Powered by

Το μεγαλύτερο σπα των Βαλκανίων βρίσκεται στην Ελλάδα

Τα πρώτα του γενέθλια γιόρτασε το  Miraggio Thermal Spa Resort, που βρίσκεται στην περιοχή Κάνιστρο στην κατάληξη της χερσονήσου της Κασσάνδρας και θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν εν μέσω κρίσης στον κλάδο του τουρισμού.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε με την κατασκευή της μαρίνας η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη προβλήτα στο είδος της (μήκους 110 μέτρων) στην Ελλάδα  με δυνατότητα φιλοξενίας 88 θέσεων για γιοτ έως και  65 μέτρα. Το Fortune Greece βρέθηκε στη Χαλκιδική και συνάντησε από κοντά τον κ.  Ανδρέα Ραγότη, έναν από τους τρεις βασικούς μετόχους που «τρέχουν» το συγκεκριμένο Project.

Ανάμεσα σε δύο πατρίδες, την Αγία Πετρούπολη από την οποία κατάγεται, και τη Χαλκιδική στην οποία μένει μόνιμα τα τελευταία 12 χρόνια, ο  Ανδρέας Ραγότης είναι ο Ελληνορώσος νεαρός επιχειρηματίας που αποφάσισε να αναβαθμίσει τουριστικά την περιοχή του Παλιουρίου προβαίνοντας στην κατασκευή του resort Miraggio Thermal Spa, επενδύοντας 92 εκατομμύρια ευρώ.

«Θέλαμε να αγοράσουμε ένα σπίτι στο εξωτερικό και ταξιδεύαμε σε όλο τον κόσμο  – μέχρι και στις Σεϋχέλλες πήγαμε – προκειμένου να επιλέξουμε την καλύτερη τοποθεσία. Οι γονείς μου κατέληξαν να μείνουν ένα τετραήμερο στη Χαλκιδική και μαγεμένοι από το φυσικό κάλλος της περιοχής αποφάσισαν πως αυτό ήταν το ιδανικό μέρος» αναφέρει στο fortunegreece.com ο κ. Ραγότης.

Ο ίδιος θυμάται ότι όταν επέστρεψαν στη Ρωσία οι γονείς του για να του ανακοινώσουν την αγορά τον προέτρεψαν να πάει να δει το σπίτι. «Στο παρελθόν είχα ζει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, αλλά στη Χαλκιδική ήταν η πρώτη φορά που όταν ξύπνησα και αντίκρισα το μέρος ένιωσα σαν το σπίτι μου». Αυτή ήταν άλλωστε και η βασική αιτία που μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2006, κάνει μια σοβαρή κουβέντα με τον πατέρα του αναφορικά με το επαγγελματικό του μέλλον και καταλήγει στο ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με τον κατασκευαστικό κλάδο που έχει παράδοση η οικογένεια του, αλλά με τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας που είναι ο τουρισμός. «Από τον πρώτο κιόλας χρόνο που ήρθα στην Ελλάδα άρχισα να μαθαίνω ελληνικά και να σπουδάζω τουριστικά. Θεώρησα ότι αυτός ο κλάδος ήταν ο μόνος που μπορούσε να μου παρέχει επενδυτική ασφάλεια. Το σχέδιο ήταν αρχικά ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα 50-60 δωματίων για να είναι περιορισμένο το ρίσκο. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να συγκεντρώσουμε οικόπεδα τα οποία ανήκαν σε 56 ιδιοκτήτες. Το καταφέραμε και κρίνοντας από το αποτέλεσμα θα έλεγα ότι κάναμε σωστή τοποθέτηση χρημάτων, μολονότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να τα αποσβέσουμε».



Το Resort, το οποίο αναπτύχθηκε σε έκταση 130 στρεμμάτων, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά με θέα προς τον κόλπο του Τορωναίου και την Σιθωνία. Διαθέτει 300 δωμάτια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 900 άτομα, 12 καταστήματα και 5 αίθουσες για συνεδριακό τουρισμό. Η  συντριπτική πλειοψηφία των δωματίων είναι σουίτες με 48 να διαθέτουν ιδιωτική πισίνα. Το μέγεθος των δωματίων κυμαίνεται από 36 τ.μ.έως 90 τ.μ. και η τιμή του πλέον οικονομικού στην low season ξεκινάει από τα 130 ευρώ με πρωινό και του πιο πολυτελούς να φθάνει στην high season σε 1.600 την βραδιά.

Το δυνατό βέβαια «χαρτί» είναι τα 3000 τμ σπα, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, που συνιστά ιωδιούχα ιαματική πηγή, αναβλύζει από τον Όλυμπο και μεταφέρεται υποθαλάσσια στην περιοχή του Παλιουρίου. Σήμερα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχουν μπει άλλοι  δύο μέτοχοι, οι οποίοι κατέχουν ισόποσο ποσοστό με τον κ. Ραγότη (ήτοι 33%). Παρότι αποτελεί ένα οικογενειακό εγχείρημα που ξεκίνησε από τον ίδιο, ο γνωστός επιχειρηματίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εισόδου και νέου επενδυτή ή ακόμη και την μελλοντική πώληση του Miraggio Thermal Spa. Στόχος είναι στο άμεσο μέλλον, και αφού βγει το πολυπόθητο ΦΕΚ για το οποίο παλεύουν τα τελευταία χρόνια, να δημιουργήσει έναν οικισμό που θα εκτείνεται σε μια έκταση 220 στρεμμάτων. «Το χωρίο θα έχει πλατεία, μαγαζιά, εστιατόρια, εκκλησία, λαογραφικό μουσείο και ένα Κέντρο Υγείας, για το οποίο ψάχνουμε και άλλους επενδυτές» λέει ο  κ. Ραγότης και προσθέτει πως σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά το plan b προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων ξενοδοχείων.

Ως ξένος επενδυτής που πρόλαβε να γνωρίσει την Ελλάδα στα χρόνια της ευημερίας της ο κ. Ραγότης είδε την αλλαγή που συντελέστηκε στο χώρο του επιχειρείν, αλλά και την πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών. «Το 2014 είχα την αίσθηση ότι η κατάσταση είχε αρχίσει να στρώνει. Το χειμώνα έμενα στην Αθήνα στην περιοχή της Γλυφάδας και είδα ξαφνικά ότι άρχισαν να ανοίγουν μαγαζιά και ο κόσμος να ψωνίζει. Με την αλλαγή όμως του πολιτικού σκηνικού είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την επόμενη μέρα. Τα πράγματα παραμένουν ρευστά» καταλήγει.

Πάντως ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του resort είναι θετικός, αφού πέρυσι, μόνο τον Αύγουστο, σημειώθηκε 95% πληρότητα, με τους Άγγλους, τους Γερμανούς, τους Ρώσους, τους Βαλκάνιους, και φυσικά τους Έλληνες, να αποτελούν τις βασικές αγορές που έδωσαν πρώτοι την «ψήφο εμπιστοσύνης». Η διοίκηση του Miraggio Thermal Spa έχει θέσει δε ως στόχο την επέκταση της τουριστικής σεζόν σε 8 έως 10 μήνες, στοίχημα το οποίο με την κατάλληλη στρατηγική πιστεύει πως θα κερδίσει, ενώ σχεδιάζει και νέες προσλήψεις που θα αυξήσουν κι άλλο τον αριθμό του προσωπικού, από τα 380 που είναι μέχρι στιγμής.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης