ΚΕΑΝ: Δωμάτιο ψευδαισθήσεων και βραβεύσεις μικρών επιστημόνων
17:35 - 03 Μαΐου 2017

Το Mediterranean Science Festival, η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στις 27-30 Απριλίου 2017 στη Λεμεσό και η ΚΕΑΝ, έχοντας στο DNA της την έρευνα και την καινοτομία, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη γιορτή.
Ως ένας από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, η ΚΕΑΝ πρόσφερε στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την απίστευτη εμπειρία του δωματίου Ames, το οποίο κατενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας τους συναρπαστικές στιγμές, γέλιο αλλά και επιστημονικές γνώσεις για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι ψευδαισθήσεις.
Πρόκειται για μια κατασκευή ειδικά σχεδιασμένη για να ξεγελάσει τον εγκέφαλο του παρατηρητή όσον αφορά την απόσταση των δύο γωνιών του δωματίου από αυτόν. Ενώ φαίνεται να είναι ένα συνηθισμένο τετράγωνο δωμάτιο, στην πραγματικότητα έχει σχήμα τραπεζοειδές και η μια γωνιά είναι πολύ πιο μακριά από τον παρατηρητή από την άλλη. Όταν δύο άνθρωποι που έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος στέκονται στις δύο γωνίες, το ένα άτομο φαίνεται μικρό, ενώ το άλλο φαίνεται τεράστιο.
Η ΚΕΑΝ πέρασε έτσι το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε πάντα τον εγκέφαλό μας για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας - και αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την επιστήμη.
Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Φεστιβάλ βραβεύτηκαν επίσης οι μεγάλοι νικητές του παγκύπριου εκπαιδευτικού διαγωνισμού ΚΕΑΝ SchoolLab που αναδεικνύει τους Κύπριους επιστήμονες του μέλλοντος, ενθαρρύνοντάς τους να δημιουργούν και να ανταλλάζουν επιστημονικές ιδέες μέσα από μια πρωτοποριακή διαδικτυακή πλατφόρμα. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, με συμμετοχές από δεκάδες σχολεία από όλη την Κύπρο.
Το 1ο μεγάλο βραβείο, ένα ταξίδι στο Φεστιβάλ Επιστήμης του Τσέλτενχαμ – ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ επιστήμης στην Ευρώπη – με όλα τα έξοδα πληρωμένα, για όλα τα μέλη της ομάδας, τον μέντορα και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, κέρδισε η ομάδα FILMV (Ήβη, Φωτεινή, Βικτώρια, Μαριλένα, Λίνα) από το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμειας, με μέντορα τον Κωνσταντίνο Τιμινή και υπεύθυνη καθηγήτρια την Έλενα Παπαμιχαήλ.
Η νικήτρια ομάδα στο βιντεάκι της αναλύει τα διάφορα ορμονικά και ψυχολογικά στάδια του έρωτα, τα οποία παρουσιάζει ευχάριστα, με διαγράμματα, επεξηγήσεις, σκιτσάκια και χιούμορ.
Το 2ο μεγάλο βραβείο (Great Minds Range Puzzle Compendium, Sports Action Camera και Drone για κάθε μέλος της ομάδας) κέρδισε η ομάδα Little Einsteins (Χρίστος, Ελίνα, Κατερίνα, Κωνσταντίνος, Φοίβος), από το Γυμνάσιο Λινόπετρας, με μέντορα τον Κωνσταντίνο Τιμινή και υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαρία Γεωργίου και το 3ο μεγάλο βραβείο (Great Minds Range Puzzle Compendium, Sports Action Camera και Drone για κάθε μέλος της ομάδας) πήρε η ομάδα 5 Cypriot Scientists (Ευάγγελος, Νικόλας, Αντρέας, Φοίβος, Δημήτρης), από το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμειας, με μέντορα τον Κωνσταντίνο Τιμινή και υπεύθυνο καθηγητή τον Γιάννη Χατζηπολυκάρπου.
Η Μαρία Οδυσσέως, Deputy Marketing Manager της ΚΕΑΝ, δήλωσε σχετικά: «Η παρουσία της ΚΕΑΝ στο Mediterranean Science Festival ήταν πολύπλευρη, με απώτερο στόχο πάντα τη μετάδοση της αγάπης για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη στη νέα γενιά. Από τη μια βραβεύσαμε τους νικητές του διαγωνισμού ΚΕΑΝ School Lab, μέσω του οποίου προσφέρουμε σε μαθητές γυμνασίου και νέους ακαδημαϊκούς την ευκαιρία να συνεργαστούν, τους οποίους και συγχαίρουμε θερμά. Από την άλλη, δώσαμε σε όλους τους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν πώς δημιουργούνται οι οπτικές ψευδαισθήσεις, με ένα διασκεδαστικό τρόπο μέσω του πραγματικά συναρπαστικού δωματίου Ames. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την MKO SciCo Cyprus για την ευκαιρία που μας έδωσε να είμαστε μέρος αυτού του πρωτοποριακού φεστιβάλ. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες που φέρνουν τη νέα γενιά κοντά τον κόσμο της επιστήμης».