ΠτΔ: Κλειδί για την οικονομία οι ξένες επενδύσεις
10:03 - 10 Μαΐου 2017
Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται και το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θεωρούνται κλειδί για κάθε οικονομία. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του στην 26η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με απόλυτα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ το τραπεζικό της σύστημα, που κλονίστηκε σημαντικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, πλησιάζει την πλήρη εξυγίανση. Η καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση της κυπριακής οικονομίας, πρόσθεσε, αντικατοπτρίζεται στις αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης, οι οποίες υπογραμμίζουν την επιτυχή αναδιάρθρωση της οικονομίας και την ταχεία διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Σημαντική η συμβολή της EBRD
«Είναι πραγματικά με μεγάλη ικανοποίηση που παρατηρώ ότι η ΕBRD έχει κάνει σημαντική πρόοδο από την έναρξη δραστηριοτήτων της στην Κύπρο. Η Τράπεζα, μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει καθώς και μέσα από τις επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας μας, έχει συνεισφέρει σημαντικά στη μεγάλη προσπάθεια για ανάκαμψη και μεταρρύθμιση της οικονομίας μας», σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Εξαιρετικής σημασίας, υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι και η στήριξη στον τομέα της ναυτιλίας, ως επίσης και η παραχώρηση χρηματοδότησης στον τομέα της ενέργειας, για την κατασκευή και λειτουργία πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε στον τομέα της Ενέργειας, όπου με την προκήρυξη του 3ου γύρου αδειοδότησης η Κύπρος, όπως είπε, προσέλκυσε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα, με τεράστια εμπειρία, τεχνογνωσία και οικονομικό βάθος.
«Η συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής και με ενεργειακούς κολοσσούς αποτελεί μέρος του οράματος μας για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο που θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, μεταξύ άλλων μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και διαδρομών», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Οικονομικά βιώσιμη λύση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Τράπεζα για τη συμβολή της στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου και επανέλαβε την πρόθεση του να εργαστεί προς αυτό το στόχο. Πρόσθεσε την αναγκαιότητα επίτευξης μιας οικονομικά βιώσιμης λύσης, ούτως ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος τα οποία ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της λύσης.
«Στο πλαίσιο αυτό έχει επισήμως ζητηθεί τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τη Διεθνή Τράπεζα, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα των κατεχομένων περιοχών, την εκτίμηση, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, του κόστους για το θέμα του περιουσιακού (επανεγκατάσταση, αποζημιώσεις, κλπ), και την εξεύρεση πιθανών πηγών χρηματοδότησης των πτυχών της επιδιωκόμενης λύσης».
«Ευελπιστώ πως το συντομότερο δυνατόν θα καταστεί εφικτό η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιτρέψει στα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα την πρόσβαση τόσο στο τραπεζικό της σύστημα για τη διεξαγωγή του απαραίτητου «τεστ αντοχής» (stress test) όσο και στα δεδομένα του περιουσιακού», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.