Powered by

Ν/σ για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σύντομα στη Βουλή

Σε 15 ημέρες κατατίθεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών το νομοσχέδιο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η, υπό όρους, παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, είναι καθοριστικό εργαλείο στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της διαφθοράς στην Αστυνομία και την Καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Νομικών -στην οποία ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση της δέσμης των νομοσχεδίων για την πρόληψη και την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία- και Παιδείας, στην οποία συνεχίστηκε η συζήτηση για την Καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ολοκληρώθηκε η κατ΄ άρθρο συζήτηση της δέσμης νομοθετημάτων για τη διαφθορά στην Αστυνομία και σε 15 ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να ψηφιστεί η δέσμη των νομοθετημάτων πριν τις θερινές διακοπές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη στις επιφυλάξεις που δυνατόν να έχουν τα κόμματα για να καταλήξει ο κοινός στόχος Βουλής και Κυβέρνησης να παταχθεί η διαφθορά.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και τη συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία δεν είναι ανεπαρκής.

Είπε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν είναι αποτέλεσμα επινόησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά ετοιμάστηκε μετά από μελέτη των νομοθεσιών που ισχύουν σε άλλα κράτη.

Απαντώντας εκ νέου σε παρατηρήσεις Βουλευτών ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τα αδικήματα της συνωμοσίας, της αυτουργίας και της συνέργειας, επεσήμανε ότι σε καμιά ειδική νομοθεσία περιλαμβάνονται τα αδικήματα αυτά, καθώς  ρυθμίζονται με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα.

“Η συνωμοσία, η αυτουργία και η συνέργεια, προκύπτουν από τον ποινικό κώδικα”, τόνισε.

Σχολιάζοντας περαιτέρω αναφορές ότι υπήρξε καθυστέρηση στην προώθηση της νομοθεσίας, είπε ότι η Κύπρος είναι ένα εκ των 18 από τα 28 κράτη μέλη που έχει κυρώσει τη σχετική σύμβαση, την οποία έχει κυρώσει μόνο η Πορτογαλία.

Εξήγησε πως η ΕΕ θεωρεί ότι η σύμβαση δεν θα έπρεπε να υπογραφεί από τα κράτη αλλά από την ίδια την ΕΕ και ενόψει τούτου ζητήθηκε και υπήρξε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι έπρεπε να αναμένονται οι εξελίξεις στην ΕΕ πριν η Δημοκρατία προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης.

Εξήγησε περαιτέρω ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης από 17 κράτη κρίθηκε σκόπιμο να προχωρήσει και η Κύπρος στην υπογραφή της, καθώς απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου σε 17 κράτη – μέλη.

Υπενθύμισε περαιτέρω ότι οι φάκελοι της ΟΥΕΦΑ δεν φθάνουν μόνο τώρα αλλά υπάρχουν από το 2009 και απηύθυνε έκκληση “να συνεργαστούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα, όπως είναι η υποχρέωση μας προς την πολιτεία και την κοινωνία και να να εγκύψουμε επί του νομοσχεδίου”.

Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση του νομικού πλαισίου και με άλλα νομικά εργαλεία, όπως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ώστε να καταστεί δυνατό να ξηλωθούν φαινόμενα με νονούς και παράγκες.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είπε ότι σε αυτό έχουν περιληφθεί οι καλές πρακτικές και έχουν αξιολογηθεί και περιέχονται στο νομοσχέδιο, είπε ο κ. Νικολάου προσθέτοντας ότι το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής ρυθμίζεται με το άρθρο 17 του Συντάγματος και επιτρέπει την άρση της ιδιωτικότητας για συγκεκριμένους λόγους, όπως η εμπορία προσώπων η διαφθορά και άλλα εγκλήματα.

Αν δεν παρέχεις στις διωκτικές αρχές τα απαιτούμενα εργαλεία δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, συνέχισε προσθέτοντας ότι η άρνηση δεν αποτελεί λύση.

Είπε ακόμα ότι οφείλουμε να περιλάβουμε στη νομοθεσία πρόνοιες που δεν θα επιτρέπουν παράνομη ή παράτυπη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή, επισημαίνοντας ότι για αυτό απαιτείται η έκδοση δικαστικού διατάγματος για άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

“Είμαστε ανοικτοί για συζήτηση ώστε να περιληφθούν και πρόσθετοι μηχανισμοί προστασίας, οι οποίοι δεν θα εξουδετερώνουν τον σκοπό’, συνέχισε, προσθέτοντας ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί οι εισηγήσεις των αρχηγών των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι στην προσεχή συνεδρία η Επιτροπή θα εισέλθει στην κατ’ άρθρο συζήτηση, προκειμένου το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο να συζητηθεί διεξοδικά σε 3 με 4 συνεδρίες ώστε να ψηφιστεί σε νόμο πριν τις θερινές διακοπές.

Είναι στις προτεραιότητες της Επιτροπής η ψήφιση του σε νόμο πριν τις θερινές διακοπές, είπε τέλος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ