ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Ώρα οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους
12:56 - 31 Μαΐου 2017
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει με ικανοποίηση την απόφαση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας να προβεί σε επιστροφή χρημάτων στους δανειολήπτες, λόγω των παράνομων χρεώσεων που επέβαλε στους λογαριασμούς τους.
«Η υποχρέωση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων να εφαρμόζουν τους όρους των δικών τους δανειακών συμβάσεων, παραβιάζετο συστηματικά από χρόνια, όμως επιτέλους έφθασε η ώρα να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους», αναφέρει.
Προσθέτει ότι την κίνηση αυτή του Συνεργατισμού, πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, αφού είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, χρέωναν τους δανειολήπτες, με αυξημένες, παράνομες, αντισυμβατικές χρεώσεις που αφορούν είτε τη μη εφαρμογή του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις περιπτώσεις που αυτό εφαρμόζεται, είτε τη μη εφαρμογή του euribor και ακόμη και την παράνομη αύξηση του περιθωρίου κέρδους τους.
Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Συνεργατισμού, αφορά μόνο την διασύνδεση του επιτοκίου του δανείου με το επιτόκιο της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και την διασύνδεση του με το euribor.
«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αύξησης του περιθωρίου κέρδους, κυρίως την εποχή της μείωσης του βασικού ή του euribor, όπου παράνομα όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, αύξαναν το περιθώριο τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, οι δανειολήπτες να μην επωφελούνται της μείωσης των πιο πάνω. Το θέμα αυτό έχει ήδη κριθεί και με δικαστικές αποφάσεις. Για το θέμα αυτό, υπήρξε επίσημη καταγγελία του Συνδέσμου προς τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπό από τον Σεπτέμβριο του 2016», αναφέρεται.
Ο Σύνδεσμος καλεί τους δανειολήπτες να ελέγξουν τις δανειακές τους συμβάσεις, να ενδιαφερθούν για τα δάνεια τους και την τιμολόγηση που συμφωνήθηκε για να διαπιστωθεί εάν οι τράπεζες τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνουν επίσης ότι με την αφαίρεση των υπερχρεώσεων και από άλλες τράπεζες, θα λυθούν και πολλές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και σίγουρα θα μειωθεί ο αριθμός των προβληματικών δανείων.
Επίσης επαναλαμβάνει ότι μια δημόσια τοποθέτηση της Κεντρικής Τράπεζας επί του θέματος, θα βοηθήσει στην λήψη τέτοιων αποφάσεων και από άλλες τράπεζες.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ