powered by

Funds: Στο στόχαστρο οι διαχειριστές

Προοπτικές διανοίγονται για την Κύπρο στον τομέα της διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (alternative investment fund management) μετά και τη μεταφορά συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας το 2014 στο κυπριακό δίκαιο.

Παράλληλα, η Κύπρος διαθέτει μια σειρά πλεονεκτημάτων έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει για να διευρύνει και να εξελίξει τον εν λόγω τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, με την διεύρυνση αυτή μπορούν να επωφεληθούν και άλλοι τομείς παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει τη διέξοδο για αρκετές εταιρείες διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων, οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν την πρόσβαση τους στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η Κύπρος διαθέτει χαμηλό συντελεστή φορολογίας, εύκολες διαδικασίες για την αδειοδότηση οργανισμών που θα διαχειρίζονται τις εναλλακτικές επενδύσεις και το ίδιο νομικό σύστημα με τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο από το 2014 με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, η Κύπρος παρέχει ελεύθερη πρόσβαση ( το λεγόμενο passporting) στους διαχειριστές σε οποιαδήποτε αγορά της ΕΕ για άντληση κεφαλαίων και πώληση μετοχών επενδυτικών ταμείων.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο κ. Ανδρέας Γιασεμίδης, Συνέταιρος της PwC Κύπρου και Υπεύθυνος για τα Funds αλλά και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), ανέφερε πως «η Κύπρος διαθέτει πλέον μια ευέλικτη νομοθεσία προσφέροντας όλες τις επιλογές που παρέχονται και σε άλλα κράτη, τόσο για την εγγραφή των επενδυτικών ταμείων όσο και για την αδειοδότηση οργανισμών που διαχειρίζονται τις εναλλακτικές επενδύσεις, σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και στο ίδιο υψηλό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών, κάτω από ένα πολύ ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς».

Κατά αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε ο κ. Γιασεμίδης, «αρκετά επενδυτικά ταμεία μπορούν να εγγραφούν στην Κύπρο καθώς επίσης και να αδειοδοτηθούν οι διαχειριστές τους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, διατηρώντας ή αποκτώντας πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης χωρίς να απαιτείται εγγραφή ή εξασφάλιση άδειας από τις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ».

Διαχείριση ξένων ταμείων στην Κύπρο 

Την ίδια ώρα, ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε πως «με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία για AIFM τα επενδυτικά ταμεία μπορούν να είναι εγγεγραμμένα σε τρίτη χώρα, ενώ η εταιρεία διαχείρισης τους μπορεί να μεταφέρει μέρος των λειτουργιών της και να αδειοδοτηθεί στην Κύπρο, με μια από τις δύο κύριες λειτουργίες της (risk ή portfolio) να διεξάγονται στην Κύπρο και να υποστηρίζονται με τις υπόλοιπες δραστηριότητες από την τρίτη χώρα. Παράλληλα θα διατηρεί το δικαίωμα πρόσβασης σε αγορές της ΕΕ για προσέλκυση επενδυτών».
Προοπτικές για την Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί πως με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση του εν λόγω τομέα παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο, ενώ παράλληλα θα υποβοηθηθούνται και άλλοι τομείς παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ενδεικτικό των προοπτικών για την Κύπρο αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εγγραφεί γύρω στα 100 επενδυτικά ταμεία και έχουν αδειοδοτηθεί γύρω στους 15 διαχειριστές. 

Αξιοποίηση του hard brexit

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευα των Financial Times, η αβεβαιότητα που προκαλεί η διαδικασία του Βrexit αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 25% του τζίρου των εταιρειών διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων στο Λονδίνο. Ο τζίρος αυτός κυμαίνεται στα 24 δις στερλίνες το χρόνο, ενώ τζίρος της τάξης των 3 δις στερλινών θα επιλέξει να μεταφέρει τις δραστηριότητες του εκτός Βρετανίας, καθώς με την υλοποίηση του Brexit η πλειοψηφία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο και είναι εγγεγραμμένοι με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία θα απωλέσουν την όποια χωρίς όρους πρόσβαση διαθέτουν στην παρούσα φάση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Επομένως, η Κύπρος μπορεί να προτάξει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει καθώς και το παρόμοιο νομικό δίκαιο που διαθέτει με την Αγγλία για να προσελκύσει τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων των εταιρειών διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων στη χώρα μας. Κατά αυτό τον τρόπο μια εταιρεία μπορεί να αδειοδοτηθεί στην Κύπρο, με κάποιες από τις κύριες λειτουργίες της να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από το Λονδίνο χωρίς να χάσει το λεγόμενο passporting. Έτσι θα οικοδομηθεί η ανάλογη εμπιστοσύνη και θα καμφθούν οι όποιες ανησυχίες για το κυπριακό νομικό σύστημα για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους ή την εγγραφή και άλλων επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews φαίνεται να υπάρχουν κάποιες προσπάθειες προσέλκυσης εταιρειών στην Κύπρο και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες εγγραφής και αδειοδότησης στην Κύπρο βρετανικής εταιρείας διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων.

Δειτε Επισης

Ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Επαγγελματιών Ελλάδας-«Εφαλτήριο για από κοινού ανάπτυξη»
Η Κύπρος φιλοξένησε την ετήσια τελετή «Collectives» του Conservation Collective
Ενισχύουν τη συνεργασία τους ΚΣΕΕΚ και AIAD-Πού αποσκοπεί το MoU που υπέγραψαν
Το RMHC Κύπρου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με το μεγαλύτερο Family Fun Day
Πρώτο επιστημονικό συνέδριο για τον αυτισμό στο ΤΕΠΑΚ
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Υποτροφία «Εύη Παπαδοπούλου»: Η ΚΕΑΝ επενδύει για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση των νέων
Γεγονός το PadelPro Corporate Padel Tournament by IN Business-Πώς να δηλώσετε συμμετοχή
Επιστρέφει δυναμικά το 2ο ετήσιο Cyprus Forum London
Κορυφαίοι διεθνείς εμπειρογνώμονες συμμετέχουν στο φετινό Compliance Forum