Pistelli: Η Κύπρος ενεργειακός άξονας στη Ανατολική Μεσόγειο
13:15 - 11 Μαΐου 2017
Το μήνυμα ότι η Κύπρος έχει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να καταστεί ενεργειακός άξονας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έστειλε ο International Affairs Director της ENI, Lapo Pistelli.
Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο, στο πλαίσιο της 26ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Pistelli αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής ενεργειακά ευρήματα σε οικόπεδα εντός της ΑΟΖ γειτονικών χωρών, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος (Λεβιάθαν και Ζορ), εστιάζοντας στο κομμάτι της ενεργειακής ανάπτυξης και της περιφερειακής διασύνδεσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Pistelli, κυρίως η γεωγραφική θέση αλλά και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας, δυνατόν να καταστήσουν την Κύπρο ένα πιθανό άξονα σε ότι αφορά τις εξελίξεις στον τομέα του Φυσικού Αερίου τα επόμενα χρόνια.
Μεταξύ άλλων, η χώρα μας μπορεί να προσφέρει προοπτικές για σημαντικό ορυκτό πλούτο, για τον οποίο ήδη επιδεικνύεται ενδιαφέρον από την βιομηχανία της ενέργειας, καθώς επίσης και πιθανές ευκαιρίες για ολοκληρωμένη ανάπτυξη στον τομέα.
Όπως εξήγησε ο κ. Pistelli, θα ήταν δυνατή μια συνεργασία με την Κύπρο, μέσω της οποίας θα μπορούσε να διοχετευθεί στην Ευρώπη, φυσικό αέριο από το Ζορ και το Λεβιάθαν. Τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω εγκαταστάσεων τερματικού υγροποίησης ΦΑ, είτε μέσω αγωγών.
Βεβαίως, πρόσθεσε, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να γίνει μέσω συνεργασίας με περιφερειακούς συμμάχους.
Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου, στο ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας αυτού του είδους, περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ, της οποίας το κανονιστικό πλαίσιο και η χρηματοπιστωτική αγορά θα υποβοηθούσαν μια τέτοια προσπάθεια.
Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Pistelli δήλωσε πως ακόμα δεν υπάρχει οτιδήποτε απτό σε ότι αφορά μια τέτοιου είδους συνεργασία. Γίνονται συζητήσεις, πρόσθεσε, και όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη και μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως πχ η τιμή του πετρελαίου.
Αναφερόμενος στις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Pistelli είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί 3 χιλιάδες dcm και οι προοπτικές κάνουν λόγο για εντοπισμό κοιτασμάτων της τάξης των 8500 dcm. O k. Pistelli εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις έρευνες της ENI στο τεμάχιο 11, αφού όπως είπε, τα γεωλογικά δεδομένα στο ισραηλινό Λεβιάθαν προσομοιάζουν με εκείνα του τεμαχίου, στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία του.