Προσπάθειες για συμφωνία Ελλάδας και ΕΕ
09:45 - 07 Απριλίου 2017
Προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας Ελλάδας και ΕΕ για τη 2η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος διεξάγονται από το βράδυ της Πέμπτης (6 Απριλίου) και ως τώρα στη Μάλτα, στο περιθώριο του Eurogroup υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος την πιο κρίσιμη ώρα συγκάλεσε δύο έκτακτες συσκέψεις των εμπλεκομένων μερών. Η πρώτη συνάντηση διεξήχθη στις 11 το βράδυ της Πέμπτης και η 2η ορίστηκε για τις 7 το πρωί της Παρασκευής. Στόχος να μπορέσει να παρουσιαστεί στους Υπουργούς ένα πακέτο που θα μπορεί να λάβει μια κατ' αρχήν έγκριση.
Όλα αυτά συνέβησαν στη σκιά των ανησυχιών του Βερολίνου για τις πολιτικές προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο θορυβημένο από την υπαναχώρηση της συμφωνίας της 20ης Μαρτίου (για τα μέτρα 2% του ΑΕΠ το 2019) έφερε στο τραπέζι ξανά το ζήτημα της αξιοπιστίας του “κόφτη” του 2018. Επρόκειτο βεβαίως για κίνηση τακτικής και όχι ουσίας. Το ότι αυτή η απειλή έπεσε στο τραπέζι, επιβεβαίωσε πηγή κοντά στις συζητήσεις στη Μάλτα. Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ καθησύχασε τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ κ.Σόιμπλε κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί του στο Βερολίνο.
Αν οι δύο πλευρές δεν δώσουν τα χέρια, το ελληνικό ζήτημα θα μείνει ανοιχτό όπως φαίνεται για μερικές εβδομάδες ακόμα. Οι υπουργοί οικονομικών συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στη Βαλέτα και υπό τη σκιά του αιτήματος του Πρωθυπουργού για διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα.
Ωστόσο οι ελπίδες για πολιτική λύση, όπως την εννοεί η Αθήνα είναι ελάχιστες, ειδικά ενόψει γαλλικών εκλογών, οι οποίες αν χαθούν, η Ελλάδα και το πρόβλημά της θα είναι απλά μια υποσημείωση στα καταστροφικά δεδομένα που θα προκύψουν, σημειώνουν πηγές στη Μάλτα. Από την άλλη, όλες οι πλευρές παραδέχθηκαν ότι έτσι πως είναι σήμερα η συμφωνία, είναι δύσκολο να πουληθεί στο εσωτερικό.
Το σενάριο - δίλημμα που ετέθη στην ελληνική πλευρά στη Μάλτα προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, να ακολουθήσει η νομοθετική διαδικασία με ταχύτατους ρυθμούς, οι κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από τα κράτη μέλη και να υπάρξει μια προκαταρκτική απόφαση στο eurogroup της 22ας Μαϊου, με το ΔΝΤ να συνεδριάζει αμέσως μετά, αλλά πριν τις 15 Ιουνίου.
Εκεί όμως αρχίζουν τα προβλήματα, διότι αφενός πολλοί από τους εταίρους διερωτώνται αν η Ελλάδα προλαβαίνει να ψηφίσει με διαδικασίες εξπρές και αν η συζήτηση με το ΔΝΤ θα είναι τόσο ομαλή όσο πολλοί παράγοντες των Βρυξελλών προέβλεπαν μέχρι την Πέμπτη. Το ΔΝΤ θα ζητήσει μια νομικά δεσμευτική φόρμουλα, ή ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο από τον ESM για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους.
Συνεπώς αυτό που συμβουλεύουν την ελληνική πλευρά είναι να μην σπαταλήσει άλλο χρόνο. Η πρόταση της 20ης Φεβρουάριου, που επαναβεβαιώθηκε στις 20 Μαρτίου παραμένει η μόνη πρόταση στο τραπέζι.
Το ΔΝΤ έχει θέσει ήδη στις συζητήσεις το ζήτημα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων των επομένων ετών καθώς τα χρέη στο εσωτερικό αυξάνονται και οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης μειώνονται. Αυτή η ανησυχία ήταν πολύ έντονη στη Μάλτα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ