Powered by

ΕΕ: Καμπάνα €110 εκατ. στο Facebook

Πρόστιμο 110 εκατομμυρίων ευρώ στο Facebook επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήγαγε η Κομισιόν το 2014 για τις συγκεντρώσεις  σε ό,τι αφορά την απόκτηση της WhatsApp από το Facebook.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, η εν λόγω απόφαση της Κομισιόν στέλνει σαφές μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις πτυχές των κοινοτικών κανόνων περί συγχωνεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης παροχής ορθής πληροφόρησης. «Η Επιτροπή πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των συγκεντρώσεων στον ανταγωνισμό με πλήρη γνώση των ακριβών πραγματικών περιστατικών», σημείωσε.

Όταν το Facebook κοινοποίησε την εξαγορά της WhatsApp το 2014, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει αξιόπιστη αυτόματη αντιστοίχιση μεταξύ των λογαριασμών των χρηστών του Facebook και των λογαριασμών των χρηστών του WhatsApp. Το δήλωσε αυτό τόσο στο έντυπο κοινοποίησης όσο και σε απάντηση σε αίτηση πληροφοριών της Επιτροπής. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2016, η WhatsApp ανακοίνωσε την ενημέρωση των όρων παροχής υπηρεσιών και της πολιτικής απορρήτου της, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας σύνδεσης των αριθμών τηλεφώνου των χρηστών του WhatsApp με τις ταυτότητες των χρηστών του Facebook.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2016, η Επιτροπή απηύθυνε κοινοποίηση αιτιάσεων στο Facebook, όπου περιγράφει τις ανησυχίες της.

Το πρόστιμο
Σύμφωνα με τον κανονισμό για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα μέχρι 1% του συνολικού κύκλου εργασιών των εταιρειών, οι οποίες εκ προθέσεως ή εξ αμελείας παρέχουν στην Επιτροπή εσφαλμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

Το Facebook διέπραξε δύο χωριστές παραβάσεις παρέχοντας εσφαλμένες και παραπλανητικές πληροφορίες στο έντυπο κοινοποίησης συγκεντρώσεων και στην απάντηση σε αίτημα της Επιτροπής για πληροφορίες. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι παραβάσεις αυτές είναι σοβαρές, διότι την εμπόδισαν να διαθέτει όλες τις σχετικές πληροφορίες για την εκτίμηση της συναλλαγής.

Με βάση αυτούς τους παράγοντες, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα συνολικό πρόστιμο ύψους 110 εκατ. Ευρώ είναι τόσο αναλογικό όσο και αποτρεπτικό.

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ