Π. Λεπτός: Στην πρώτη γραμμή της μάχης για ανάκαμψη τα ακίνητα
14:20 - 23 Μαΐου 2017
Κομβικής σημασίας χαρακτήρισε ο Παντελής Λεπτός να προχωρήσουν αποφασιστικά όλες οι μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων, ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα και ενδυναμώνουν την απασχόληση.
Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης και Οικοδομών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι ο κλάδος ανάπτυξης γης και οικοδομών τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα του 2013, όχι μόνο κατάφερε να σταθεροποιηθεί, αλλά επιδεικνύει ταυτόχρονα δυναμική ουσιαστικής ανάκαμψης.
Ο κ. Λεπτός χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης έργων και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, όπως επίσης και την ενοποίηση όλων των τελών ανάπτυξης και αδειοδότησης ακινήτων και όλων των φορολογιών, είτε αυτές αφορούν στο κράτος είτε στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποχετευτικά τέλη και άλλα.
«Επιπρόσθετα, μέσω της προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μπορούν να απλοποιηθούν και να επισπευτούν πολλές χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν επιχειρήσεις και πελάτες», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος εκφράζει προβληματισμό για τη ρύθμιση του θέματος αξιοποίησης της κρατικής γης, η οποία πρέπει να γίνει για εμπλουτιστικά έργα υποδομής, τα οποία θα αναβαθμίζουν τις πόλεις, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, χωρίς, όμως, να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά στέγης.
Υπενθυμίζοντας ότι η κρίση στον κλάδο της ανάπτυξης γης είχε αρχίσει τη διετία 2008-2009, ο Παντελής Λεπτός επεσήμανε ότι «την ώρα που στην κοινωνία επικρατούσε κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας, ο κλάδος των ακινήτων έμπαινε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη». Όπως είπε, με αιχμή του δόρατος τη δημιουργική εξωστρέφεια που πάντα χαρακτήριζε τις επιχειρήσεις του τομέα, απέδειξε την ανθεκτικότητα και τον δυναμισμό του.
Σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκαν περισσότερα εκεί που όπου υπήρξε η στήριξη του κράτους και η παραγωγική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στη μονιμοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων, τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών, την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου κεφαλαιουχικών κερδών που προκύπτουν από πώληση ακινήτων, καθώς και στη βελτίωση τογ σχεδίου απόκτησης υπηκοότητας και παραχώρησης άδειας μόνιμης παραμονής».
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών αναφέρθηκε και στη συνεισφορά του κλάδου στην απασχόληση, επισημαίνοντας ότι ο τομέας ανάπτυξης γης και οικοδομών απασχολεί πέραν των 35.000 εργαζομένων, όσων περίπου και η τουριστική βιομηχανία, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες συνεργασίας σε χιλιάδες άλλου επαγγελματίες άλλων κάδων. «Τόσο οι δικοί μας υπολογισμοί, όσο και της πολιτείας ανεβάζουν το ποσό που εισέρρευσε στην κυπριακή οικονομία από ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, την τελευταία τριετία, στα €4 δισ.», ανέφερε ο κ. Λεπτός.
Παράλληλα, σημείωσε ότι προκειμένου να ενισχυθεί η θέσης της Κύπρου, είναι αναγκαίος ο διαρκής εκσυγχρονισμός δομών και πρακτικών, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών, εξηγώντας ότι παρά την πρόοδο και τις βελτιώσεις που έχει επιτευχθεί, εντούτοις «υπάρχουν εμπόδια που καθυστερούν και ταλαιπωρούν επιχειρήσεις και ξένους επενδυτές».
Πρόεδρος: Θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις
Από την πλευρά του Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, επεσήμανε ότι ο τομέας της ανάπτυξης γης παρουσιάζει στοιχεία δυναμικής ανάπτυξης, που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον.
Τα επίπεδα πωλήσεων ακινήτων και έκδοσης αδειών οικοδομής, είπε ο κ. Αναστασιάδης, καταδεικνύουν ότι η αγορά ακινήτων κινείται σε επίπεδα προ κρίσεως, με τις προοπτικές της να είναι αισιόδοξες.
Αναφερόμενος στη σημαντική κοινωνική διάσταση του κλάδου, ανέφερε η αυξημένη απασχόληση στον τομέα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, «αν και παραμένει πρόβλημα, ωστόσο μέσα από την καθολική ανάπτυξη θα αντιμετωπιστεί».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, τα αποτελέσματα που καταγράφει ο τομέας της ανάπτυξης γης οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην ευρηματικότητα, την εξωστρέφεια, τη διείσδυση σε νέες αγορές, όπως επίσης και στην πρόοδο όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στην παραχώρηση πολεοδομικών και φορολογικών κινήτρων με στόχο την αξιοποίησή τους για δημιουργία και προσέλκυση επενδύσεων, την ανακοπή της ύφεσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα εφαρμοστούν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018, καλώντας παράλληλα τη Βουλή να συνεχίσει την υπεύθυνη στάση που επέδειξε με την ψήφιση νομοσχεδίων για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα.
«Εκεί όπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί η προχωρήσει, τα αποτελέσματα είναι θετικά και αντανακλώνται στα δημόσια οικονομικά και στους οικονομικούς δείκτες», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα στηριχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις και η ανάπτυξη, με στόχο την ευημερία του τόπου.
ΟΕΒ: Ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις
Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης των προσπαθειών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, για την οποία ο τομέας ανάπτυξης γης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι επιβάλλεται η εισαγωγή ουσιαστικών κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων, η εξωστρέφεια, διαβεβαιώνοντας ότι η ΟΕΒ «ως εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας στηρίζει κάθε προσπάθεια για βελτίωση και αναβάθμιση σε κάθε τομέα της οικονομίας».
Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, οι όποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας, θα τύχουν αποτελεσματικού χειρισμού.