Πρόσθετη έδρα για την EasyJet
08:30 - 18 Μαΐου 2017
Με αφορμή την απονομή των βραβείων «Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό ξεκίνημα της χρονιάς 2017» που φέτος «γιόρτασε» το 10ο έτος ως θεσμός, ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ένας αληθινός startupper, που καινοτόμησε πολύ πριν δημιουργηθεί καν ο όρος “startup”, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, μίλησε στο Fortune Greece για τα επιχειρηματικά του σχέδια, το επενδυτικό περιβάλλον στη Μεγάλη Βρετανία στην εποχή του Brexit ενώ αναφέρθηκε στις δραστηριότητές του στην Ελλάδα στην αγορά ακινήτων, αλλά και στα easyFoodstore που επιστρέφουν στην καρδιά της Αθήνας.
Ξεκινώντας από τα βραβεία, ο Στέλιος Χατζηιωάννου τόνισε ότι η συμμετοχή των νέων επιχειρηματιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
«Είναι εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο ότι τόσοι νέοι άνθρωποι, κόντρα στην Ελλάδα της κρίσης, επιλέγουν να τολμήσουν, να επενδύσουν στα όνειρά τους και τελικά να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας τους. Η δημιουργικότητα, η προσπάθεια, η καινοτομία και η αφοσίωση στο στόχο τους, σε συνδυασμό με το υγιές επιχειρηματικό μοντέλο που παρουσίασαν, βοήθησε τις εταιρείες που έφθασαν στο τελικό στάδιο της διοργάνωσης, να διακριθούν» επισημαίνει.
Ακόμη προσθέτει πως όσο υπάρχουν νέοι με ουσιαστικό όραμα, αποφασιστικότητα και διάθεση για δουλειά και ρίσκο, όπως οι συμμετέχοντες στα βραβεία, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα βγει από την κρίση.
Ερωτηθείς για το τί θα συμβούλευε κάποιον νέο που σκέφτεται να επενδύσει σε μια χώρα με παθογένειες στην οικονομία, στο φορολογικό σύστημα και στην αξιοκρατία, εκείνος απαντά: «Πάρτε παράδειγμα όλες αυτές τις εταιρείες που κατέθεσαν προτάσεις για τα βραβεία. Οι περισσότερες έχουν συσταθεί μόλις τρία με τέσσερα χρόνια και κάνουν τζίρο από 100.000 ευρώ, μέχρι 400.0000 ευρώ. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία αυτό. Ο Έλληνας έχει επιχειρηματικό πνεύμα, θέλει να κάνει κάτι δικό του και αν δημιουργήσει και εφαρμόσει το σωστό business plan, τότε τα καταφέρνει παρά τις αντιξοότητες».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν απέφυγε να αναγνωρίσει ότι το κλίμα δεν είναι το καταλληλότερο και ανατρέχοντας πίσω στο χρόνο παραδέχτηκε ότι αφενός δεν έχει κάνει ποτέ μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, αφετέρου, όταν ξεκίνησε τη φιλανθρωπική δράση «Φαγητό από Καρδιάς» δεν ήταν λίγοι οι καλοθελητές που του έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει, ότι θα τον έκλειναν. «Ξέρετε, παρόλα αυτά πήρα το ρίσκο γιατί ήθελα να κάνω κάτι καλό και μέχρι σήμερα αλλά ευτυχώς δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα».
Για την αλυσίδα easyFoodstore , ένα super market αποκλειστικά με είδη διατροφής τα οποία πωλούνται με συμβολικό αντίτιμο (0,50 της λίρας στην Μεγάλη Βρετανία) και είχε ανοίξει πειραματικά στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια, σημειώνοντας επιτυχία, απαντά:
«Ως σκέψη δεν την έχουμε εγκαταλείψει. Αν κάνουμε κάτι τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να βρούμε ένα σημείο στο κέντρο της Αθήνας, σαν αυτό το κτίριο (σ.σ. αναφέρεται στο κτίριο της Ευριπίδου) από το οποίο θα πουλάμε ελληνικά προϊόντα σε τιμή του επιπέδου των 0,50 ευρώ το οποίο θεωρώ ότι είναι το κατάλληλο price point για την ελληνική αγορά». Όπως εξήγησε, σε αντίθεση με το αντίστοιχο κατάστημα του Λονδίνου που βρίσκεται σε αυτοκινητόδρομο, άρα κάποιος πρέπει να διαθέτει όχημα για να φτάσει μέχρι εκεί, στην Αθήνα η ιδέα είναι το EasyFood Store να φιλοξενηθεί σε ένα πλήρως προσβάσιμο σημείο της πόλης. Ακόμη, το συμβολικό ποσό των 0.50λ του ευρώ, είναι ένας από τους λόγους που θα μπορούσε να αποτελέσει συστατικό της επιτυχίας για την εγχώρια αγορά και αυτό διότι, έτσι δίνεται “αξιοπρέπεια” στον καταναλωτή και τον κάνει να νιώσει σαν πελάτης.
Παραμένοντας στην Αθήνα, μια πόλη που ο Στέλιος Χατζηιωάννου «πιστεύει πολύ», γι΄ αυτό άλλωστε και επενδύει στην αγορά ακινήτων τον ρωτήσαμε πώς προχωρούν οι εν λόγω δραστηριότητες. Όπως εξήγησε, είναι σε διαδικασία διαπραγματεύσεων και ανταλλαγής προσφορών, καθώς βρίσκει τα ακίνητα στην Ελλάδα μεγάλη ευκαιρία.
«Όταν η τιμή του ακινήτου έχει πέσει στο 30% της αξίας του 2008, υπολογίζεις ότι δεν θα πάει πιο κάτω. Η μόνη προϋπόθεση είναι να αντέξεις να το κρατήσεις άδειο, ότι δεν χρειάζεσαι εισόδημα από αυτό για τα επόμενα δύο τρία χρόνια. Πόσο έξω μπορείς να πέσεις όταν έχεις αγοράσει ένα τέτοιο ακίνητο (σ.σ. της Ευριπίδου όπου φιλοξενείται το Ίδρυμα) που είναι σε καλή κατάσταση και σε κεντρικό σημείο; Μπορεί σήμερα να μην υπάρχουν ενοικιαστές για τέτοια ακίνητα, αλλά όταν βελτιωθεί η οικονομία, σίγουρα θα βρεθούν ενοικιαστές».
Αντιθέτως, δεν βλέπει ευκαιρίες σου τουριστικούς προορισμούς και νησιά, όπως είναι για παράδειγμα η Μύκονος την οποία θεωρεί «overpriced».
Όσον αφορά το Brexit και δεδομένου ότι ο όμιλος Easy έχει ως έδρα τη Μεγάλη Βρετανία ο Στέλιος Χατζηιωάννου σχολιάζει «Κατ’ αρχάς τον επόμενο μήνα θα έχουμε εκλογές στην Βρετανία και αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις οδηγούμαστε σε νίκη της Τερέζα Μέι. Αυτό που πιστεύω, ή καλύτερα αυτό που θέλω να πιστεύω, είναι ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός με την Ε.Ε., ότι θα αφήσουν τα καλά στοιχεία της κοινής αγοράς. Σίγουρα το μεγάλο πρόβλημα είναι η μετανάστευση, η ελεύθερη μεταφορά και εγκατάσταση στη Βρετανία. Η ανησυχία μας είναι και για τους φοιτητές, δηλαδή αν θα πληρώνουν τα δίδακτρα όπως σήμερα, τα ίδια με τους Άγγλους ή θα μπουν σε άλλη κατηγορία;».
Σχετικά με την ΕasyJet συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία πρόσθετης αδειοδότησης σε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνει ο γνωστός επιχειρηματίας «δεν είναι το ίδιο με το να αλλάζεις έδρα. Η εταιρεία έχει ήδη δυο άδειες, μια βρετανική και μια ελβετική- το 1997 είχα αγοράσει μια ελβετική αεροπορική εταιρεία και έμεινε η άδεια. Οπότε θα δημιουργηθεί μια τρίτη άδεια». Αυτομάτως ρώτησα αν η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις επιλογές, αλλά όπως μας διαβεβαίωσε η χώρα μας δεν είναι στη λίστα.
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com