Powered by

Μετ' εμποδίων οι προσπάθειες για τραπεζική ένωση

Η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη «κόλλησε» πέρυσι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παροτρύνει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν με τα σχέδια για τη δημιουργία μιας πλήρους τραπεζικής ένωσης στο μπλοκ.

Στην τελευταία έκθεσή της, σημειώνουν οι Financial Times για τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες των 19 κρατών μελών σημειώνει ότι σταμάτησε η εντατική πρόοδος που είχε σημειωθεί τα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.

Το γεγονός αποδίδει η κεντρική τράπεζα, μεταξύ άλλων, στη διαφορετική οικονομική εικόνα των επιμέρους κρατών και την πολιτική αβεβαιότητα.

Η προσπάθεια για μεγαλύτερο διαμοιρασμό ρίσκου θεωρείται κλειδί για την δυνατότητα της ευρωζώνης να αντισταθεί σε μελλοντικά οικονομικά σοκ, τραπεζικά προβλήματα και πιθανές υφέσεις.

Μετά την κρίση του 2010 ξεκίνησε η προσπάθεια για τραπεζική ένωση που στο τέλος θα έφτανε στην συνολική εγγύηση καταθέσεων και κοινές ρυθμίσεις για το σύνολο του κλάδου. Η πρόοδος όμως επηρεάζεται από τις πολιτικές διαφορές μεταξύ Γερμανίας και των άλλων κρατών μελών.

«Η τραπεζική ένωση και η ένωση των κεφαλαιαγορών είναι χωρίς αμφιβολία οι δυο κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ