων.

Υπέρ της έγκρισης των νομοσχεδίων τάχθηκε και ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο οποίος μάλιστα άφησε αιχμές για τους λόγους για τους οποίους τα αρχικά νομοσχέδια είχαν απορριφθεί από τα πολιτικά κόμματα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μετά την απόρριψη των νομοσχεδίων από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τροποποίησε και ενίσχυσε τα νομοσχέδια και με δικές τους προτάσεις, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ψήφισή τους.

Χαρακτήρισε δε την έγκριση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, από τη Βουλή, ως το πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση.

«Είμαι σίγουρος ότι το πνεύμα συναίνεσης και συνδιαβούλευσης το οποίο επικράτησε για το νομοσχέδιο για την κινητικότητα, θα επικρατήσει και για τα άλλα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί η νομοτεχνική τους επεξεργασία από τη Νομική Υπηρεσία», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως είναι αδιανόητο να μην εφαρμόζεται ένα αξιοκρατικό και μη ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης όπως και αδιανόητο είναι το σύστημα προσλήψεων και προαγωγών να μη διέπεται από διαφανή, αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια και να καθίσταται ευάλωτο σε πολιτικές παρεμβάσεις.

«Δεν είναι αρκετό να μιλάμε για το ρουσφέτι. Οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε το σύστημα ούτως ώστε να μην αφήνει να ευδοκιμεί η παρέμβαση. Είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να ρυθμίσουμε με τα εν λόγω νομοσχέδια», υπογράμμισε.

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι της δημόσιας υπηρεσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μέσω του διαλόγου η κυβέρνηση «ανταποκρίθηκε στα απολύτως δικαιολογημένα αιτήματα».

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στο νομοσχέδιο που μετατρέπει 5.000 έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους σε αορίστου χρόνου μετά τη συμπλήρωση 30 μηνών υπηρεσίας, τον τερματισμό από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους της παγοποίησης των αυξήσεων, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκε επίσης στην υιοθέτηση των αιτημάτων που η Κυβέρνηση έκρινε απολύτως δικαιολογημένα, όπως τη βελτίωση της υπερωριακής απασχόλησης και τη βελτίωση της αποζημίωσης των υπαλλήλων που εργάζονται με συστήματα βάρδιας. Υπενθύμισε ακόμη το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για αποπαγοποίηση όλων των προαγωγών στο δημόσιο, καθώς και την απόφαση για προώθηση της δημιουργίας ταμείου προνοίας τόσο για νεοεισερχόμενους νέους μόνιμους υπαλλήλους, όσο και για τους έκτακτους.

«Έχουμε διανύσει κρισιμότερες περιόδους στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον νοουμένου, ωστόσο, και το υπογραμμίζω, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να τονίσει ωστόσο ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και όταν και εφόσον είμαστε πραγματικά σε θέση να γίνονται οι αναγκαίες παραχωρήσεις προς όσους δικαιωματικά θα πρέπει να γίνουν».

«Για αυτό και σήμερα είμαστε σε θέση να άρουμε μέρος των περιορισμών που λήφθηκαν στο παρελθόν, αποκαθιστώντας σταδιακά το εισόδημα των λειτουργών του δημόσιου τομέα», ανέφερε.

Άλλοι οι λόγοι απόρριψης των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμισης

Επικριτικός ως προς τους λόγους για τους οποίους η Βουλή απέρριψε τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας παρουσιάστηκε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, απορρίπτοντας το σκεπτικό των κομμάτων ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν ήταν ολοκληρωμένη.

«Ασφαλώς δεν πείθει το σκεπτικό αυτό. Αυτό δεν μπορεί να είναι το σκεπτικό για μια αλλαγή που όλοι ζητούσαν για τόσα χρόνια. Φαίνεται πως στην πραγματικότητα άλλο είναι οι λόγοι», είπε.

Ο κ. Χατζηπέτου είπε ότι τα νομοσχέδια αυτά ήταν αποτέλεσμα εκθέσεων δύο ομάδων εμπειρογνωμόνων και συζητήσεων με την ΠΑΣΥΔΥ.

«Και λέει η Βουλή δεν είναι ολοκληρωμένο. Ποιος θα το κάνει ολοκληρωμένο; Οι εμπειρογνώμονες της Βουλής; Ποιος; Αν δεν είναι ολοκληρωμένο το πετάμε ή τον συμπληρώνουμε;», ανέφερε.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ