Αλλαγή στη λογιστική βάση του Γενικού Λογιστηρίου
14:36 - 04 Μαΐου 2017
Με στόχο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2020 να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του κράτους μαζί με την αξία τους, ώστε να καταρτιστεί ο αρχικός ισολογισμός του κράτους στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία αυτά, εργάζεται πυρετωδώς το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.
Αυτή η εξέλιξη, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Γενική Λογίστρια του κράτους Ρέα Γεωργίου, είναι αποτέλεσμα της αλλαγής που θα επέλθει στη λογιστική βάση, από τη βάση των εισπράξεων και πληρωμών στη βάση των δεδουλευμένων εσόδων και δαπανών.
Η κ. Γεωργίου είπε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχουμε ολοκληρωμένες τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σημείωσε για αυτούς τους στόχους “υπάρχει σχέδιο δράσης εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο”.
Ανέφερε ότι αυτή “είναι μια μεγάλη αλλαγή” που απαιτεί χρόνο και προσωπικό αλλά τα οφέλη από αυτές τις αλλαγές που επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο είναι ότι θα δίνεται μια ολοκληρωμένη, άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. “Είναι πρακτικές που θα βοηθήσουν την οικονομική διαχείριση του κράτους”, υπογράμμισε.
“Έχει καταρτιστεί ένας σχεδιασμός όπως τα επόμενα δυόμιση χρόνια ολοκληρωθούν οι καταγραφές”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι “φέτος έχει ολοκληρωθεί η λογιστική πολιτική για αυτόν τομέα και αρχίζει η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και στη συνέχεια θα αρχίσει η εκτίμηση της αξίας των στοιχείων.”
Επιπλέον, σημαντικό, σύμφωνα με την Γενική Λογίστρια, είναι ότι “θα γνωρίζουμε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους τα οποία θα καταγραφούν. Έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες του έργου και ακολουθούμε συγκεκριμένες λογιστικές αρχές (διεθνή λογιστικά πρότυπα δημόσιου τομέα)”.
“Κάναμε επαφές με όλα τα Υπουργεία για καταγραφή της κρατικής γης, των κυβερνητικών κτιρίων, της δασικής γης, των έργων υποδομής, των οδικών και υδατικών δικτύων και του αμυντικού, του ηλεκτρομηχανολογικού και άλλου εξοπλισμό”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι “είμαστε στο στάδιο που έχει τύχει επεξεργασίας το σύστημα καταγραφής”.
Εξήγησε ότι για να αρχίσει η καταγραφή της κρατικής περιουσίας ετοιμάζονται δύο εργαλεία, εκ των οποίων στο ένα θα γίνει η καταγραφή των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων και στο άλλο θα γίνεται η καταγραφή κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα αγοραστούν στο μέλλον.
Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των στοιχείων μαζί με την αξία που έχει το κάθε ένα την 1η Ιανουαρίου του 2020 για να μπορούμε να έχουμε τον αρχικό ισολογισμό του κράτους στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, η κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσφορών για αλλαγή των μηχανογραφημένων συστημάτων (ERP) η οποία καλύπτει πέρα της αλλαγής των λογιστικών συστημάτων και της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, την ετοιμασία και εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ετοιμασία και την εκτέλεση της μισθοδοσίας.
Ανέφερε επίσης ότι υποβλήθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις προσφορές, η οποία αξιολογείται και θα μεταβούμε στη συνέχεια στην δεύτερη φάση.
Σημείωσε ότι οι αλλαγές αυτές θα καλύψουν τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης ο οποίος για πρώτη φορά μηχανογραφείται και για αυτό εμπλέκεται σε αυτή την εργασία η Διεύθυνση Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Εμπλέκεται επίσης το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για θέματα σε σχέση με τα λογιστικά και τα συστήματα μισθολογίου και συντάξεων.
Είπε ακόμη ότι είναι ένα σύστημα που θα έχει επίπτωση σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες θα λαμβάνουν ενημέρωση και θα καταχωρούν στοιχεία.
Άλλη θεματική ενότητα του έργου, σύμφωνα με την κ. Γεωργίου, είναι να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι υφιστάμενες υποχρεώσεις του κράτους και οι ενδεχόμενες μελλοντικές υποχρεώσεις του.
Εξήγησε ότι ένα από τα κύρια θέματα ενός κράτους είναι το συνταξιοδοτικό κόστος (κόστος των συντάξεων), το οποίο θα υπολογιστεί από αναλογιστές και το κόστος από τα κοινωνικά ωφελήματα και πρόσθεσε ότι άλλο θέμα είναι η καταγραφή των ποσών που οφείλει το κράτος σε απαλλοτριώσεις και σε νομικές αγωγές.
Η κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος είναι να έχουμε τον αρχικό ισολογισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα αυτά τα δεδομένα και τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2020”.
“Από αυτή την ημέρα θα καταγράφονται με τη νέα λογιστική βάση όλα τα οικονομικά στοιχεία του κράτους, εισπραχθέντα, πληρωτέα, περιουσιακά στοιχεία”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ