Powered by

Εκρηκτικό κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup

Ο Πόουλ Τόμσεν μάλιστα εγείρει θέμα για τα εργασιακά, σημειώνοντας πως το πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή περιέχει συγκεκριμένη ημερομηνία ανατροπής των ρυθμίσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που δεν είχε συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

Βάζει μάλιστα αστερίσκο και για το ασφαλιστικό, λέγοντας πως το Ταμείο έχει ζητήσει νομικές συμβουλές για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές στις τοποθετήσεις του ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το κοινό ανακοινωθέν του Μαΐου του 2016, που μετέθετε τις ουσιαστικές αποφάσεις για μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018.

«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτή είναι μία μεγάλη αποτυχία», φέρεται να αναφέρει προς το τέλος της σύσκεψης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κατηγορώντας ευθέως ορισμένους συναδέλφους του ότι επιδίωξαν να αλλάξουν το «αφήγημα» όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Το δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να μένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, κι όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το αφήγημα με δημόσιες τοποθετήσεις», είπε αιχμηρά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να δεχτεί λύση που δεν συγκεκριμενοποιεί τα δυνητικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι ακόμα δεν υπάρχει κοινός τόπος όσον αφορά τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους. Στη συνέχεια πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να εγκρίνει επί της αρχής τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς να προβεί σε εκταμιεύσεις προτού λυθούν οι διαφωνίες.

Αυτό το σενάριο απορρίφθηκε άμεσα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας αιχμηρά πως δεν μπορεί να καταλάβει αυτό το νέο ενδεχόμενο, το οποίο χαρακτηρίζει τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται πάντως να δέχεται πως το μοντέλο μετάθεσης των αποφάσεων για το χρέος και εκταμίευσης χρημάτων από το ΔΝΤ μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για τις διαπραγμαετύσεις.

Μία μέση οδό ακολούθησε η Γαλλία, με τον νέο γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λε Μερ να δηλώνει πως έχει εντολή από τον πρόεδρο Μακρόν να ζητήσει «καθαρότητα» για το χρέος. Εν τέλει προσθέτει πως κατανοεί τόσο τη θέση του κ. Τσακαλώτου όσο και την άποψη του κ. Σόιμπλε.

Σαφώς πιο ευθύς με όλους τους συμμετέχοντες ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «δεν είναι δυνατό» να υπάρξει μία λύση για το χρέος που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης