Τρ. Κύπρου: Η κληρονομιά του Wilbur Ross

Την τακτική των τελευταίων τριμήνων που ήταν εισήγηση και θέση του Wilbur Ross συνέχισε και για το πρώτο τρίμηνο του 2017 η Τράπεζα Κύπρου, μεταφέροντας μεγάλο μέρος της λειτουργικής κερδοφορίας της στις προβλέψεις. 

Συνολικά έβαλε ακόμα 64 εκατ. ευρώ στις προβλέψεις για δάνεια ενώ ακόμα 32 εκατ. ευρώ αφορούσαν απομειώσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων ενώ 12 εκατ. ήταν εισφορά επί των καταθέσεων και συνεισφορά στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Παρά τις νέες προβλέψεις, στο σύνολο τους μειώθηκαν σε 4334 εκατ. ευρώ από 4519 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016 και αναλογούν σε 21.7% επί του συνόλου των δανείων (σε σύγκριση με 22.4% στις 31 Δεκεμβρίου 2016). Η μείωση στις συσσωρευμένες προβλέψεις για το α’ τρίμηνο 2017, ύψους 185 εκατ., οφείλεται κυρίως στις αυξημένες αναδιαρθρώσεις και τις διαγραφές. Η μείωση στις συσσωρευμένες προβλέψεις για το προηγούμενο τρίμηνο ανερχόταν σε 184 εκατ. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθε σε 54% και ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (NPEs) σε 42%. Μεσοπρόθεσμος στόχος για την τράπεζα είναι όπως ο δείκτης κάλυψης των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών φτάσει το 50% και ενδεχομένως μέχρι τότε, να συνεχιστεί η ίδια τακτική όσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί και για τα επόμενα τρίμηνα ασχέτως του ύψους της λειτουργικής κερδοφορίας και αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο διάδοχος του Wilbur Ross στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας James Lockhart αντιπρόεδρος της WL Ross & Co LLC. Με τη συγκεκριμένη γραμμή φαίνεται πως είναι σύμφωνοι οι πλείστοι εκ των μεγαλομετόχων της τράπεζας οι οποίοι δεν ποντάρουν σε μέρισμα αλλά σε αύξηση της αξίας της μετοχής της τράπεζας μεσοπρόθεσμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα είναι σύμφωνοι όλοι οι μέτοχοι και ειδικά οι μικροί που επιζητούν κάποια στιγμή να δουν απόδοση μέσω μερίσματος, όπως περίπου συνέβη και στην περίπτωση της Ελληνικής. Η Ελληνική βέβαια, έχει πολύ πιο υψηλό δείκτη κάλυψης ο οποίος ανήλθε σε 63% έναντι των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών και 57% έναντι των NPEs. O Συνεργατισμός στα ετήσια αποτελέσματα του 2016, που ανακοίνωσε την Τρίτη, έδειξε ποσοστό κάλυψης 45.34% έναντι των NPEs και 57.42% έναντι των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών.  

Η Citi που άρχισε την κάλυψη της μετοχής της τράπεζας έδωσε τιμή στόχο 4,10 ευρώ σημειώνοντας πως οι φιλόδοξοι στόχοι της τράπεζας είναι εφικτοί παρόλο που το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το πλέον καθοριστικό και μεγαλύτερο στοίχημα για την τράπεζα.  

Από την παρουσίαση που έκανε η τράπεζα σε επενδυτές, φαίνεται πως το χαμηλότερο ποσοστό προβλέψεων αφορά στεγαστικά δάνεια της λιανικής και ανέρχεται σε 21.5% ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια της λιανικής ανέρχεται σε 46.9%.

Για τα επιχειρηματικά δάνεια ο δείκτης ανέρχεται σε 46.7% και για τα δάνεια προς Μικρομεσαίες σε 37.9%. Η αύξηση του δείκτη κάλυψης δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και μετά η τράπεζα έλαβε συνολικές προβλέψεις που ξεπερνούν το 1 δις (630 εκατ. στο τέλος του 2015) και ο σχετικός δείκτης ανήλθε από 35% σε 42%.

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Η συνδρομή της AWS στα success stories των πελατών της και η απήχηση του cloud στις επιχειρήσεις της Κύπρου
Ο Χρίστος Αγγελίδης νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
Καταπέλτης για τις απεργίες ο Χριστοδουλίδης-Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις
Λούης Ποχάνης: Κεφαλαιώδους σημασίας σ’ ένα άστατο κόσμο η ασφάλιση των επιχειρήσεων