Powered by

Αποκλειστικά θετικές επιπτώσεις από την αξιοποίηση του νότιου μεταλλείου στον Μαθιάτη

Μόνο θετικές επιπτώσεις για την Κοινότητα Μαθιάτη θα έχει το έργο για αξιοποίηση - εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος - των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στο αρχαίο μεταλλείο στην περιοχή Στρογγυλός, σύμφωνα με τον Χημικό-Περιβαλλοντολόγο, πρώην Προϊστάμενο του Κλάδου Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Δρ. Αντώνη Χαραλαμπίδη.

Όπως αναφέρει σε σημείωμα του ο Δρ. Χαραλαμπίδης, με την προτεινόμενη αποκατάσταση και τη δημιουργία ασφαλούς πρόσβασης στη γαλαρία και πανοραμικού σημείου θέασης, αλλά και την όλη διαμόρφωση του χώρου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Κοινοτικού Συμβουλίου, θα αναδειχθεί η μεταλλευτική και πολιτιστική κληρονομιά του Μαθιάτη, και το μεταλλείο θα γίνει πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, ερευνητών και μελετητών. 

Σε ενημερωτική του επιστολή προς τους κατοίκους της κοινότητας, το Κοινοτικό Συμβούλιο του Μαθιάτη παραθέτει το σημείωμα που έστειλε Δρ. Χαραλαμπίδης προς το Κοινοτικό Συμβούλιο, σε σχέση με τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από την αξιοποίηση των χρυσοφόρων αποθεμάτων στο παλαιό μεταλλείο του Στρογγυλού από την εταιρεία Hellenic Copper Mines, την πληροφόρηση των κατοίκων του Μαθιάτη για το έργο, και το σημείωμα της ομάδας επηρεαζομένων από το έργο.
 
Επίσης, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαθιάτη αναφέρει ότι «τα Κοινοτικά Συμβούλια Αγίας Βαρβάρας, Σιας, Λυθροδόντα κα Αναλιόντα συμφωνούν και επικροτούν τις θέσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθιάτη» όσον αφορά το έργο.
 
Σε επιστολή προς το Τμήμα Περιβάλλοντος, ημερομηνίας 2 Μαρτίου 2017, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαθιάτη αναφέρει ότι, «για να συναινέσει στην ανόρυξη και μεταφορά χρυσοφόρων στρωμάτων από το μεταλλείο χρυσού» για επεξεργασία στη Σκουριώτισσα, ζητεί όπως ικανοποιηθούν οκτώ απαιτήσεις.
 
Πρώτον, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εκμετάλλευσης του μεταλλείου που υπέδειξε η ίδια η εταιρεία, δηλαδή 25 μήνες. Δεύτερον, η ανόρυξη να περιοριστεί στους χώρους που έχουν υποδειχθεί στους χάρτες. Τρίτον, η εταιρεία να αναλάβει την ασφαλτόστρωση δρόμων που θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσβαση προς το μεταλλείο, και μέχρι να ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση, να ραντίζονται οι δρόμοι. Τέταρτον, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαθιάτη δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν εκρηκτικά. Πέμπτο, να μετριούνται τα επίπεδα σκόνης και, σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα αποδεκτά όρια, η εταιρεία να ραντίζει το υλικό συνεχώς. Έκτο, η οποιαδήποτε αποκοπή δέντρων να γίνεται υπό τον έλεγχο και με υπόδειξη του Δασονομείου. Έβδομο, το Κοινοτικό Συμβούλιο θα επιβλέπει το έργο και, εάν εντοπιστούν γαλαρίες ή καμίνια, θα επεμβαίνει για προστασία τους. Όγδοο, να γίνει αποκατάσταση του χώρου από την εταιρεία, με βάση τις υποδείξεις και τα σχέδια του Κοινοτικού Συμβουλίου.
 
Στο σημείωμά του, ο Δρ. Χαραλαμπίδης αναφέρει ότι, συνοπτικά αξιολογώντας τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που υποβλήθηκε από την εταιρεία Hellenic Copper Mines, η οποία αναλύθηκε και συζητήθηκε σε δύο συνεδρίες του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθιάτη, κρίνει ότι «με την επιπρόσθετη παρακολούθηση και έλεγχο του έργου που προτίθεται να διεξάγει το Κοινοτικό Συμβούλιο και την εκπλήρωση των απαιτήσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου, όπως αυτές εκφράστηκαν γραπτώς προς το Τμήμα Περιβάλλοντος στις 2 Μαρτίου 2017, στις οποίες η εταιρεία συναινεί, το έργο θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις για την Κοινότητα Μαθιάτη».
 
«Ιδιαίτερα με την προτεινόμενη αποκατάσταση και τη δημιουργία ασφαλούς πρόσβασης στη γαλαρία και πανοραμικού σημείου θέασης, αλλά και η όλη διαμόρφωση του χώρου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Κοινοτικού Συμβουλίου, θα αναδειχθεί η μεταλλευτική και πολιτιστική κληρονομιά του Μαθιάτη, και το μεταλλείο θα γίνει πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, ερευνητών και μελετητών», επισημαίνει ο Δρ. Χαραλαμπίδης.
 
Όσον αφορά την πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες γύρω από το έργο, ο Δρ. Χαραλαμπίδης σημειώνει ότι, «σεβόμενοι τα δικαιώματα του κοινού που πηγάζουν από τη Σύμβαση του Άαρχους, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθιάτη [...] οργάνωσαν στις 9 Φεβρουαρίου 2017 δημόσια παγκοινοτική συγκέντρωση όλων των κατοίκων του Μαθιάτη, στην οποία προσκλήθηκε και παρευρέθηκε και η εταιρεία Hellenic Copper Mines, για να αναλύσει τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και να δώσει όλες τις πληροφορίες και να δώσει απαντήσεις στο κοινό για το προτεινόμενο έργο».
 
«Σε σχέση με τα δικαιώματα του κοινού και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθιάτη οργάνωσαν δημοψήφισμα στη λήψη απόφασης σχετικά με το προτεινόμενο έργο στο μεταλλείο στον Στρογγυλό. Στο δημοψήφισμα ψήφισαν 345 άτομα, εκ των οποίων 209 άτομα (61%) ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του έργου και 135 άτομα (39%) ψήφισαν εναντίον», αναφέρει ο Δρ. Χαραλαμπίδης.
 
Ο Δρ. Χαραλαμπίδης αναφέρεται και σε σημείωμα της ομάδας επηρεαζομένων από την αξιοποίηση των χρυσοφόρων αποθεμάτων και επισημαίνει ότι «η εισαγωγική παράγραφος του σημειώματος είναι παραπλανητική, διότι γίνεται αναφορά στην επαναλειτουργία του μεταλλείου στον Στρογγυλό, ενώ η προτεινόμενη μίσθωση αφορά περιορισμένη σε χρόνο λειτουργία και αποθέματα έργου».
 
Προσθέτει ότι «το έργο αφορά μόνο τη μεταφορά των χρυσοφόρων αποθεμάτων από το μεταλλείο του Στρογγυλού στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας, όπου και θα γίνεται η τελική επεξεργασία. Τα αποθέματα αυτά είναι της τάξης των 100.000 τόνων, η δε χρονική περίοδος του έργου θα είναι διάρκειας 26 μηνών περίπου».
 
Ο Δρ. Χαραλαμπίδης απαντά και στις ανησυχίες της ομάδας επηρεαζομένων αναφορικά με τις επιπτώσεις στην αρχαιολογική αξία και την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και στην υγεία και το περιβάλλον.
 
Στο σημείωμα του, ο Χημικό-Περιβαλλοντολόγος επισημαίνει ότι «όλες οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου στο μεταλλείο του Στρογγυλού θα γίνονται κάτω από την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την καταγραφή των αρχαίων γαλαριών και τυχόν ανεύρεσης αρχαίων αντικειμένων, αλλά και σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαθιάτη, έτσι που να συνάδουν με τους δικούς τους σχεδιασμούς για την ιστορική και πολιτιστική ανάδειξη του μεταλλείου, πράγμα που αντιμετωπίστηκε θετικά και από την εταιρεία».
 
Ο Δρ. Χαραλαμπίδης επισημαίνει, επίσης, ότι στην περίπτωση αυτή «γίνεται να πρώτη φορά η εισαγωγή ενός σχεδίου για την περιβαλλοντική διαχείριση και αποκατάσταση όλου του χώρου της μεταλλευτικής μίσθωσης, με βάση τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας, και την ανάδειξη της ιστορικής και μεταλλευτικής σημασίας και της φυσικής ομορφιάς του τοπίου».
 
Όσον αφορά τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία, ο Δρ. Χαραλαμπίδης αναφέρει ότι έγινε «σε χρόνο ανύποπτο» Μελέτη για τη Διαχείριση των Μπάζων των Μεταλλείων της Κύπρου, από το 1993 μέχρι το 1996, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE της ΕΕ, «που ήταν και το πρώτο κυπριακό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».
 
Με βάση τη μελέτη αυτή, ο Δρ. Χαραλαμπίδης επισημαίνει ότι, όσον αφορά το συγκεκριμένο μεταλλείο, θα υπάρξει «πραγματικό σημαντικό όφελος με την απομάκρυνση των μπάζων, τόσο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και τις καλλιέργειες και τα δέντρα, τα υπόγεια νερά και το περιβάλλον γενικότερα», αφού περιέχουν ψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, μόλυβδου, ψευδαργύρου κλπ από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες άλλων εποχών.
 
Αναφερόμενος στο θέμα της επιβάρυνσης της κυκλοφορίας, ο Δρ. Χαραλαμπίδης σημειώνει ότι «η μεταφορά των μπαζών και μεταλλεύματος από τον Μαθιάτη στην Σκουριώτισσα μέσω του δρόμου Μαθιάτη-Αγίας Βαρβάρας θα γίνεται σε 6-8 ημερήσιες διαδρομές με φορτηγά των 30 τόνων», αριθμός «πολύ μικρός σε σχέση με την υφιστάμενη κυκλοφορία τόσο των ιδιωτικών οχημάτων, στρατιωτικών οχημάτων και άλλων φορτηγών που εξυπηρετούν τουβλοποιεία, τα λατομεία της περιοχής, όπως και πολλά άλλα».
 
Άρα, σημειώνει ο Δρ. Χαραλαμπίδης, οποιαδήποτε αναφορά σε θέμα ασφάλειας του δρόμου «από αυτόν τον μικρό αριθμό ημερήσιων διαδρομών στερείται σοβαρότητας, δεδομένου του γεγονότος ότι η εταιρεία, μέσα στο ευρύτερο πρόγραμμα ασφάλειας και υγείας που θα εφαρμόζει στη διάρκεια του έργου, θα έχει – σύμφωνα πάντα με τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον – πρόγραμμα εκπαίδευσης και παρακολούθηση των οδηγών και των οχημάτων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια