Powered by

Καμπανάκι από Φρανκφούρτη για την Ευρωζώνη

Χαμηλή παρέμεινε τους τελευταίους έξι μήνες η πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, ωστόσο, προειδοποιεί για «σημαντικούς» κινδύνους στη σταθερότητα του συστήματος.
 
«Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν σημαντικοί, κυρίως λόγω της πιθανότητας περαιτέρω επιτάχυνσης των ανατιμήσεων», τονίζει το πιστωτικό Ίδρυμα στην εξαμηνιαία έκθεση του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

Η ζήτηση ήταν υψηλή τα τελευταία χρόνια για δημόσιο χρέος που εκδίδεται από κυβερνήσεις, οι οποίες θεωρούνται σταθερές, όπως η Γερμανία.
 
Τέτοια ομόλογα θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στο σημερινό κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας.
 
Αυτό έχει διατηρήσει τις τιμές των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα και την απόδοση τους σε χαμηλά επίπεδα.
 
Ωστόσο, η προοπτική υψηλότερων αποδόσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της αλλαγής με ταχύτερο ρυθμό της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής υπό τη νέα διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους από τα ευρωπαϊκά ομόλογα σε ομόλογα του Ατλαντικού.
 
Εάν μετατοπιστούν πολλά κεφάλαια σε σύντομο χρονικό διάστημα, η τιμή των ευρωπαϊκών ομολόγων θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά, οδηγώντας τις τράπεζες της ευρωζώνης, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα ιδρύματα σε "σημαντικές απώλειες κεφαλαίου", προειδοποιεί η ΕΚΤ.
 
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη να αυξηθούν απότομα χωρίς ταυτόχρονη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, τονίζει.
 
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ότι "οι ανεπαρκείς προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής... ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένες χώρες".
 
Η ΕΚΤ καλεί τις χώρες να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους σε χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς και να ολοκληρώσουν την εργασία που απαιτείται για ενίσχυση των οικονομιών τους.
 
Άλλοι κίνδυνοι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αποτελούν η συνεχιζόμενη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες χώρες.
 
Επίσης, υπογραμμίζει την έντονη πίεση στις τιμές και του μεγάλου αριθμού ανταγωνιστικών ιδρυμάτων.
 
Αναφορικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ προτείνει ότι παρόλο που αυτό προστέθηκε στο "υφιστάμενο επίπεδο πολιτικής αστάθειας... η ίδια η διαδικασία" του Brexit "δεν αποτελεί επί του παρόντος μία από τις κύριες ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.
 
Ακόμη και μακροπρόθεσμα, «ο κίνδυνος ότι η πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει περιορισμούς στην πρόσβαση στις χονδρικές και λιανικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ... φαίνεται περιορισμένη», σημειώνει η ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουτιά στην ιαπωνικές εξαγωγές-Κατακόρυφη πτώση στις αποστολές προς ΗΠΑ
Η δύσκολη εξίσωση της Fed και το μεγάλο δίλημμα Πάουελ για τα επιτόκια στις ΗΠΑ
Φον ντερ Λάιεν: Περίπλοκες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ-Στόχος η επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Ιουλίου
Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές