Επικίνδυνες τροποποιήσεις στο νόμο για Ελεγκτές
15:14 - 06 Απριλίου 2017

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται στην αυριανή της συνεδρία να ψηφίσει το νέο νόμο που αφορά στους ελεγκτές και στο ελεγκτικό επάγγελμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι τα κόμματα έχουν υποβάλει σειρά από τροπολογίες, οι οποίες φαίνεται να διαφοροποιούν σημαντικά βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου.
Μεταξύ άλλων, φαίνεται να προκρίνεται η εθελοντική επαγγελματική ασφαλιστική κάλυψη των ελεγκτών έναντι αμέλειας στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ σήμερα είναι υποχρεωτική. Το δεύτερο ισχύει και για αρκετά άλλα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.
Πρόσθετα, φαίνεται πως κάποιες από τις τροποποιήσεις είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν στην εισαγωγή αντισυνταγματικών προνοιών, όπως την υποχρεωτική εκπλήρωση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων των ελεγκτών προτού αδειοδοτηθούν.
Επιπλέον, φαίνεται να προκρίνεται η εφαρμογή πιο αυστηρών διατάξεων από αυτές που επιτρέπονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και Κανονισμό, σε σχέση με το διορισμό και αλλαγή ελεγκτή σε εταιρεία που είναι οντότητα δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν το μέτρο αυτό θα έχει οποιεσδήποτε άλλες οικονομικές ή/και λειτουργικές επιπτώσεις.
Μία ακόμα αλλαγή της τελευταίας στιγμής που προωθείται, αφορά στο να μην είναι υποχρεωτική η συμμετοχή ελεγκτών σε αναγνωρισμένο σώμα ελεγκτών, σε αντίθεση με το τι ισχύει σήμερα και περιλαμβάνεται επίσης στο νομοσχέδιο. Με την πρόταση αυτή, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ελεγκτές διαφορετικών ταχυτήτων και ποιότητας, ανομοιομορφία στην εποπτεία και πιθανόν προβλήματα στην όλη λειτουργία του θεσμού, σε αντίθεση πάλι με άλλα ρυθμισμένα επαγγέλματα στην Κύπρο όπου η ρύθμιση γίνεται από καθορισμένο σώμα ή όργανο.
Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, τα 4.000 μέλη του οποίου θα επηρεαστούν σημαντικά από τη νέα νομοθεσία, σχολίασε πως παρόλο που κατά τους ίδιους, το κείμενο του νομοσχεδίου έχρηζε καλύτερης προετοιμασίας, εντούτοις, όπως έχει τροποποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και υποβληθεί στην Ολομέλεια είναι ικανοποιητικό για αρχή. «Η νέα νομοθεσία είναι σαφώς πιο απαιτητική και πιο αυστηρή, ενώ η τελική ευθύνη ανήκει στο Κράτος μέσω της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος. Ως ΣΕΛΚ επιθυμούμε να διατηρηθεί το επάγγελμα στα υψηλά σημερινά επίπεδα, κάτι που έχει εμπράκτως αποδειχθεί μέσω της διαχρονικής συνεισφοράς του στην οικονομία, όσο και κατά τη δύσκολη περίοδο 2012 – 2015, όπου βοήθησε σημαντικά ώστε να αποτραπούν ίσως πιο βαριές επιπτώσεις για τη χώρα».