ΚΤΚ: Στο 272,6% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος
16:16 - 31 Μαΐου 2017
Τα εγχώρια νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένες, μολονότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν μια μείωση στα επίπεδα του χρέους τους. Αυτό επισημαίνεται στην έκθεση της Κεντρική Τράπεζας και υπογραμμίζεται ότι το χρέος του μη χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα έφθασε στο 272,6% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, έχοντας σημειώσει πτώση από 275,4% το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι δείκτες χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν σταδιακή μείωση στο 124,4% και 148,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (130,3% και 151,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα κατά το τέλος Σεπτεμβρίου 2015). Οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τον εγχώριο μη χρηματοοικονομικό ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στο επίπεδο του 225% του ΑΕΠ στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 σε σύγκριση με 244,1% στο τέλος Δεκεμβρίου 2015.
Τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού (καθαρή αξία) των νοικοκυριών αυξήθηκαν στο 114,5% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016.Τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία παθητικού των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων παρέμειναν υψηλά στο 203,2% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, παρουσιάζοντας μικρή μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο.
Στον τομέα των ακινήτων, οι τιμές παρουσίασαν μικρή πτώση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνεται, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι οι τιμές φαίνεται ότι σταθεροποιούνται στο κατώτατό τους επίπεδο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας ζήτησης και ζήτησης από το εξωτερικό, υποβοηθούμενης, μεταξύ άλλων, και από τα χαμηλά δανειστικά επιτόκια.
Κατά τη διάρκεια του 2016, λήφθηκαν ουσιαστικά μέτρα πολιτικής ως αποτέλεσμα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής , τα οποία συνέτειναν στο μετριασμό των επιπτώσεων του υψηλού επιπέδου του χρέους και των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας.
Το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές για το 2017 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,8%, ως ήταν και η αύξηση κατά το 2016. Αυτό καταδεικνύει ότι η Κυπριακή οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης μετά από την ύφεση των προηγούμενων ετών.
Στον τραπεζικό τομέα, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση. Ωστόσο, η πολιτική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
Οι πρόσφατες βελτιώσεις στα νομικά μέσα που διέπουν τις εκποιήσεις αναμένεται ότι θα διευκολύνουν τις αναδιαρθρώσεις των χορηγήσεων. Αυτή η προσπάθεια συμπληρώνεται από ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο αναμένεται να υποβοηθήσει περαιτέρω την αναδιάρθρωση των χορηγήσεων. Επιπλέον, η επιστροφή της χώρας σε οικονομική ανάπτυξη από τις αρχές του 2015, μειώνει τον κίνδυνο της περαιτέρω αύξησης του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις σε απόλυτους αριθμούς έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τον Φεβρουάριο του 2015, και έχουν σημειώσει μείωση από τότε. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει να απελευθερωθούν αναγκαίοι πόροι στο τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο νομοθετικό πεδίο, η νομοθεσία για την επίσπευση της μεταβίβασης των τίτλων ιδιοκτησίας έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Επιπλέον, το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση χορηγήσεων από τις τράπεζες αναμένεται ότι θα τεθεί εντός του τρέχοντος έτους ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση.