Powered by

Διαφορά 500 εκατ. μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΔΝΤ

Τεράστια απόκλιση παρουσιάζεται μεταξύ των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του υπουργείου Οικονομικών σ’ ότι αφορά τις προβλέψεις τους για το ποσοστό του δημόσιου χρέους το 2017. 

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ εκτινάσσουν το δημόσιο χρέος στο 109.3% του ΑΕΠ ενώ την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ περιορίζουν το ποσοστό του χρέους στο 104% του ΑΕΠ. Αντίστοιχη διαφορά συνεχίζει να υπάρχει και για το 2018, με το υπουργείο να εκτιμά το ποσοστό του δημόσιου χρέους στο 99.7% και το ΔΝΤ στο 107.4 % του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του INBNews η μεγάλη διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων των δύο πλευρών, έγκειται στο μέγεθος της έκδοσης χρέους που θα πραγματοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατίας εντός του έτους. Το ΔΝΤ υπολογίζει μία έκδοση της τάξης του 1 δις ευρώ και μάλιστα φαίνεται πως πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ αντίθετα, το υπουργείο όχι απλώς υπολογίζει, αλλά ανακοίνωσε εκ των προτέρων πως η νέα έκδοση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ δεν μπορεί να μην σχετίζεται και με το γεγονός πως οι αποπληρωμές του χρέους προς το ΔΝΤ αρχίζουν τέλος του 2017. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2017-2020 που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, ποσό 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους για το 2017 θα προέλθει από την έκδοση ομολόγων ΕΜΤΝ.

Τα υπόλοιπα 700 εκατ. θα προέλθουν από: μετακύληση ομολόγων 300 εκατ. ευρώ, εγχώρια ομόλογα 300 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. από άλλες πηγές (retail bonds). Βέβαια, στις χρηματοδοτικές ανάγκες περιλαμβάνεται και ποσό 400 εκατ. ευρώ το οποίο θα διατηρηθεί σε ρευστό για να είναι καλυμμένες και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2018. Με δεδομένο ότι την επόμενη εξαετία οι αποπληρωμές χρέους είναι υψηλές (ρωσικό δάνειο, ΔΝΤ κτλ.) θεωρείται σίγουρο πως η νέα έκδοση ομολόγου εξωτερικού θα είναι επταετούς διάρκειας ώστε να λήγει το 2024, την πιο «χαλαρή» συγκριτικά χρονιά με λήξεις χρέους μέχρι στιγμής μόλις 300 εκατ. ευρώ.  

Όπως αναλύεται στο Πρόγραμμα, η μικρή αύξηση που καταγράφεται στο ποσοστό του δημόσιου χρέους για το 2016 (107.8%) οφείλεται στον συνυπολογισμό και των ρευστών διαθεσίμων. Σε απόλυτους όρους, το δημόσιο χρέος παρέμεινε αμετάβλητο τα τελευταία δύο χρόνια στα 19.3 δις ευρώ. Το ίδιο ευελπιστεί το υπουργείο πως θα γίνει και το 2017 αλλά λόγω του εκτιμώμενου ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 2.9% το ποσοστό του χρέους θα μειωθεί. Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για το 2017. 

Ρευστό άφθονο 
Το 2016, ήταν η πρώτη χρονιά την τελευταία επταετία που τα ρευστά διαθέσιμα υπερέβαιναν το χρέος που λήγει εντός ενός έτους. Το ρευστό 1 δις που διέθετε η κυβέρνηση στο τέλος του 2016, αντιστοιχούσε στο 132% του χρέους που λήγει εντός του 2017. 

Στην χειρότερη περίπτωση πάντως, για την τρέχουσα χρονιά, δηλαδή η έκδοση που θα γίνει να έχει υψηλότερο επιτόκιο, το υπουργείο εκτιμά πως το ποσοστό το χρέος θα ανέλθει κατά μέγιστο στο 104.8% του ΑΕΠ. 

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ