Ενημέρωση με κρατική επιδότηση

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η κυβέρνηση αποφασίζει να επιδοτήσει κάποιους τομείς της οικονομίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και χρειάζεται να τύχουν κρατικής στήριξης για να επιβιώσουν.

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το αίτημα των εκδοτών εφημερίδων για παραχώρηση επιδότησης ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην φθίνουσα πορεία που βρίσκεται ο κλάδος και στον ανταγωνισμό από τα διαδικτυακά Μέσα. Βέβαια, στην Κύπρο τα μεγαλύτερα διαδικτυακά Μέσα ανήκουν στους ίδιους Ομίλους που ελέγχουν και τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες, μάλιστα πλείστα εξ’ αυτών έχουν και το ίδιο όνομα. Το branding τους δηλαδή, στήθηκε στο όνομα των εφημερίδων που αναγνωρίζει ο αναγνώστης εδώ και δεκαετίες. Και καλά έκαναν. 

Ως οργανισμός, θεωρούμε πως σε φυσιολογικές περιόδους που στην οικονομία και την κοινωνία μίας χώρας δεν συμβαίνουν πρωτοφανή και απρόβλεπτα γεγονότα, η όποιας μορφής κρατική επιδότηση είναι παρωχημένη, αχρείαστη και στρεβλή. Ειδικά όταν παραχωρείται σε καιρούς πρώιμης προεκλογικής περιόδου, στα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη. Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύγχρονη εποχή, η πρωτογενής και αυθεντική δημοσιογραφία έχει πάψει να συνδέεται με τα έντυπα Μέσα. Αντίθετα τα ηλεκτρονικά Μέσα δίνουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα για πληρέστερη ενημέρωση, πολύπλευρη, συνεχή και διαδραστική. Και καμία επιδότηση δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό. Το ότι η διαφημιστική δαπάνη κατευθύνεται συνεχώς προς το διαδίκτυο, πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο όλα τα ΜΜΕ του εξωτερικού αντιμετωπίζουν και το χειρίζονται αναλόγως. Στην επιχειρηματικότητα, δεν χωράει η νοσταλγία. 

Συμφωνούμε πως η παράνομη, αθέμιτη και οικτρή «δημοσιογραφία» των κλεμμένων ειδήσεων, πρέπει να σταματήσει. Δεν την σταματάς όμως ενισχύοντας περαιτέρω τους ισχυρούς του τομέα, αλλά ρυθμίζοντας νομοθετικά και εφαρμόζοντας όσα προβλέπουν οι κανονισμοί, τιμωρώντας παραδειγματικά όσους καπηλεύονται ειδήσεις άλλων. Την ίδια ώρα, επειδή είμαστε στο χώρο και γνωρίζουμε πως λειτουργεί, θα πρέπει και οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί να σέβονται τους μικρότερους και να τους αποδίδουν όσα τους αναλογούν. Θα πρέπει να κατεβάσουν λίγο τη μύτη τους και να αποδίδουν τα του καίσαρος τω καίσαρι. Γιατί η πρακτική που πολλοί εκ των μεγάλων εφαρμόζουν σήμερα, είναι να αναμασούν μία είδηση και να την παρουσιάζουν ως δική τους. 

ΥΓ1: Επειδή ψάχνοντας δημοσιογραφικά το θέμα, δεχθήκαμε υπονοούμενα πως στόχος μας είναι να γίνουμε κι εμείς δικαιούχοι του σχεδίου μέσω των ηλεκτρονικών Μέσων που διαθέτουμε, ξεκαθαρίζουμε πως ούτε είχαμε ποτέ τέτοια βλέψη, ούτε διεκδικούμε κάτι τέτοιο. 

 

Δειτε Επισης

Να επενδύσω ή όχι σε podcast ads; Οι αριθμοί κάνουν θόρυβο…
Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση