Mέτρα 1+1% του ΑΕΠ το 2019 για την Αθήνα
19:27 - 07 Απριλίου 2017
Την επίτευξη συμφωνίας στα «βασικά στοιχεία» του πακέτου μεταρρυμίσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία».
Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία για πακέτο μέτρων 1% για το 2019 που θα προέλθει κυρίως από μειώσεις στις συντάξεις, και 1% για το 2020 που θα προκύψει κατά το μεγαλύτερο μέρος από τη μείωση του αφορολόγητου.
Κάνοντας αναφορά στα αντίμετρα που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα νομοθετήσει υπό την προϋπόθεση ότι οικονομία πηγαίνει καλύτερα και το δημοσιονομικό μονοπάτι πηγαίνει καλύτερα και θα χρησιμοποιεί τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι μετά το Stuff Level Agreement (SLA) «θα επιστρέψουμε στις συζητήσεις για το χρέος για να έχουμε συνολική πολιτική συμφωνία που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό». Τόνισε, μάλιστα, ότι και το ΔΝΤ συμφώνησε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συμφωνία αν δεν είχε ταχθεί υπέρ και το ΔΝΤ».
Πιο σημαντική η αξιολόγηση του 2018
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν περιοδικές αξιολογήσεις μετά το πρόγραμμα, και το 2018 θα έχουμε έκθεση για την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Αν όλα πάνε κατ’ ευχή θα δούμε για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν το 2020. Για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, είναι κομμάτι της συμφωνίας του ‘15, όταν φτάσουμε στην τελική συμφωνία θα ξέρουμε περισσότερα».
«Η πιο σημαντική στιγμή θα είναι η αξιολόγηση του 2018 για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε από εκεί και μετά. Τότε θα σχεδιαστούν και θα ψηφιστούν στα κοινοβούλια οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πορεία του προγράμματος ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος, είπε ότι η ανάλυση της βιωσιμότητάς του θα γίνει το συντομότερο δυνατό. «Μέχρι το καλοκαίρι έχουμε χρόνο για να ληφθούν οι αποφάσεις για το θέμα», εξήγησε.
Μοσκοβισί: Ισσοροπημένη η συμφωνία για τα μέτρα
Καλωσορίζω την συμφωνία επί της αρχής που επετεύχθη μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Εγινε πολύ δουλειά τις τελευταίες ημέρες και ώρες, είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. «Οι Θεσμοί θα γυρίσουν σύντομα στην Αθήνα για να κλείσει το SLA. Ο χρόνος είναι κατάλληλος για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα που βαραίνει την ελληνική οικονομία για πολύ καιρό και κάνει δύσκολη την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εχει γίνει προσπάθεια, τόνισε, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι έξι φορές πάνω από το στόχο και ελπίζουμε ότι θα πιαστούν οι στόχοι για φέτος και το 2018».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε τη συμφωνία για μέτρα 1+1% του ΑΕΠ «ισορροπημένη» και τόνισε ότι η προοπτική είναι συμμετρικά η χώρα να πάρει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Όπως είπε, «υπάρχει ένα αντάλλαγμα για τις προσπάθειες που θα γίνουν το 2019 και το 2020. Δίνουμε μια ευκαιρία να λάβει η Ελλάδα ένα πακέτο για ανάπτυξη για να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της, η Κομισιόν μέσω του προέδρου Γιούνκερ ήταν δεσμευμένη για αυτό στις διαπραγματεύσεις».
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του χρέους το οποίο άνοιξε από την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει συζητήσεις σε σχέση με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. «Θεωρούμε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα για να σταματήσει η συνεχής αβεβαιότητα που είχε αρνητικό αντίκρισμα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα», είπε ο Μπενουά Κερέ, συμπληρώνοντας ότι «συνεχίζουμε να διευρύνουμε το πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων γιατί βρισκόμαστε χαμηλότερα ακόμη σε σχέση με την περίοδο πριν το 2018».
Τέλος, όπως είπε οο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, «είμαστε σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». Σε δυο εβδομάδες θα έχουμε τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, συμπλήρωσε σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία τότε θα πρόκειται για ένα «αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα».
ΠΗΓΗ: fortunegreece